Eni potrebujejo varuško, drugi šibo

Slovenci s štirimi smukači: »Kot bi vadili mali nogomet, a igrali velikega«

Objavljeno
15. december 2017 10.00
Posodobljeno
15. december 2017 10.00
Mojca Finc, poročevalka
Mojca Finc, poročevalka

Val Gardena – Smukače v Dolomitih danes čaka superveleslalomska tekma, jutri smukaška. »Najpomembneje je, da se osredotočimo na dve minuti nastopa. Težave so vedno navzoče, skušamo jih reševati sproti, lagodja ne bo, čeprav bi si želel, da bi bolj lahkotno prihajali do rezultatov,« je razkril trener ekipe za hitre discipline Peter Pen. 

Karavana se je zbrala v Val Gardeni, kjer je Penova vrsta od ponedeljka vadila veleslalom. Izkoristila je razmere in ogrevalno progo. »Vzporedno s tem, ko tekmujemo, tudi treniramo. Štarti so ob 12.15 in ostane nam še nekaj časa za jutranji trening,« je 45-letni trener opisal natrpan urnik.

V uvodu v sezono je njegova ekipa pustila bled vtis. Nastopi na pogled niso bili tako zelo slabi, ura je pokazala drugače. Je bila kriva oprema? »Stöckli je z Andrejem Jermanom, Tino Maze, Ilko Štuhec in Boštjanom Klinetom ogromno naredil za slovensko smučanje. Omogoča nam visoko raven. Zato ne smemo po prvi ravnini v Beaver Creeku, na kateri nismo bili konkurenčni, s prstom kazati nanj. Res pa je, da v zgoščeni konkurenci nimaš možnosti, če si v prvem odseku 50.,« se zaveda rezerv.

Ekipa je veliko vložila v to, da bi na uvodnih tekmah pokazala, česa je sposobna, in bi z rezultatom umirila strasti, ki jih prinaša začetek zime. »To je zdaj naš načrt za naslednjo tekmo. Naša nova priložnost,« sogovornik največ stavi na današnji superveleslalom, na katerem bodo tekmovali Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Tilen Debelak. Smukaški nastop sta imela zagotovljen Kline in Martin Čater, na drugem treningu pa sta si ga priborila še Kosi in Rok Perko. Ekipa ima od tekem v Dolomitih štiri štartne položaje, enega je namreč izgubila zaradi Kosijevega nazadovanja na točkovni lestvici.

Na drugem uradnem smukaškem treningu so v ekipi reševali dvome, ki jih je pustil zaostanek v zgornjem delu proge s prvega treninga. »Imamo isti material kot v prejšnji zimi. Takrat smo s težavo reševali dva dni in jo rešili,« je opozoril. Prvi adut reprezentance Kline še ni v formi, a Pen opozarja, da jo je v ritmu, ki ga imajo, težko načrtovati. »Menjavamo prizorišča, konfiguracije, potujemo in treniramo, zato stvari, ki bi se jim morali posvečati, ne moremo delati. Kot bi trenirali mali nogomet, igrali pa potem velikega. Zato je pri tem pomembna prilagoditev,« je razpredal in dodal, da se je hitro pozabilo, da je Kline v prejšnji zimi potreboval čas za dober rezultat. Sezona je dobila oznako dobre šele po 20. januarju.

Potrpežljivo naprej stopa Čater, ki je napredoval tudi zaradi močnega Klineta v prejšnji sezoni. V pripravljalnem obdobju na južni polobli je bil v ospredju z najhitrejšimi časi. Pen ga opisuje kot tehnično zelo dobrega, značajsko pa samokritičnega tekmovalca z motivacijskim nihanjem. »Želim si, da ima tekmovalec nek standard; da bi lahko tudi brez optimalnega nastopa ali razmer naredil rezultat. Pa tudi, da ni odvisen od tega, če grem z njim na sedežnico in ali mu namenim prave besede. Doseči hočem, da so fantje kakovostni, brez da bi morali vse narediti zanje ali bili varuške. Eni potrebujejo več besed, drugi organizacijo, tretji šibo. So pa daleč od razvajenosti,« je Pen razgrnil profilno sliko in področje, na katerem imajo še rezerve.