Fabjanova in Čebaškova osmi v Planici, zmaga za Švedinji

Vesna Fabjan in Alenka Čebašek sta zasedli osmo mesto, v finalu pa sta bili še Nika Razinger in Anamarija Lampič.

Objavljeno
17. januar 2016 10.14
Posodobljeno
17. januar 2016 10.14
Smučarski teki
J. P., G. L.
J. P., G. L.

Planica - Na ekipnem šprintu v Planici sta domači adutinji Alenka Čebašek in Vesna Fabjan zasedli osmo mesto, njuni reprezentančni kolegici Nika Razinger in Anamarija Lampič pa sta po padcu prve končali na desetem mestu. Zmagali sta Švedinji Ida Ingemarsdotter in Stina Nilsson.

Za naskok na najvišjo stopničko je bila zaslužna zlasti Nilssonova, ki je v zaključnem vzponu ugnala dotlej vodilno Norvežanko Astrid Jacobsen (+3,51), ki se je morala skupaj s Heidi Weng zadovoljiti z drugim mestom. Tretje mesto sta osvojili Nemki Sandra Ringwald in Hanna Kolb.

Najboljši Slovenki sta v zaključku branili osmo mesto pred Italijankama in bili pri tem nazadnje uspešni. »Poskušaš do konca, kolikor se pač da. Tudi če je bil zaostanek do sedmih že velik, se lahko do cilja še kaj naredi. Danes je bilo še težje kot včeraj, proga je bila še bolj ledena. In na koncu ti ne preostane drugega, kot da se uležeš v sneg, ker si dal vse od sebe,« je po tekmi za STA povedala Fabjanova.

Njena ekipna kolegica Alenka Čebašek je bila glede na dane okoliščine z osmim mestom zadovoljna: »Pričakovala sem več v teh ekipnih šprintih, ker vem, da sem sposobna več. A ta konec tedna nisem prava, samo trpim in nimam prave hitrosti. Že uvrstitev v finale je bila prvi cilj, ki smo ga dosegli, in glede na moje stanje je bilo že to v redu. Veseli smo, da smo imeli dve ekipi v finalu. Škoda za 'tamali', ampak moramo biti zadovoljni.«

Brez moškega finala Slovenije

Njuni mlajši kolegici Nika Razinger in Anamarija Lampič sta bili v polfinalu sicer uspešnejši, saj sta v drugi skupini zasedličetrto mesto, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek pa sta bili peti in sta med najboljšo deseterico napredovali po času.

V »slovenski« polfinalni skupini sta bili sicer najprepričljivejši Švedinji Ida Ingemarsdotter in Stina Nilsson pred Američankama Ido Sargent in Sophie Caldwell ter Nemkama Sandro Ringwald in Hanno Kolb, nekoliko v ozadju pa je v zanimivem internem obračunu druga slovenska dvojica opravila z udarno. V prvem polfinalu sta za najboljši jutranji dosežek poskrbeli Norvežanki Heidi Weng in Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Eva Urevc in Manca Slabanja ter Anja Žavbi Kunaver in Anita Klemenčič sta precej zaostali za deseterico finalnih zasedb.

V moški konkurenci je slovensko zastopstvo ostalo brez finala. Največ je bilo pričakovati od Mihe Šimenca in Janeza Lampiča, ki sta bila več kot dve tretjini proge del vodilne skupine, naposled pa vendarle zaostala nekoliko preveč in zasedla enajsto mesto. Miha Dolar in Benjamin Črv ter Luka Prosen in Boštjan Klavžar so že zgodaj izgubili stik z vodilnimi in bili brez možnosti za napredovanje. V slovenskem polfinalu sta bila najhitrejša Francoza (številka 2) Valentin Chauvin in Richard Jouve.

Finalne zmage sta se zatem razveselila Italijana Dietmar Nöckler in Federico Pellegrino, ki sta za 1,79 sekunde ugnala Francoza Jeana Baptista Grosa in Renauda Jayja. Napet boj za tretje mesto z Nemcema sta dobila člana drugega francoskega para Valentin Chauvin in Richard Jouve.

EKIPNI ŠPRINT ZA SVETOVNI POKAL V PLANICI

Ženske, 4 x 1,2 km

1. Švedska I (Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson) 16:14,08
2. Norveška I (Heidi Weng, Astrid Uhenholdt Jacobsen) + 3,51
3. Nemčija I (Sandra Ringwald, Hanna Kolb) 8,84
4. Švedska II 18,24
5. ZDA 20,57
6. Nemčija II 21,00
7. Norveška II 21,01
8. Slovenija I (Vesna Fabjan, Alenka Čebašek) 47,24
9. Italija 55,98
10. Slovenija II (Nika Razinger, Anamarija Lampič) 2:42,12

Moški, 6 x 1,2 km

1. Italija (Dietmar Nöckler, Federico Pellegrino) 14:44,81
2. Francija I (Renaud Jay, Baptiste Gros) 1,79
3. Francija II (Valentin Chauvin, Richard Jouve) 2,41
4. Nemčija 2,93
5. Norveška I 4,51
6. Rusija I 6,46
7. Norveška II 7,68
8. ZDA 7,92
9. Češka 8,63
10. Rusija II 18,89