Fak blizu najboljših, a stopničke le predaleč

Biatlonec Jakov Fak po treh zgrešenih tarčah v zasledovanju sedmi, Teja Gregorin razočarana iz Anterselve.

Objavljeno
24. januar 2015 23.06
S. U., šport
S. U., šport
Anterselva – Vodilni slovenski biatlonec Jakov Fak se je z včerajšnjim 7. mestom v zasledovalni preizkušnji na Južnem Tirolskem povzpel na 4. v skupnem seštevku sezone, ob treh zgrešenih strelih pa je seveda ostal tudi okus zapravljene priložnosti za nove stopničke. Danes se bo za letošnje slovo od Anterselve ob 10.45 s kolegi boril v moški štafeti.

Tekma v vnovič zelo lepih razmerah za marsikoga najbolj priljubljenega prizorišča v sezoni ni ponudila senzacij. Za vrh so se borili stari znanci, k družbi najboljših se je z odlično strelsko predstavo brez zgrešene tarče vrnil Martin Fourcade po sicer slabem izhodišču 25. mesta v šprintu. Stopničke so mu kot včeraj petouvrščenemu vendarle ostale predaleč, za zmago sta se v zadnjih metrih »udarila« Nemec Schempp in Avstrijec Eder, prvi je bil za korak hitrejši …

Jakov Fak? Tudi na šesti postaji sezone je potrdil dobro pripravljenost, a za podvig na SP, ki se bo na Finskem začelo 5. marca, bo treba v ostri konkurenci pokazati več natančnosti in v smučini pognati še hitreje. Včerajšnjemu nastopu gre nedvomno lepa ocena, toda v sončnih razmerah brez hujšega vetra ali megle, ki je nazadnje kvarila tekmo dva tedna prej v Oberhofu, si najboljši na strelišču niso privoščili prav preveč napak. Slovenski adut je bil med tistimi s tremi zgrešenimi tarčami najvišje, le prvo streljanje stoje je opravil brezhibno. »V prvo je bil v stoje res sijajen, nato se je pač zgodil ta zgrešeni strel. Če bi še takrat zadel vse tarče, bi lahko upali na kaj več,« je omenil Uroš Velepec, glavni trener slovenskih biatloncev, Fak, eden osrednjih junakov našega zimskega športa, pa se je k včerajšnji predstavi ozrl z besedami: »Tekma je bila vendarle zelo zahtevna. Moje telo pa se nikakor na strelišču ni umirilo, zato se je tudi puška tresla, a je ponavadi po izdihu drugače.« Fak se dobro zaveda svojega mesta v izbrani eliti, potem ko je že zmagoval in pred tremi leti Slovenijo razveselil s prvim biatlonskim naslovom svetovnega prvaka, so seveda cilji še višji od dosedanjih treh 3. mest v tej sezoni.

Danes je pred njim za slovo od Južne Tirolske štafetni nastop, kjer bodo slovenske barve branili še Peter Dokl, Lenart Oblak in tudi Rok Tršan. Slednji bi namreč moral biti na štartu že včeraj, saj si je s 53. mestom v šprintu priboril zasedovalno tekmo 60 nastopajočih, toda pri vodstvu reprezentance so mu namenili počitek. »Oktobra se je komaj preselil iz smučarskega teka k biatlonu, za njim je že 17 nastopov, zato se mu pozna utrujenost. Včeraj je bil zanj umirjeni trening bolj koristen kot pa zasledovalna dirka,« je obrazložil Velepec v upanju, da se bo danes slovenska vrsta – žal brez obololega Klemna Bauerja – predstavila v spodobni luči.

Tudi v ženskem zasledovanju včeraj ni bilo nikakršne senzacije. Izjemna Belorusinja Darja Domračeva, pred letom v Sočiju trikratna olimpijska zmagovalka, je že tretjič zapored opravila s konkurenco, v skupni razvrstitvi ostaja na vrhu Finka Kaisa Mäkäräinen, včeraj 3.

Teja Gregorin, vodilna slovenska biatlonka, je Anterselvo, ki jo že dolgo šteje med najbolj priljubljena prizorišča sezone, zapuščala razočarana. Po petkovem polomu v šprintu, ko je z 41. mestom ostala brez točk, je včeraj uvrstitev izboljšala (31.), a lahko bi bila še precej višje, če si ob zadnjem strelskem postanku ne bi privoščila kar treh zgrešenih tarč. Podobno kot Fak se je soočala s težavami umiritve puške, vendar je dvakrat nalogo na strelišču opravila povsem brezhibno, zato ji nikakor ni šel v račun omenjeni sklepni spodrsljaj. Tudi Andreja Mali se s s kar šestimi zgrešenimi streli ni odrezala, na krizo ženskega biatlona pri nas pa bo danes spet opozorila štafetna tekma, ko Slovenk ne bo na štartu …