Dišalo po stopničkah, dvignjen palec Hvale za 11. mesto

Smučarski skoki: v veliki nagradi FIS v Hinterzartnu najbolj razpoloženi Slovenec Jaka Hvala.

Objavljeno
09. avgust 2015 01.00
Jaka Hvala na danšnji tekmi v Planici 23.marec 2014
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki je po podvigu v Wisli dobil še drugo zaporedno tekmo v 22. veliki nagradi FIS, potem ko je sinoči slavil zmago tudi v Hinterzartnu. Najbolje razpoloženi Slovenec je bil tokrat Jaka Hvala, ki je pristal na enajstem mestu, do točk pa se je od naše šesterice dokopal le še Peter Prevc (18.).

Hvala si je tako teden dni po 27. mestu v Wisli, kjer se je po skoraj treh letih spet uvrstil med najboljšo trideseterico v poletnem »svetovnem pokalu«, znova zagotovil nastop v finalu. Toda po uvodni seriji, v kateri je bil z najdaljšim skokom tekme (104,5 m) izvrsten tretji za Kubackijem (103,5 m) in Nemcem Severinom Freundom (101 m), se mu je nasmihala celo uvrstitev na zmagovalni oder.

Čeprav jo je v drugo (96,5 m) pokvaril in izgubil osem mest, je bil vseeno zadovoljen s končnim dosežkom, kar je pokazal z dvignjenim palcem. Po hudi krizi, s katero se je spopadal v lanskem poletju in iz katere dolgo ni videl izhoda, si je pač za osnovni cilj na letošnjih preizkušnjah za veliko nagrado FIS zadal točke. Ob tem se je odločil, da ne bo prehiteval dogodkov, ampak bo šel korak za korakom in počasi stopnjeval pripravljenost do zime.

Prevc je s skokoma, dolgima 96,5 in 97,5 metra, v finalu preskočil štiri tekmece, vendar pa končno 18. mesto za asa njegovega kova zagotovo ni dosežek, ki bi se ga razveselil. Le za malo – za poldrugo točko – pa je nastop v finalu zgrešil Robert Kranjec (99 m), ki se je moral sprijazniti s 36. mestom. Že v kvalifikacijah so bili prekratki Nejc Dežman, Tomaž Naglič in Anže Semenič, mrkega obraza pa je tekmo spremljal tudi sloviti Janne Ahonen.

Legendarni Finec je namreč med petkovo ekipno preizkušnjo, na kateri je prispeval pomemben delež k petemu mestu »Suomijev«, spet začutil bolečino v levem kolenu, zaradi katere se je odpovedal včerajšnjemu nastopu. Kako resna je poškodba, bo pokazal jutrišnji pregled pri zdravnikih v domovini, v primeru, da bo moral še enkrat na operacijo, pa bo po vsej verjetnosti dokončno sklenil svojo bogato športno pot.

Naslednja tekma velike nagrade FIS bo že v petek v Courchevelu, kjer se bodo prvič letos za točke v poletnem »svetovnem pokalu« potegovale tudi smučarske skakalke.

V Wisli pa so včeraj izpeljali prvo od dveh tekem za celinski pokal, ki jo je z minimalno prednostjo v svojo korist odločil Joacim Ødegård Bjøreng. Mladi Norvežan (letnik 1995) je namreč za pičlo desetinko točke ugnal drugouvrščenega domačega upa Przemyslawa Kantyko (18 let), tretjeuvrščeni Avstrijec Philipp Aschenwald pa je zaostal za 2,1 točke. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Anže Lanišek na enajstem mestu, med najboljšo trideseterico pa so se od naših prebili še Ernest Prišlič (15.), Andraž Pograjc (16.), Rok Justin (18.), Cene Prevc (22.) in Miran Zupančič (24.).