Fak pred novim mejnikom

Francozu Martinu Fourcadu četrtič zapored kristalni globus, prvenec Kanadčana Nathana Smitha.

Objavljeno
21. marec 2015 22.48
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Hanti-Mansijsk – Čeprav je Jakov Fak na svoji izjemni športni poti dosegel že kopico odmevnejših izidov, kot je bilo včerajšnje 10. mesto v zasledovanju predzadnje tekme v sezoni, si bo morda to uvrstitev prav posebej zapomnil. Z njo si je namreč utrdil tretjo stopničko skupnega seštevka v sezoni, v kateri je znova – že četrtič zapored! – najboljši Martin Fourcade.

Francoski as piše novo imenitno zgodbo biatlonskega športa, in četudi so pred njim kraljevali rojak Raphael Poiree, norveški velemojster Ole Einar Bjørndalen, Rus Sergej Čepikov, kopica nemških biatlonskih junakov, se prav nikomur med omenjenimi ni posrečilo osvojiti kar štirih globusov zapored. Fourcade je bil včeraj 4., prvič se je doslej zmage za svetovni pokal veselil Kanadčan Nathan Smith, a tudi omenjena uvrstitev je Francozu zadostovala za zagotovitev skupne zmage pred današnjo tekmo s skupinskim štartom. Njegovemu prvemu zasledovalcu Antonu Šipulinu je bilo v tolažbo, da je bil pred številnimi ruskimi navijači včeraj boljši od velikega tekmeca, kljub temu pa skupna zmaga pripada tistemu, ki je bil na vrhu že v prejšnjih treh sezonah.

»Ne morem reči, da sem ravno presrečen, toda ponosen sem že ob spoznanju, da sem si na tej tekmi vendarle privoščil manj napak kot moj veliki tekmec iz Francije,« je poudaril domači adut na novinarski konferenci, med katero nasmeh ni izginjal z obraza kanadskega novinca na vrhu. Vodilni biatlonec slovenske reprezentance pa je bil tokrat 10., s čimer je napredoval s štartnega izhodišča po 18. mestu v šprintu za osem mest, povrhu pa najhujšega tekmeca v boju za skupni bron sezone, Nemca Simona Schemppa, včeraj sploh ni bilo med nastopajočimi, tako da je Fak krepko povečal svojo prednost v skupnem seštevku – 840 : 792. Pred karavano pa je danes le še ena tekma, prestižna s skupinskim štartom, v kateri se je nazadnje naš šampion prejšnjo nedeljo veselil naslova svetovnega prvaka.

Včeraj je sicer Fak v vetrovnih sunkih, tako kot Fourcade in Šipulin, zgrešil štirikrat, a odločilna za njegov pobeg k deseterici sta bila brezhibni zadnji strelski postanek kot tudi znova izjemna tekaška končnica. Skratka, pred enim od junakov bogate slovenske športne zime je nov mejnik: olimpijski kolajni in dvema naslovoma najboljšega na svetu bi zdaj lahko dodal še uvrstitev med najboljše tri v skupnem seštevku.

V ženskem zasledovanju je bila včeraj najboljša Belorusinja Darja Domračeva, ki nazadnje na svetovnem prvenstvu ni blestela, očitno pa ji ruska prizorišča, kjer vedno znova uživa v izjemni podpori s tribun, ustrezajo. Tako se je lani v Sočiju veselila treh olimpijskih naslovov, z včerajšnjo zmago pa si je na stežaj odprla vrata h kristalnemu globusu. Pobegnila je branilki prestižne lovorike, včeraj četrtouvrščeni, Finki Kaisi Mäkäräinen. Teja Gregorin po bolezni okreva, a včeraj več od 30. mesta ni zmogla. Klemen Bauer je bil ob zadnjem nastopu v sezoni 40., pred Fakom in Gregorinovo pa je tako za slovo od zime danes še skupinski štart, moški ob 10. uri, ženski ob 12.