Dolžnik z ekipne tekme poravnal dolg z zmago

Anže Semenič presenetljivo najboljši na tekmi svetovnega pokala v Zakopanah, Peter Prevc na 3. mestu

Objavljeno
28. januar 2018 22.38
Saša Verčič
Saša Verčič
Zakopane – Anže Semenič je bil doslej bolj znan kot letalec, saj je dve od skupno svojih treh uvrstitev med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu dosegel na letalnici. A včeraj je dokazal, da je lahko odličen tudi na manjših napravah in se v Zakopanah (HS-140) nepričakovano razveselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Odličen slovenski dan je dopolnil Peter Prevc, ki se mu je pridružil na odru za zmagovalce na 3. mestu.

Tekmovalni konec tedna se za Slovence v Zakopanah ni dobro začel, saj so na ekipni tekmi zasedli 6. mesto, Peter Prevc je pri drugem skoku padel, dolžnik je ostal Anže Semenič, ki je nastopil pod pričakovanji. »Enostavno se nisem našel že v počepu. Zjutraj smo se nato pogovorili, vse skupaj malo drugače zastavili in k sreči se je vse dobro izšlo,« je o veliki spremembi prek noči dejal Semenič, ki je včeraj prvi prekinil niz slabih slovenskih nastopov, saj so brez finala po vrsti ostali Domen Prevc, Žiga Jalar in Timi Zajc. S št. 29 je s prvim skokom zasedel 2. mesto, do konca serije so ga prehiteli le še Stefan Hula, Simon Ammann in Peter Prevc. Razmere so se proti koncu precej poslabšale, žirija tekmovanja pa ni hotel zvišati zaletišča, tako da so nekateri favoriti pristali nekoliko nižje od pričakovanj (Richard Freitag 7., Andreas Wellinger 9., Anders Fannemel 18., Stefan Kraft 22.), nekateri pa so celo izpadli iz finala, kot denimo Andreas Stjernen (43.), Markus Eisenbichler (33.) in predvsem domači matador Kamil Stoch (38.), do včeraj vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Semenič v šoku

V drugi seriji so bile razmere še vedno težavne, a vendarle večinoma nekoliko bolj enakovredne, od osmoljencev prve je najbolj napredoval Wellinger na 2. mesto, odlično pa je skočil tudi Semenič, le malce manj Prevc, Slovenca sta Nemca vzela v »sendvič«, trojica pa je nato z nestrpnostjo spremljala najboljše tri. A Simon Ammann, norveško presenečenje Marius Lindvik in domači skakalec Stefan Hula so vsi po vrsti zaostali in veliko slavje v naši ekipi se je lahko začelo. »Malo sem še v šoku, a skušam vse čim bolje doživeti. Po doskoku v finalu sem bil najbolj zadovoljen, da so mi dobro uspeli vsi trije skoki s poskusnim vred, da sem pokazal napredek od ekipne tekme in da lahko tudi na normalni skakalnici skočim čez kalkulacijsko točko. Trenutno res skačem stanovitno dobro in sem lahko za zdaj s sezono res zelo zadovoljen,« je ocenil Semenič, potem ko je sploh prvič v karieri stopil na oder za zmagovalce na posamični tekmi – je pa že večkrat na ekipni, nazadnje pred dobrim tednom dni na svetovnem prvenstvu v poletih –, nekaj napotkov pri tem mu je dal veliko izkušenejši kolega, Peter Prevc.

Prevc prijetno presenečen

»Malo mi je pomagal pri procedurah po podelitvi, ko me je usmerjal, do katerih novinarjev moram stopiti,« je Semenič dejal o slovenski družbi na odru za zmagovalce, ki ga je Prevc tudi kar dolgo čakal. Pred slabim letom dni je namreč nazadnje stal na njem, tedaj za 1. mesto v Saporu. »Po pravici povedano sem bil po objavi uradnih rezultatov prijetno presenečen. Nisem pričakoval, da se lahko zavihtim tako visoko. Tekma je bila kar loterijska, a sem v obeh serijah imel srečo z vremenskimi razmerami. Današnja skoka sta bila povprečna, a so se ostale stvari 'poklopile',« je dejal Prevc, ki ima sicer načeloma v veliki meri prej smolo kot srečo z vetrom.

Za slovensko reprezentanco je bila to druga zmaga v sezoni, po Jerneju Damjanu v Ruki, in tretje stopničke, slaba dva tedna pred olimpijskimi igrami prihaja kot naročena. A pred potjo v Pjongčang čakata naše skakalce konec tedna še dve preizkušnji, in sicer v Willingenu, kjer bo spet skakala sedmerica. Poleg olimpijcev Damjana, P. Prevca, Semeniča, Zajca in Tilna Bartola še Jelar in Nejc Dežman, ki je včeraj v Saporu na tekmi celinskega pokala Sloveniji priboril dodatno kvoto. Zaradi spodrsljaja v domačih Zakopanah je prišlo tudi do menjave na 1. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je Stocha prehitel Freitag.