Drugo zmago odnesel sonožni doskok

Ženski skoki: za slovo od Ljubnega Maja Vtič z rekordom skakalnice (95,5 m) do 2. mesta.

Objavljeno
14. februar 2016 22.29
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubno – Ko so se Ljubenci odločili posodobiti skakalnico in je občinski svet dal zeleno luč, da celoten strošek prevzamejo nase, jih je spremljala tiha želja, da bi z njeno otvoritvijo dočakali tudi eksplozijo slovenskih rezultatov. Niti v sanjah pa si niso mislili, da bodo Slovenke na njej igrale vodilno vlogo in da bo Maja Vtič z zmago in drugim mestom celo najuspešnejša skakalka minulega konca tedna.

Niti kislo vreme, zaradi katerega so se navijači pogrezali v blato do gležnjev, privržencev ženskih skokov ni odvrnilo od prihoda v Zgornjo Savinjsko dolino, ki je v zadnjih dveh dneh le še utrdila sloves najbolj obleganega prizorišča v svetovnem pokalu. Skakalna evforija v Sloveniji, ki jo seveda neti zlasti Peter Prevc, a v zadnjih mesecih vse bolj tudi njegove stanovske kolegice, je bila očitna na vsakem koraku, Majo Vtič pa bi po koncu vsi najraje nosili po rokah. Medtem ko je ob njenem sobotnem zmagoslavju vreme kazalo svojo lepšo stran, včeraj ni bilo prizanesljivo, a je odlično pripravljena skakalnica zdržala velike količine dežja, ki so se zlivale iz oblakov, Slovenke pa so v težjih razmerah druge serije, v katero se je tokrat vnovič uvrstilo vseh šest reprezentantk, povečini nastopile celo bolje kot v prvi, v kateri je Vtičeva (92,5 m) skočila na 3. mesto za Saro Takanaši (93) in Chiaro Hölzl (94,5), v soboto tretja Špela Rogelj na peto (na koncu 5.), Urša Bogataj na osmo (8.), Nika Križnar na 11. (12.), Katja Požun na 14. (11.), Eva Logar pa na 20. (22.).

Da je Maja Vtič v tej sezoni izjemno pripravljena, so pričali že njeni dosežki na prejšnjih prizoriščih, na katerih je trikrat stopila na zmagovalni oder in ravno tolikokrat prišla do 4. mesta, a skakalka z Dolenjske je očitno prav ob selitvi v Slovenijo ujela najboljšo formo. Njena sobotna zmaga je sprva brez besed pustila tudi trenerja Staneta Baloha, pa Primož Peterko, ki je bil lep čas njen vzornik, zdaj pa svetovalec pri vzponu na vrh, še bolj navdušena pa sta bila ob eksploziji dosežkov celotne reprezentance. Špela Rogelj, ki je prejšnjo zimo že bila del svetovnega vrha in se v zgodovino zapisala tudi kot prva slovenska orlica s posamično zmago, je s 3. mestom v soboto in 5. včeraj uprizorila odličen »come back« po hudih težavah s hrbtom v pripravljalnem obdobju, da se za kontinuiteto ni bati, pa je potrdila še komaj 15-letna debitantka Nika Križnar, dijakinja kranjske športne gimnazije, ki je krst opravila brez zadrege in se od Ljubnega poslovila s 14. in 12. mestom ter z dobro popotnico pred mladinskim SP.

»Zavedati se moramo, da je Ljubno za ženske skoke to, kar je Planica za moške, tako po obisku, kot vse bolj tudi po rezultatih. Priljubljenost ženskih skokov v Sloveniji raste z nadzvočno hitrostjo, kar nam vliva motivacijo tudi za nadaljnje delo. Nobena druga tekma v svetovnem pokalu ne prekaša tega, kar lahko doživimo tu,« je bil jasen Peterka, ki kot pomočnik skupaj z glavnim trenerjem Stanetom Balohom soustvarja slovensko žensko pravljico. Slednji je bil ob dobrem nastopu najbolj izkušene in tudi beri drugih Slovenk vidno ganjen: »Super je doživeti domačo zmago, to je za vsakega športnika in trenerja nekaj najlepšega, kar se mu lahko zgodi. Nam se je letos to posrečilo. Vsi trenerji pred mano so imeli nekaj smole, z dekleti so se močno borili, da bi prišli vsaj na zmagovalni oder, nam pa je v dveh dneh zdaj to uspelo kar trikrat,« je bil Baloh vesel tudi vrnitve Rogljeve, ki je prepričana, da se na skakalnici pozna tudi dobro razpoloženje, ki vlada v ekipi.

Le glavna slovenska skakalka Vtičeva se je včeraj z nekaj obžalovanja ozrla proti končnemu razpletu, saj je z zamikom ugotovila, da bi se lahko veselila celo druge zaporedne zmage, če bi po novem rekordu skakalnice (95,5 m) vdrugo le naredila še telemark pri doskoku. Tako pa se je druge zmage v sezoni veselila Daniela Iraschko Stolz, ki je na vrh skočila s četrtega mesta, a je ob pol metra krajšem finalnem skoku zadostila estetskim kriterijem žirije. Zanimivo, Sara Takanaši je včeraj prvič v tej zimi ostala brez stopničk.