Fak prvič v sezoni v prestižnem klubu 10

Slovenska biatlonca Jakov Fak in Teja Gregorin na zasledovanju v Avstriji uprizorila svoji najboljši predstavi v tej zimi.

Objavljeno
12. december 2015 22.28
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Hochfilzen – Nasmeh se je vrnil v slovenski biatlonski tabor! To je z našega zornega kota najpomembnejše spoznanje včerajšnjega zasledovanja, v katerem se je Jakov Fak prvič v sezoni uvrstil med deseterico, Teja Gregorin pa je izhodišče petkove uvrstitve (44.) izboljšala za 17 mest. Na Tirolskem bosta danes še štafetni tekmi (ženske ob 11.15, moški ob 14.30), nato se bo karavana svetovnega pokala preselila na Pokljuko.

Na vrhu ni bilo senzacij. Očitno Francoz Martin Fourcade, lastnik zadnjih štirih kristalnih globusov za skupne zmage med letoma 2012 in 2015, že potrjuje vlogo prvega favorita sezone. Včeraj se je veselil zmage pred prvim nemškim adutom Simonom Schemppom, a tudi med številnimi obiskovalci tekme iz Nemčije je bilo prav veselo: ob omenjenem Schemppovem 2. mestu so se v ženskem zasledovanju razveselili zmage Laure Dahlmeier, v petek 6., takoj za njo je bila Maren Hammerschmidt, od letošnjega Hochfilzna novinka v družbi najboljših, saj je bila tu dan prej v šprintu prvič na stopničkah.

V tej sončni soboti pa je vendarle zasijalo tudi v slovenskem taboru. Jakov Fak je z 22. mesta v šprintu tokrat skočil na 10., predstava je bila že na ravni njegovih vrhunskih v preteklosti, pripomb ni bilo niti na tek niti na učinek na strelišču. Jasno, s popolno bero 20 zadetih tarč bi jo za konec odnesel še bolje, bržkone s 5. ali 6. mestom, a tudi ta premierna uvrstitev v sezoni med deseterico po enem zgrešenem strelu ga je razveselila: »Nedvomno sem le dočakal tako želeni vzpon navzgor. Približujem se dosežkom, o katerih sem sanjal pred sezono. Na strelišču sem se ustrezno zbral, pred zadnjim poskusom sem še malce počakal, pa žal to ni zadostovalo za brezhibno bero. A vseeno je bila končna podoba tu povsem drugačna kot pred dnevi na Švedskem.« Fak se veseli tudi današnje štafetne preizkušnje, na kateri se bo v lepši luči kot včeraj poskusil predstaviti Klemen Bauer. Z 32. mestom je ponovil petkov dosežek, a pet zgrešenih tarč stoje vendarle ne sodi k načrtovanemu učinku.

Nastop Teje Gregorin, v petkovem šprintu le 44., je bil včeraj pred 14.000 gledalci v polni tirolski biatlonski areni povsem drugačen. S svojo tradicionalno napadalno predstavo, ko gre za tekme zasledovanja, si je priborila 17 mest višjo uvrstitev in z le eno zgrešeno tarčo po tekmi precej bolj vedro odšla v hotel kot dan prej. »Zdaj si lahko oddahnem, saj sem dočakala svojo najboljšo tekmo doslej v sezoni,« ni skrivala olajšanja. Predvsem na progi se je počutila precej bolj konkurenčno kot v Östersundu in prvi tekmovalni dan v Hochfilznu, tekmice tokrat niso bile krepko hitrejše, nekatere je prav presenetila, tudi na izbiro smuči ni bilo prav nikakršnih pripomb. »Tokrat so bile odlične! Zahvala gre servisu, tudi izbira je bila prava, morda smo ga dan prej tudi po tej plati polomili, a zame je zdaj sploh najpomembnejše, da sem pokazala svoje sposobnosti in se lahko lotim novih izzivov.«

Za začetek bo danes tekmovala v slovenski štafeti, nato bo na vrsti domača biatlonska zgodba na Pokljuki: »Moji cilji iz preteklosti so tam znani [uvrstitev na stopničke, op. p.], zdaj najbrž niso realno uresničljivi, toda prikazano v tem zasledovanju me spet navdaja z optimizmom …«