Domračeva za ostrejše dopinške kontrole

Beloruska biatlonka Darja Domračeva meni, da bi morali odvzete vzorce shraniti za vselej.

Objavljeno
12. marec 2016 10.13
Slovenia Biathlon World Cup
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Oslo - Trikratna olimpijska prvakinja v biatlonu, Belorusinja Darja Domračeva, se je po zadnjih primerih dopinga zavzela za ostrejše kontrole v svojem športu. V pogovoru za časnik Sovjetskij sport je ocenila, da bi morali odvzete vzorce shraniti doživljenjsko.

»Na ta način bi športnike goljufe lahko morda vendarle premaknili, da bi začeli razmišljati drugače,« je o doživljenjski hrambi vzorcev dejala 29-letna junakinja zadnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju 2014, ki je pred sezono zbolela za mononukleozo in si zato vzela leto dni premora.

Tudi biatlon se ni izognil zlorabi meldoniuma, ki od letos sodi na spisek prepovedanih poživil. Pod drobnogledom so predvsem ruski športniki, kjer so razkrili največ športnih prevar, vidni predstavniki ruskega športa pa menijo, da so krivi predvsem trenerji in zdravniki, ki športnikov niso opozorili na uvrstitev te omenjene substance na spisek nedovoljenih poživil. Domračeva meni, da je krivda športnikov enaka, saj meni, da je v prvi vrsti vsak odgovoren zase in to velja tudi za tekmovalce.