Fak še brez natančne diagnoze

Ugibanja o zdravju biatlonskega asa Jakova Faka se nadaljujejo.

Objavljeno
06. december 2016 01.01
Jakov Fak.biatlonec,Ljubljana Slovenija 10.11.2016 [Biatlon]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pokljuka – Odgovora na ključno vprašanje, ki si ga v zadnjih dneh zastavljajo privrženci slovenskega biatlona – kako je z zdravjem Jakova Faka –, včeraj še ni bilo. A možnosti za njegov pokljuški nastop so pičle, pomembnejša bosta popolno okrevanje in priprava za nadaljevanje sezone.

Vodilni slovenski biatlonec je bil včeraj v laboratoriju, analiza krvi bi lahko odgnala kakšne dvome, a več natančnejših informacij o njegovem zdravju bo, kot so nam povedali v vodstvu slovenske izbrane vrste, znanih danes po temeljitem zdravniškem pregledu. Počuti se bolje kot pred dnevi na Švedskem, počitek mu je nedvomno koristil, a kdaj bo spet v smučini, zlasti na zahtevani ravni tekmovalne pripravljenosti, še ni jasno. Nazadnje so bile sicer zanj moteče predvsem dihalne težave, nedvomno gre tudi za psihično obremenilno zgodbo, potem ko se je s prepogostimi zasuki pri svojem zdravju srečeval med prejšnjo sezono. Takrat je moral izpustiti nekaj nastopov, prav čudežno se je na koncu pripravil za svetovno prvenstvo in tam s tremi uvrstitvami med deseterico botroval čestitkam stroke, konkurence in navijačev.

Slednji bi ga kajpak radi videli tudi v prihajajočih pokljuških dneh, a po izkušnjah prejšnje sezone ne kaže prehitevati – če je le mogoče, naj bo predvsem nared za uvodno polovico februarja, ko bo Hochfilzen gostil jubilejno 50. svetovno prvenstvo v biatlonu.

In prav zato je pokljuška tekma zdaj prej kot ponavadi, njen tradicionalni termin je namreč začrtan v tretjem decembrskem tednu, potem ko se karavana svetovnega pokala preseli na slovensko prizorišče iz Avstrije. A tam bodo tako februarja imeli SP, zato je Pokljuki pripadel tridnevni program (v petek šprint, v soboto zasledovanju in v nedeljo štafeta), ki ga imajo ponavadi ob tem času v severni soseščini. Namesto v Sloveniji pa se bo biatlonska falanga od tekmovalnega decembra poslovila nato v Novem Mestu, v moravskem delu Češke republike. Tam podobno kot med SP 2013 pričakujejo dnevno več kot 20.000 obiskovalcev, v središču pozornosti bo Gabriela Koukalova, nazadnje skupna zmagovalka svetovnega pokala.

Čehinja iz Jablonca, od koder je doma tudi slovenski glavni trener Tomaš Kos, je priljubljena tudi na Pokljuki, sploh pa gorenjsko planoto pogosto tudi v domovini omenja kot svoj drugi dom, saj se tu že več let zapored pripravlja tako na sezono kot tudi pozneje na največja tekmovanja.

Natančneje o sami prireditvi bodo spregovorili na današnji novinarski konferenci na Pokljuki, kjer so pod streho SZS že napovedali novo kandidaturo za svetovno prvenstvo – bodisi za 2023 bodisi za 2024. Glede prihajajoče tekme pa je za prireditelje manj skrbi kot v preteklosti, saj v zadnjih dneh ni bilo nikakršnih vremenskih nevšečnosti. Zato so nemoteno urejevali progo, v hladnih nočeh ni bilo dvomov o tem, ali bo bela odeja zdržala, strelišče so uradno prvič odprli v včerajšnjih popoldanskih urah, saj so nekatere reprezentance iz Östersunda prišle neposredno na Pokljuko. Slovenska se bo tam zbrala jutri dopoldan in se poskusila kar najbolje pripraviti na izboljšanje prvega vtisa. Ta na Švedskem namreč ni vlival optimizma za predolimpijsko zimo.