Drevova tik pred ciljem iz rok izpustila vrhunski dosežek

Najboljša slovenska alpska smučarka na veleslalomu v Kronplatzu je bila komaj 18-letna Meta Hrovat na 15. mestu.

Objavljeno
24. januar 2017 15.35
Italy Alpine Skiing World Cup
J. P.
J. P.
Kronplatz - Ta čas najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev je na prvih šestih preizkušnjah svetovnega pokala alpskih smučark v tej tekmovalni zimi pokazala izjemno konstantnost, saj je kar petkrat končala v najboljši deseterici, vendar nikdar višje kot na šestem mestu (v Killingtonu in Semmeringu). Danes je skušala v italijanskem Kronplatzu storiti še korak naprej in si po prvi progi zagotovila odlično izhodišče, saj je na petem mestu za vodilno zaostajala sprejemljivih 59 stotink, kar je bila primerna odskočna deska za napad v drugo.

V finalu je imela še ob zadnjem merjenju vmesnega časa malenkostno prednost pred dotlej vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin, vendar pa ni zdržala do konca, v zadnjem delu si je privoščila napako, zdrsnila, komaj ujela naslednja vratca in na progi pustila ogromno časa. Z več kot štirisekundno zamudo je končala na 27. mestu oziroma kot najslabša iz četverice slovenskih finalistk. Tik pred njo sta končali Tina Robnik (25.) in slalomska specialistka Ana Bucik (26.), najbolj pa se je izkazala mlada, komaj 18-letna Meta Hrovat, ki ni zgolj ujela svojih prvih veleslalomskih točk v karieri, temveč je v drugo z 22. mesta napredovala celo na rob petnajsterice. Imela je osmi čas finalne proge.

Za evforijo v cilju je poskrbela domača adutinja Federica Brignone, ki je vodila že po polovici tekme, nato pa v drugo z odličnim spodnjim delom še oplemenitila razliko do prve zasledovalke, najboljše veleslalomistke te zime, Francozinje Tesse Worley. Brignonejeva se je doslej v sezoni utapljala v povprečnosti, saj ni bila nikdar boljša kot šesta v alpski kombinaciji sredi decembra v Val d'Iseru, tokrat pa se je na dobro poznani progi vrnila na zmagovite tirnice in si tretjič v sezoni pokorila konkurenco, drugič veleslalomsko. Italijanski uspeh v Kronplatzu je s tretjim mestom dopolnila 20-letna Marta Bassino, ki je bila tretja tudi že na ledeniški uverturi v Söldnu.

Peta slovenska predstavnica Katarina Lavtar, ki je zamenjala nekoliko poškodovano Ilko Štuhec, ni videla cilja že na prvi progi. V skupni veleslalomski razvrstitvi je Worleyjeva prednost pred prvo zasledovalko Shiffrinovo povečala že na 120 točk, medtem ko ima tretjeuvrščena Švicarka Lara Gut v malhi še sto točk manj. Drevova je izgubila tri mesta in je zdaj s 178 osvojenimi točkami deveta. Dekleta bodo sezono svetovnega pokala nadaljevala z vikendom hitrih disciplin v Cortini d'Ampezzo.

Federica Brignone je poskrbela za italijansko navdušenje v Kronplatzu. Foto: Marco Trovati/AP.



IZIDI ŽENSKEGA VELESLALOMA

1. (1.) Federica Brignone (Ita) 2:10,05
2. (2.) Tessa Worley (Fra) + 0,55
3. (3.) Marta Bassino (Ita) 0,57
4. (4.) Lara Gut (Švi) 0,76
5. (9.) Mikaela Shiffrin (ZDA) 1,09
6. (26.) Sara Hector (Šve) 1,11
7. (13.) Bernadette Schild (Avs) 1,19
8. (18.) Irene Curtoni (Ita) 1,50
9. (23.) Camille Rast (Švi) 1,76
10. (6.) Viktoria Rebensburg (Nem) 1,79
15. (22.) Meta Hrovat (Slo) 2,14
25. (24.) Tina Robnik (Slo) 3,35
26. (30.) Ana Bucik (Slo) 3,83
27. (5.) Ana Drev (Slo) 4,07
________________________________
Katarina Lavtar (Slo) odstop na prvi progi