Fabjanova ostala brez izločilnih bojev

Tri slovenske smučarske tekačice do šprinterskega četrtfinala v Lahtiju, najvišje Anamarija Lampič na 25. mestu.

Objavljeno
20. februar 2016 23.56
T. V.
T. V.
Lahti – Šprinterska generalka za nordijsko svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostil Lahti, se za slovenske smučarske tekačice ni izšla po željah. Do največ točk je pritekla Anamarija Lampič, ki je bila v drsalnem koraku na 25. mestu in potrdila vrhunsko formo v zadnjem obdobju, zmage pa sta se veselila Norvežana Maiken Caspersen Falla in Emil Iversen.

Norvežani so tudi včerajšnjo tekmo spremenili v svoje državno prvenstvo in pobrali kar pet uvrstitev na zmagovalni oder, mednje se je kot druga zrinila le Američanka Jessica Diggins. Kako strah vzbujajoča je njihova prevlada, dokazuje tudi pogled na razvrstitev v pokalu narodov, kjer imajo kar 17.946 točk, Švedi za njimi pa komaj 4899. Falla, ki drvi malemu kristalnemu globusu naproti, je dobila že tretji šprint zapored in šestega v sezoni, medtem ko je za njenega 24-letnega rojaka to šele druga zmaga v karieri in tretje stopničke, potem ko je med elito debitiral pred dobrima dvema letoma. V moškem finalu je teklo kar pet Norvežanov, šesti član pa je bil vodilni v šprinterski razvrstitvi, Italijan Federico Pellegrino.

Slovenke so se na od lani spremenjeni in podaljšani progi tokrat zelo slabo znašle, še najbolj prva slovenska šprinterka v tej disciplini Vesna Fabjan, ki je obtičala že v kvalifikacijah. Potem ko je že ob prihodu izrazila dvom ob pogledu na 200 m daljšo progo, je v prvem nastopu končala na komaj na 36. mestu in prvič v tej zimi ostala brez točk v drsalnem šprintu, ki ji je pred dvema letoma prinesel olimpijski bron. Nika Razinger je dosegla 21. čas, Alenka Čebašek 25. in Anamarija Lampič 29., četrtfinale pa je bil nato za vse tri previsoka ovira. Prvi dve sta končali kot zadnji v svojih skupinah, Lampičevi, ki precej boljše rezultate dosega v klasičnem koraku in jo zdaj čaka nastop na svetovnem prvenstvu do 23 let, pa je polfinale ušlo v finišu. Razingerjeva je bila 27., Čabaškova 28.

»Po nastopu sem potrebovala kar nekaj časa, da sem vse premlela. Želela sem si veliko več, a če v tem najdem vsaj kaj pozitivnega: tudi v Sočiju leto pred olimpijskimi igrami sem bila 36. Vraževerje mi vliva optimizem. To je šprint in tudi to se dogaja, predvsem si želim, da bi imeli tekači v prihodnje podporo, ki jo vsak športnik potrebuje,« je dejala Fabjanova, ko so se ji ohladile misli. Danes v skiatlonu bo nastopila le Čebaškova, Razingerjeva in Lampičeva pa sta včeraj že odpotovali v Romunijo.