Domen Prevc: Zmage se ne zgodijo kar tako

Komaj 17-letni as iz Dolenje vasi po novem podvigu znova v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu.

Objavljeno
04. december 2016 22.58
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Klingenthal – Domen Prevc je le devet dni po Kuusamu vso elito preskočil še v Klingenthalu in po drugi zmagi v svetovnem pokalu znova oblekel rumeno majico vodilnega v smučarskih skokih. Da lahko po vrhu poseže tudi v areni Vogtland (HS-140), je vnovič nakazoval vse od petkovega uradnega treninga naprej.

Komaj 17-letni skakalec kranjskega Triglava je že prvi dan v Klingenthalu edini dvakrat premagal 140-metrsko znamko (v drugi seriji za trening 144 m in v kvalifikacijah 140 m). Z največjo daljavo dneva (145 m) je navdušil tudi na sobotni ekipni preizkušnji, na včerajšnji posamični tekmi pa je znova edini dvakrat poletel prek točke, ki označuje velikost naprave.

V uvodni seriji je pristal pri natanko 140 metrih, vendar zaradi nižjih ocen za slog (od 17,0 do 17,5), ki jih je prejel zavoljo težav po doskoku, ni prevzel vodstva. Zasidral se je na četrtem mestu z majhnim zaostankom za najboljšimi tremi – Poljakoma Maciejem Kotom (138 m, + 2,9 točke) in Kamilom Stochom (137,5 m, + 2,9) ter Avstrijcem Stefanom Kraftom (138 m, + 1,3).

V finalu, v katerem sta od Slovencev tako kot v Kuusamu nastopila le še Domnov brat Peter Prevc (131,5 m in 128,5 m) in Jurij Tepeš (129 m in 131 m) – prvi je s 15. mesta nazadoval na 22., drugi pa je z 21. napredoval na 17. – je najboljši nastop prikazal Norvežan Daniel Andre Tande. Branilca lanske zmage v areni Vogtland, ki je bil po prvem »polčasu« peti, je odneslo do 143 metrov, s katerimi je pošteno izzval vodilno četverico.

A že mladi slovenski as je imel pravi odgovor za Tandeja, saj je bil le dva metra krajši, z višjimi ocenami v drugi seriji (od 18,0 do 18,5) pa je po seštevku vseh točk rešil pičli dve desetinki prednosti pred 22-letnim Norvežanom. Ko je za obema zaostal Kraft (140 m), je imel Domen uvrstitev med najboljšo trojico že zagotovljeno, vprašanje je bilo le katero.

Ker sta bila z vodilnima Poljakoma na vrhu le še najboljša posameznika ekipne preizkušnje, so v tistem trenutku zgolj redki pomislili na to, da bi lahko dejansko zmagal. A na veselje slovenskih navijačev se je zgodilo prav to, saj sta Stoch (137,5 m) in Kot (135 m) v finalu nastopila slabše in zdrsnila celo pod oder za najboljše. Da je na koncu dejansko osvojil prvo mesto, je s precejšnjim začudenjem sprejel tudi Domen.

»Ko sem pristajal v drugo, sem opazoval zeleno črto (za prevzem vodstva) in takoj vedel, da bo zelo tesno. Če sem iskren, zmage nisem pričakoval, zato sem zdaj seveda toliko bolj zadovoljen z razpletom,« je bil vesel najmlajši od bratov Prevc, ki se je znova zavihtel na vrh skupne razvrstitve, v kateri ima zdaj 16 točk naskoka pred Nemcem Severinom Freundom (včeraj 11.).

Na novinarski konferenci je pozneje Domen, ki je dosegel četrto uvrstitev med najboljšo trojico, poudaril, da so njegovi uspehi plod trdega dela in se nikakor ne zgodijo kar tako. Nosilec rumene majinec bo ostal danes v Klingenthalu še na treningu, ki bo prišel še kako prav Petru Prevcu in tudi preostalim slovenskim reprezentantom Tepešu, Nejcu Dežmanu (44.), Anžetu Lanišku (48.) in Jaki Hvali (49.).