Fak s popotnico, kot je v tej zimi še ni bilo

49. SP v biatlonu: danes ob 15.30 zahtevna moška tekma na 20 km. Znova Martin Fourcade?

Objavljeno
09. marec 2016 21.20
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Oslo – Bo Martin Fourcade nadaljeval v veličastnem slogu? Pred današnjim nadaljevanjem prvenstva za moško karavano je to vprašanje med najbolj pogostimi na prizorišču, a slovenski tabor je radoveden predvsem glede nastopa udarnega aduta Jakova Faka. Po 5. mestu v zasledovanju in tako skoku kar za 34 mest glede na izhodišče iz šprinta je optimizem spet na visoki ravni.

Biatlonca, ki se je jeseni 2010 zavoljo uresničevanja športnih ambicij preselil iz hrvaške reprezentance k slovenski, že dolgo poznamo kot zelo realnega pri njegovih nalogah: zaveda se prednosti in pomanjkljivosti, visokih ciljev nikdar ne skriva, kot dvakratni svetovni prvak mora tudi nenehno prenašati breme visokih pričakovanj sotekmovalcev, vodstva izbrane vrste, domače javnosti. Visokemu valovanju evforije se ne prepušča kar tako in ti ga niso odnesli niti v pričakovanju današnjega nastopa na 20 km, potem ko je nazadnje v nedeljo, v preizkušnji zasledovanja, uprizoril svojo najboljšo predstavo doslej v sezoni.

»Kako bo s tekmovalno formo v četrtek? To bomo še videli, glede na prejšnje dni ne kaže ničesar prav natančno napovedovati. Pripravljenost mi je namreč v dneh tega prvenstva močno nihala, kar pa glede na sezono sploh ni presenetljivo,« je poudaril pred nastopom v najdaljši posamični disciplini prvenstva, na 20 km, zato tudi še posebej zahtevni. A prav v tej se je pred štirimi leti v Ruhpoldingu, središču biatlona na Bavarskem, veselil naslova najboljšega na svetu. »Res gre za prav posebno tekmo, pri kateri končni učinek močno kroji dnevno počutje. Dolgo dirkaš na meji zmogljivosti in če jo prevečkrat preskočiš, se lahko hitro znajdeš v težavah,« se dobro zaveda pasti vodilni adut slovenske biatlonske reprezentance. Sicer pa izgovorov ne bo, moška srenja je imela po nedeljskem zasledovanju tri proste dni.

»Sam sodim pač med tiste, ki raje ohranjajo tekmovalni ritem in uživajo iz dneva v dan v novih preizkušnjah, a vsekakor je tudi zelo pomembno, v kakšnem stanju se nahajaš. In glede na to, da sem že po drugem nastopu v Oslu čutil utrujenost, seveda ni nič narobe, da je bilo oddiha dovolj,« pravi Fak, na katerega sicer nihče iz vodstva slovenske reprezentance ni pokazal s prstom, ko se je beseda na predstavitvi ekipe pred odhodom na Norveško sukala tudi okrog želene kolajne, a povsem jasno je, da je prav on edini resni slovenski kandidat za odmeven dosežek na svetovnem prvenstvu.

Sam poskuša še naprej ohranjati pozitiven duh, tudi ko mu ne gre, ga samozavest in nasmeh ne zapustita kar tako. »V športu sem se že marsikaj naučil, predvsem pa vedno poskušam ostati pozitiven. Tako se lotim sleherne tekme, ne glede na formo ali razmere,« je poudaril in dodal, da se ne bo obremenjeval, če bi se tudi danes ponovil scenarij včerajšnje prestavitve. Ženska tekma na 15 km bi morala biti ob 15.30 – to je tudi načrtovana ura začetka današnje moške preizkušnje na 20 km –, toda večer prej so biatlonkam najdaljšo disciplino prestavili za poltretjo uro naprej, ker je Oslu grozila popoldanska megla. V mestu s prav posebnim podnebjem z morsko obalo, a tudi 326 m visokim Holmenkollnom, je pogosto v preteklosti prav vreme krojilo usodo posameznih tekmovanj na prostem.

»Toda kdor je prestal preizkušnjo v Sočiju, ko so tekmo skupinskega štarta premikali iz ure v uro in nato za ves dan, je že dobro utrjen. Kadar bodo pač rekli vodilni (med njimi najbolj pomembna beseda pripada tekmovalnemu direktorju, Slovencu Borutu Nunarju, o. p.), bomo šli na štartno črto,« se ne pusti zmesti naš vodilni biatlonec in se pripravlja za novi veliki boj z ugledno druščino z Martinom Fourcadom na čelu. Na uradnem treningu je deloval zanesljivo, tudi na strelišču, mojster je tisti, ki to zna prenesti še na tekmo. Faku se je to pogosto posrečilo, a le redko v tej sezoni. Res pa zdaj prihaja na 20-kilometrsko tekmo z imenitno popotnico iz zasledovanja.