Fak na FŠ po odgovore na zahtevna vprašanja

Biatlon: po premoru elita od danes do nedelje v Oberhofu. Fakova vrnitev počasnejša kot lani.

Objavljeno
05. januar 2017 07.23
Jakov Fak.biatlonec,Ljubljana Slovenija 10.11.2016 [Biatlon]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Oberhof – Tekmovalnih počitnic je za biatlonsko karavano konec. Ponavadi se je druščina v svetovnem pokalu poslovila od koledarskega leta pri nas na Pokljuki, tokrat je bila zadnja tekma v 2016. v Novem Mestu. Zdaj so na vrsti novi izzivi, a v Oberhofu vnovič, tako kot v decembrskem delu, na štartni črti ne bo Jakova Faka.

Udarni adut slovenske reprezentance je tik pred začetkom sezone staknil zoprno vnetje v pljučnem predelu, zato je, namesto da bi si po uspešnih pripravah začel uresničevati željo o konkurenčnih nastopih, moral počivati. Bolezen mu je pobrala več moči, kot si je mislil.

»Lani sem po gripi vendarle hitreje okreval. Zdaj sem se vrnil v smučino za trening, toda napredujem počasi. Po dveh dneh treninga sledi dan počitka. Seveda si želim kar najhitreje k tekmovalni karavani, a za Oberhof še nisem bil nared. V teh dneh je zame bolj koristen trening na Pokljuki,« je dejal dvakratni svetovni prvak, za katerega bo zelo pomembno jutrišnje testiranje na Fakulteti za šport. To mu bo predvidoma razkrilo rešitev uganke o trenutnih telesnih sposobnostih. Naslednja tradicionalna postaja biatlonskega januarja bo prihodnji teden v Ruhpoldingu na Bavarskem, kamor se bo karavana preselila iz Oberhofa, Fak pa, če bo šlo vse po željah, s pokljuškega treninga.

Štiridnevno pisano dogajanje na prostornem štadionu v Oberhofu, že dolgo biatlonskem središču nemškega vzhoda, bodo danes odprli tekmovalci v moškem šprintu, ob Fakovi odsotnosti bo vodilni adut naše vrste Klemen Bauer. Jutri bo sledil še šprint za žensko karavano, h kateri se bo prvič v sezoni priključila Belorusinja Darja Domračeva. Po odmevni poroki z najuspešnejšim biatloncem doslej, Olejem Einarjem Bjørndalnom, sta se jeseni razveselila rojstva hčerke; kot je napovedala, se bo vrnila v smučino prav v Oberhofu. Pri nekaterih je to prizorišče zelo priljubljeno zaradi res izjemnega ozračja, ki ga pripravijo obiskovalci iz različnih nemških zveznih dežel, a mnogim gre v nos muhasto vreme. Vlaga in megla pogosto pokvarita spektakel, pred enim letom so tekmo zaradi previsokih temperatur morali celo preložiti v Ruhpolding, kjer so nato tekmovali dva tedna zapored. Zdaj pa so se prireditelji čudežno soočili z obilnimi snežnimi padavinami, ki jih denimo v alpskih krajih močno pogrešajo. Zato so še včeraj, dan pred današnjo premierno tekmo, na spletni strani prireditve vabili prostovoljce k pomoči glede priprave proge.

Po šprintu bo konec tedna, če bodo vremenske razmere dovoljevale, ponudil vselej privlačni preizkušnji v zasledovanju in skupinskem štartu. Kajpak je januar s svojimi tremi tradicionalnimi postajami (Oberhof, Ruhpolding, Anterselva) pomemben za sleherno reprezentanco, nenazadnje predstavlja tudi odskočno desko za najpomembnejše tekmovanje sezone, februarsko svetovno prvenstvo v Avstriji. Prav prihajajoči tedni pa prinašajo pomemben popravni izpit tudi za slovensko reprezentanco. Ne glede na odsotnost prvega moža je ta namreč doslej v sezoni močno razočarala. S. U.