Domen Prevc spet v svojem elementu

Glavni trener slovenske vrste Goran Janus se nadeja, da bo Peter Prevc izhajal iz malenkost spremenjenega položaja v počepu.

Objavljeno
09. december 2016 09.15
Državno prvenstvo v skokih Peter Prevc Kranj 8.10.2016 [skoki,prevc]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – V Lillehammerju, kjer so se prejšnji konec tedna med seboj merili najboljši nordijski kombinatorci in smučarske skakalke, se bodo to soboto in nedeljo za točke svetovnega pokala potegovali še skakalci. Kot vodilni v skupnem seštevku je na Norveško včeraj pripotoval vzhajajoči slovenski zvezdnik Domen Prevc.

Novi skakalni »kralj«, kakor so ga poimenovali na spletni strani, tesno povezani z Mednarodno smučarsko zvezo, je lani v Lillehammerju, ko so obe preizkušnji izvedli na srednji napravi (HS-100), pristal na 8. in 12. mestu. Na prvi tekmi, ki je minila v spremenljivih razmerah zgolj z eno serijo, je bil tedaj prvič med elito že najvišje uvrščeni Slovenec. Zmago je takrat slavil Nemec Severin Freund, na drugi preizkušnji pa je pred Petrom Prevcem prvo mesto osvojil Norvežan Kenneth Gangnes. Veliko skakalnico Lysgård (HS-138), na kateri bodo tekmovali tokrat, je Domen prav tako že preizkusil, in sicer pred tremi meseci, ko se je udeležil tekem za celinski pokal in v dokaj močni konkurenci izvlekel sedmo in šesto mesto.

»Skakalnica in vse ostalo mi je bilo zelo všeč, le moji skoki takrat še niso bili pravi,« je pojasnil 17-letnik iz Dolenje vasi in glede rumene majice pripomnil, da ne razmišlja o tem, ali jo ima ali ne. »V Lillehammerju bom dobil novo, z njo bom tudi skočil. Če bi imel še to skrb, da bi moral prinesti tja majico, bi imel pa v glavi res že preveč stvari,« je še dejal Domen Prevc.

Po podvigih v Kuusamu in Klingenthalu bi lahko postal po Fincu Toniju Nieminenu (8), moravškem »orlu« Primožu Peterki (8) in Avstrijcu Gregorju Schlierenzauerju (6) šele četrti smučarski skakalec, ki bi še pred svojim 18. rojstnim dnevom dosegel tri ali več zmag za svetovni pokal.

Glede na to, kako je vodilni v skupnem seštevku, v katerem ima po treh (posamičnih) preizkušnjah 16 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Freundom, letel na ponedeljkovem treningu v areni Vogtland (HS-140), je zelo verjetno, da bo krojil svetovni vrh tudi na Norveškem.

»Domen je bil, če se pošalim, znova v svojem 'elementu' oziroma še boljši kot minuli konec tedna na tekmah,« je razkril glavni trener slovenske skakalne vrste Goran Janus, ki verjame, da bo naš najmlajši reprezentant – potem ko si je z zadnjimi uspehi še okrepil samozavest – zelo močan tudi v Lillehammerju.

Na vprašanje, kako je šlo od nog njegovemu bratu Petru Prevcu, ki je v skupnem točkovanju nazadoval na sedmo mesto, je odvrnil, da je prikazal tri, štiri lepe skoke. »Malenkost je spremenil položaj v počepu in bilo je takoj bolje. Upam, da bo izhajal iz tega,« si je zaželel 46-letni Ljubljančan in se strinjal, da padec branilca velikega kristalnega globusa v finalu prve preizkušnje v Kuusamu še zdaleč ni bil tako nedolžen, kot je bilo morda videti od daleč.

»O tem, zakaj Petru na drugi tekmi na Finskem in minuli konec tedna v Nemčiji, ni steklo po načrtih, lahko razpredamo po dolgem in počez, verjetno pa je svoje k temu prispeval tudi padec. Vprašanje je namreč, kaj bi bilo, če se mu to ne bi zgodilo,« je razmišljal Janus in ponovil, da bo treba ostati predvsem potrpežljiv in pustiti času čas.

Brata Prevc sta sicer kot člana elitne deseterice neposredno uvrščena na tekmovanje, na jutrišnjo preizkušnjo (16) pa se bodo poskušali prek današnjih kvalifikacij (15.30) prebiti še Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek in Jurij Tepeš. Ob tem kaže omeniti, da je Lillehammer vskočil namesto »kaznovanega« Nižjega Tagila, kjer se bodo ta konec tedna med seboj merile najboljše skakalke.

V Vikersundu pa bodo od danes do nedelje tri tekme za celinski pokal, na katerih bodo pod slovensko zastavo skakali Rok Justin, Tomaž Naglič, Bor Pavlovčič, Andraž Pograjc, Cene Prevc, Anže Semenič in Miran Zupančič, skoraj zagotovo pa bi bil v ekipi tudi nesrečni Ernest Prišlič ...