Fak morda v smučino, a daleč stran od nevarnih virusov

Jakov Fak po počitku uspešno okreva, na pregled v prihodnjih dneh. Hladne pokljuške noči omogočile izjemno progo.

Objavljeno
07. december 2016 09.35
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pokljuka – Le še dva dneva ločita tradicionalno slovensko prizorišče svetovnega pokala v biatlonu do nove velike predstave. Proga je povsem nared, skrbi po tej plati ni, v nasprotju s kakšnim kislim decembrom prejšnjih let, le za domačo javnost je škoda, da se je Jakov Fak, udarni adut slovenske reprezentance, ob vstopu v novo sezono soočil z zdravstvenimi težavami.

V začetku tega tedna je bil zanj sprva predviden temeljit pregled, a ga zaradi izboljšanja počutja ni bilo. Počitek je dvakratnemu svetovnemu prvaku dobro del, morda se bo v prihodnjih dneh preizkusil na kakšnem treningu, pregled naj bi nato sledil po prvem opaznejšem naporu. »Dejansko sem bil po vrnitvi iz Östersunda le v umirjenem domačem okolju. Edino gibanje je bilo namenjeno obiskom zdravnika,« se je včeraj kislo nasmehnil, zavedajoč se, da bi sleherno prehitevanje popolnega okrevanja lahko povzročilo nove težave: »Seveda dobro vem, da moram počivati in tako ob začetku sezone izpustiti kakšen nastop, saj me nato v novem koledarskem letu čakajo zelo pomembne preizkušnje, toda ko poleti opraviš dobre priprave, si pač želiš tekmovati …«

V četrtek, na dan pokljuškega uradnega treninga, bodo pri vodstvu slovenske reprezentance uradno razgrnili prvi načrt Fakove vrnitve v smučino, kajpak bo glavna beseda pri odločanju o tem pripadla zdravniški stroki. Razumljivo je tudi, da bi se navijači na edinem slovenskem urejenem štadionu za biatlon razveselili njegove navzočnosti tudi ob progi, a obenem v času okrevanja zanj nikakor ni priporočljivo, da bi se preveč gibal v obiskanih prostorih ali med množico na prostem. »Najbrž si ni težko predstavljati, kakšen udarec bi bil zdaj, ko uspešno okreva, če bi ga ujel kakšen novi virus,« je poudaril vodja reprezentance Janez Ožbolt. Obenem pa je tudi jasno, kako boleč je izostanek Faka za slovensko reprezentanco in njeno prepoznavnost. Tudi na Norveškem, denimo, se že nekaj časa z zdravstvenimi težavami ubada Tarjei Bø, a pri tej izbrani vrsti je toliko konkurenčnih biatloncev, da izostanek skupnega zmagovalca svetovnega pokala sezone 2010/11 niti ni tako opazen.

Sanjske razmere za tekmo

Ko se beseda med prireditelji zasuče k razmeram, so ti tokrat prav navdušeni. V preteklosti jim je namreč muhast in pretirano topel december povzročal kopico težav, zdaj je prireditev »pod streho« že nekaj časa. Resda je v primerjavi s preteklostjo tokrat naloga priprave štadiona za odtenek manj zahtevna, saj bo na Pokljuki le tridnevni tekmovalni program (ponavadi je trajal štiri ali celo pet dni), vseeno pa nihče ničesar ne želi prepuščati naključju. »Prejšnji teden smo začeli pripravljati progo in nalogo končali v soboto. Nazadnje so tukaj nočne temperature znašale 10 stopinj pod ničlo, zato smo prav vsako noč izkoristili za delo, niti minute nismo vrgli stran. Vsi, ki so delali na štadionu, so zaslužni, da bi že zdaj lahko imeli svetovni pokal,« je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril vodja tekmovanja Matej Kordež. Sicer pa na Gorenjskem ohranjajo uigrano in izkušeno organizacijsko jedro.

Že več let generalni sekretar tekmovanja Tomaž Šušteršič je tokrat prav navdušen nad prodajo vstopnic in tudi zanimanjem za namestitve, kar pravzaprav tokrat res ni presenetljivo. Gre za prvo tekmo v srednji Evropi – ta je ponavadi pripadla Hochfilznu na Tirolskem –, zato se je še posebej veselijo številni privrženci biatlona iz Avstrije, Bavarske, italijanskega severa. Borut Farčnik, izkušeni volk prirejanja športnih spektaklov in trženja, pa je v pričakovanju prireditve podčrtal, da bi prav letošnja – od petka do nedelje – lahko Pokljuki še zvišala ugled na mednarodnem biatlonskem zemljevidu in jo približala izvedbi tako želenega svetovnega prvenstva. Zanj bodo pod okriljem SZS pokljuški prireditelji kandidirali za leto 2023.