Doskočišče se je Lanišku že postavljalo pokonci

Smučarski skakalec Anže Lanišek zagotovil Sloveniji sedmo kvoto za drugi del velike nagrade FIS.

Objavljeno
03. september 2015 23.45
SLO., PLANICA, LANISEK ANZE, 19.3.2015, , FOTO: DEJAN JAVORNIK
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Z odličnimi nastopi v celinskem pokalu si je vpoklic v udarno slovensko skakalno ekipo za tekme velike nagrade FIS ta konec tedna v Čajkovskem in nato v Almatiju (12. in 13. t. m.) prislužil tudi Anže Lanišek. Veliki up iz SSK Mengeš se bo tako po slabem letu dni spet potegoval za točke v poletnem »svetovnem pokalu«.

Lanišek je uvodni del celinskega pokala 2015/16 končal na vrhu skupnega seštevka in na ta način Sloveniji priskakal dodatno »prenosno vstopnico« za nastope med elito v drugem delu letošnje velike nagrade FIS, kar mu je uspelo že drugič po lanski jeseni, ko je glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa razveselil s sedmo kvoto za prvo »snežno« periodo tekem na najvišji ravni.

»Lanska kvota mi je pomenila več, ker je šlo za zimo. Tokratna je prišla spotoma, nisem je lovil načrtno,« je pojasnil 19-letni Domžalčan, ki je še nekaj ur pred sredinim odhodom proti Rusiji vadil na 110-metrski napravi v Kranju. »Tako je pač naneslo. Želel sem si povrniti občutke, ki sem jih pogrešal v Frenštatu,« ni bil najbolj zadovoljen s svojim skakanjem na Češkem, kjer je minuli konec tedna zasedel šesto in peto mesto.

Če odštejemo njegovo diskvalifikacijo na prvi tekmi pod Šmarjetno goro, na osmih preizkušnjah v »2. svetovni ligi« ni bil slabši kot enajsti. Od tega se je dvakrat zavihtel na zmagovalni oder s tretjim mestom v Kranju in drugim v Kuopiu, kjer bi na drugi tekmi (4.) prepričljivo zmagal, če ne bi po obeh poskusih, ki sta bila z naskokom najdaljša med vsemi, podrsal z rokami.

V uvodni seriji je takrat poletel kar 136 metrov daleč, torej še pol metra dlje od rekorda velike skakalnice Puijo, ki si ga od leta 1998 lasti sloviti Japonec Masahiko Harada. »Uspel mi je zelo dober odskok, v zraku pa sem imel ugodne razmere, ki sem jih izkoristil maksimalno. Ko sem letel proti dnu doskočišča, se mi je to vse bolj postavljalo pokonci in priznati moram, da sem se že malo ustrašil, da se ne bi pri pristanku poškodoval. Na srečo sem jo odnesel brez hujših posledic, sem pa v zgornjem delu hrbta, ko so se mišice ohladile, čutil določeno zategnjenost,« je razkril vodilni skakalec v skupnem seštevku celinskega pokala, ki razume, da imajo ljudje radi dolge skoke, vendar v isti sapi opozarja, da so ti mogoči in varni le do neke meje.

Čeprav je bil ena od prvih žrtev novih pravil, po katerih tekmovalne drese pregledujejo tudi na vrhu zaletišča, mu je pri njih všeč, da so enaka za vse. »Nadejam se, da je bila diskvalifikacija dobra šola in da se to ne bo več zgodilo, čeprav je včasih – še posebej takrat, kadar je vroče in se potimo – težko obdržati kombinezon v enakem položaju kot pri merjenju,« je razložil najmlajši od slovenskih reprezentantov v Čajkovskem, kjer bodo naše barve branili še Jernej Damjan, Jaka Hvala, Robert Kranjec, Matjaž Pungertar in Anže Semenič. Lanišek bo tam skakal prvič. Želi si prikazati čim boljše nastope, izkoristiti priložnost in se prebiti med dobitnike točk, rezultata pa ne bo izsiljeval. Napad na odmevne dosežke pripravlja za zimo ...