Fak najbolje prihranil za konec: z izvrstnim tekom do 8. mesta

V neizprosnem četveroboju za zmago na pokljuški tekmi s skupinskim štartom vnovič najboljši Anton Šipulin.

Objavljeno
21. december 2014 15.37
Biatlon Pokljuka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rudno polje - Tradicionalni vsakoletni pokljuški biatlonski praznik se je zaključil s pravo športno poslastico, saj so gledalci, ki so trumoma drli proti Rudnemu polju, videli razburljiv četveroboj za zmago v 15-kilometrski preizkušnji s skupinskim štartom, v katerem je bil najuspešnejši Rus Anton Šipulin, ki se tako s Pokljuke vrača z dvema zmagama in drugim mestom. Tokrat je v zadnjih izdihljajih za 1,2 sekunde ugnal Francoza Martin Fourcada, tretjeuvrščeni Avstrijec Simon Eder je bil počasnejši še dve desetinki, glavni osmoljenec pa je Šved Fredrik Lindström, ki je za zmagovalnim odrom zaostal pičlo desetinko, pa čeravno je bil edini biatlonec med najboljšo trideseterico, ki je pobelil vseh dvajset tarč.

Za konec se je najboljši slovenski dosežek tega tedna posrečil edinemu našemu predstavniku v moški konkurenci Jakovu Faku, ki je zasedel osmo mesto, za zmagovalcem pa zaostal manj kot pol minute. Ker je moral trikrat v kazenski krog (enkrat po streljanju leže in dvakrat stoje), je njegov čas pokazatelj vrhunskega tekaškega nastopa, saj so bili pred njim zgolj tekmovalci, ki so po kvečjemu enkrat sprožili v prazno. Če bi tudi Fak pustil zgolj eno tarčo nepobeljeno, bi v današnjem tekaškem ritmu suvereno zmagal.

Jakov je prvič na strelišče pritekel kot šesti, po enem zgrešenem poskusu zdrknil na 15. mesto; ko je bil v drugo leže brezhiben, pa se je spet vrnil v deseterico - na deveto mesto. Najbolj ponesrečen postanek, prvi stoje, ga je pomaknil nazaj na rob petnajsterice, v zadnjem strelskem nastopu pa se je zbral in pokril vse tarče. V zadnji krog je kot vodilni štartal Eder, a so ga tekmeci hitro ujeli, največ pa je v finišu pridobil Šipulin, ki je v zadnjih 800 metrih švignil še mimo dotlej vodilnih Francozov Jeana Guillauma Beatrixa in Martina Forucada.

»Gre na boljše, počutim se boljše in še zdaj ne vem, kaj se je zgodilo v petek. Če bi imel tak energetski kolaps v ponedeljek, bi bilo veliko boljše in lažje bi izpeljal ta vikend. Potrudil sem se po najboljših močeh in želja je iz tekme v tekmo rasla. Danes sem grešil na strelišču, v smučini sem bil že zelo hiter. Verjamem, da bom že v kratkem času pokazal vse, kar znam,« je povedal Fak.


Izidi moške tekme s skupinskim štartom (15 km)

1. Anton Šipulin (Rus) 35:16,8/1

2. Martin Fourcade (Fra) +1,2/1

3. Simon Eder (Avs) +1,4/1

4. Fredrik Lindström (Šve) +1,5/0

5. Jean Guillaume Beatrix (Fra) +4,8/1

6. Tarjei Boe (Nor) +20,4/1

7. Ondrej Moravec (Češ) +22,4/1

8. Jakov Fak (Slo) + 29,8/3

9. Nathan Smith (Kan) +30,4/2

10. Andreas Birnbacher (Nem) +34,7/2

 

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Martin Fourcade (Fra) 361 točk

2. Anton Šipulin (Rus) 336

3. Emil Hegle Svendsen (Nor) 335

4. Dominik Landertinger (Avt) 289

5. Jakov Fak (Slo) 277

6. Simon Schempp (Nem) 273

7. Ondrej Moravec (Češ) 266

8. Tarjei Bø (Nor) 239

9. Johannes Thingnes Bø (Nor) 230

10. Jevgenij Garaničev (Rus) 194

...

38. Klemen Bauer (Slo) 68