Fak blizu elite, a želi si jo spet premagovati

Na sklepni tekmi v Oberhofu zmagi favoritov. Sedmo mesto vodilnega slovenskega adut, Gregorinova 22.

Objavljeno
11. januar 2015 23.38
S. U., šport
S. U., šport
Oberhof – Vodilna slovenska biatlonca sta se od uvodne januarske postaje poslovila s podobno bero kot na zadnji decembrski na domači Pokljuki. Jakov Fak, včeraj 7., je bil vnovič blizu eliti, Teja Gregorin (22.) je po zelo spodbudnem štartu v sezono zdaj od nje oddaljena. Na vrhu pa ostajata junaka zadnje zime – Martin Fourcade in Darja Domračeva.

Potem ko so se sredi Evrope, predvsem v Avstriji, mučili z nemogočimi razmerami za vrhunske športne prireditve, se je vreme na območju nekdanje NDR izboljšalo in pravzaprav včeraj v primerjavi s prejšnjimi dnevi poskrbelo za najlepšo predstavo. Brezhibnega stanja sicer ni bilo, saj so vetrovni sunki tudi po svoje krojili učinek na strelišču. A v končnem razpletu kakšnih senzacij ni bilo, v tej sezoni doslej rekordnih 22.000 gledalcev pa je tako včeraj uživalo v že tradicionalno najbolj razburljivi biatlonski disciplini zadnjih let, preizkušnji s skupinskim štartom.

Fak se je tekme za prestiž med elito, a kajpak tudi za pomembno nabiranje točk, lotil zbrano, na strelišču v boju z vetrom deloval premišljeno, tudi v smučini pri njem ni bilo zaznati kakšnih zapletov. Po brezhibni prvi polovici predstave z desetimi zadetimi tarčami mu je kazalo zelo dobro v boju za vrh, le sijajni Francoz je v smučini že vidneje pospešil, a boj za razvrstitev od 2. mesta se je dodobra razvnel. Pozneje se slovenskemu adutu ni več posrečilo, da bi nalogo na strelišču opravil brez zgrešene tarče, a končno 7. mesto ga je utrdilo tik pod stopničkami skupnega seštevka sezone in mu tako ohranilo vse možnosti za novi napad proti vrhu. Naslednja priložnost, tudi s skupinskim štartom, sledi že v tem tednu na Bavarskem.

»Prav posebej ob tem sklepnem nastopu v Oberhofu nisem zadovoljen, saj menim, da bi moral natančneje streljati. Tek? Vračam se na višjo raven, a sedanja hitrost še ni takšna, kot bi si želel. Po prihodu v Ruhpolding bo na vrsti trening, upam tudi, da si bom v pričakovanju novih tekem lahko oddahnil,« je dejal po zadnjem nastopu na uvodni januarski postaji. Dan prej je bil sicer v šprintu 16. Takrat ga je za eno mesto prehitel reprezentančni kolega Klemen Bauer, ki pa si še ni priboril dovolj točk, da bi nato včeraj nastopil med izbrano trideseterico. Fak pa se je prav pred januarskim nadaljevanjem tekmovalne sezone ukvarjal tudi z močnim prehladom. Omenjena naslednja postaja bo razkrila, ali je že odpravil vse težave.

»Najpomembneje je, da je Jakov ohranjal stik z najboljšimi, jasno pa je, da mu manjka še nekaj moči. Na zahtevnih progah, kakršna je ta v Oberhofu, je konkurenčen, a vendarle povsem le takrat, ko je v pravem tekmovalnem stanju,« je ocenil glavni reprezentančni trener Uroš Velepec.

Ženska tekma s skupinskim štartom je pripadla prvi biatlonski junakinji prejšnje zime, trikratni olimpijski zmagovalki Darji Domračevi. Resda je zgrešila štiri tarče, tako kot njena največja tekmica Kaisa Mäkäräinen, ki je prav včeraj praznovala 32. rojstni dan, a se je tokrat odrezala z zelo hitrim tekom. Gregorinova ostaja na ravni zadnjih tednov, po bolezni poskuša loviti stik s konkurenco, vendar preprosto še ni tako močna, kot je bila ob vstopu v poolimpijsko sezono.