Domen Prevc svetovni mladinski podprvak, Lampičeva četrta

Na nordijskem mladinskem svetovnem prvenstvu v Rasnovu je Domen Prevc osvojil srebro. Zmagal je Nemec David Siegel.

Š. Ro.
tor, 23.02.2016, 11:15; spremenjen: 17:17

Rasnov − Najprijetnejše presenečenje te sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih je zagotovo Domen Prevc, ki ima za seboj sanjski debut na tekmah najvišje ravni, po katerem je že stal tudi na zmagovalnem odru. Trenutno 12. skakalec v skupni razvrstitvi svetovnega pokala je tako kajpak veljal za prvega favorita na mladinskem svetovnem prvenstvu v Rasnovu.

Osvojil je srebrno kolajno, za seboj ga je pustil le Nemec David Siegel, in sicer s prednostjo petih točk. Na tretje mesto se je uvrstil Japonec Rjoju Kobajaši. Bor Pavlovčič je bil deseti, Anže Lanišek 16. in Tilen Bartol 27.

Po prvi seriji in daljavi 95 m je bil Prevc v vodstvu skupaj z Japoncem, pol točke za njima je bil Siegel. V drugo je bil Nemec premočan, Prevc (95,5 m) pa je Japonca za seboj pustil za le 0,2 točke.

Tako je 16-letni Domen s srebrom ponovil uspeh starejšega brata Petra. Tudi on je bil svetovni podprvak na prvenstvu v Hinterzartnu leta 2010, takrat je bil star 17 let. To je zanj sicer treja kolajna z večjih tekmovanj, lani je bil na evropskem mladinskem olimpijskem festivalu v Avstriji srebrn na posamični in zlat na ekipni tekmi.

Lampičeva četrta

Na prvenstvu je zelo dobro nastopila tudi tekačica Anamarija Lampič, ki je v kategoriji do 23 let osvojila četrto mesto na 10-kilometrski tekmi. Zmagala je Rusinja Anastazija Sedova (28:49,4) pred Nemko Victorio Carl (+13,1) in Čehinjo Petro Novakovo (+17), Lampičeva pa je za Sedovo zaostala za 21,6 sekunde.

Pri mladinkah je na pet kilometrov dolgi tekmi zmagala Norvežanka Marte Maehlum Johansen, druga je bila rojakinja Lotta Udnes Weng (+5,3), tretja pa Nemka Antonia Fräbel (+10,7). Anita Klemenčič je bila 33. (+1:56,2), Anja Mandeljc pa 35. (+2:02,3).

Klinčeva praznih rok

V Rasnovu je bila tudi tekma smučarskih skakalk. Po osvojitvi zlate kolajne na OI mladih je kajpak visoko kotirala Ema Klinec. Po prvi seriji je bila na drugem mestu (85,5 m), v finalu pa uvrstitev pokvarila (80 m) in pristala na šestem. Le mesto za njo je končala Nika Križnar.

Že z uvodnim skokom 90,5 m je veliko prednost ustvarila Avstrijka Chiara Hölzl in se naposled tudi prepričljivo veselila naslova prvakinje. Na drugem in tretjem mestu sta se ji pridružili Nemka Katharina Althaus in Rusinja Sofija Tihonova.

Prijavi sovražni govor