Fak se počasi vrača proti vrhu

Slovenski biatlonec je z enim zgrešenim strelom šprintersko preizkušnjo v Anterselvi končal na 15. mestu.

Objavljeno
22. januar 2016 17.11
Janez Porenta
Janez Porenta

Anterselva - Kombinacija težav vseh vrst je slovenskemu biatloncu Jakovu Faku preprečila, da bi v dosedanjem delu sezone svetovnega pokala posegel po vrhu in uresničil ambiciozne načrte, nastop na zadnji štafetni preizkušnji v Ruhpoldingu pa je vendarle nakazal, da se forma izboljšuje, kar je potrdil tudi v današnjem desetkilometrskem šprintu šeste postaje te tekmovalne zime v italijanski Anterselvi. Z enim zgrešenim strelom stoje je namreč končal na repu najboljše petnajsterice, zagotovil pa si je tudi ugodno izhodišče pred jutrišnjim zasledovanjem, saj je za zmagovalcem zaostal zelo znosnih 43 sekund.

Potem ko je prvič brezhibno zapustil strelsko preprogo, je na desetem mestu za vodilnim zamujal zgolj sedem sekund in pol, v drugem krogu je razliko podvojil, pri postanku stoje pa mu je roka enkrat zadrhtela, s čimer je zaostanek za vrhom narastel na že debele pol minute. V zadnjem krogu je v smučini pustil še deset sekund, vseeno pa je bilo dovolj za končno 15. mesto. Zmage, četrte v sezoni, se je veselil Nemec Simon Schempp, ki je bil najhitrejši v tekaškem delu, kajti tudi prvi trije izzivalci so bili, enako kot on, brezmadežni na strelišču. Do stopničk sta se dokopala še Rus Maksim Cvetkov, ki je zaostal dobrih pet sekund, in Norvežan Tarjei Bø, ki je bil še pet sekund počasnejši. Njegov brat Johannes Thingnes je sicer vknjižil najboljši čas na progi, vendar pa mu je roka dvakrat zadrhtela, vseeno je na osmem mestu zamudil zgolj 21 sekund.

Nastopili so še trije slovenski biatlonci, sobotno zasledovanje pa si je - ob popolnem strelskem nastopu - prvič v karieri za las zagotovil tudi Lenart Oblak, ki je na 60. mestu zaostal slabi dve minuti. Roku Tršanu in Mihi Dovžanu se podoben podvig na 74. oziroma 82. mestu ni posrečil, prvi je zgrešil dvakrat, drugi pa enkrat. Že včeraj si je zasledovalni nastop zagotovila tudi Teja Gregorin.

»Jakovov nastop je bil po pričakovanjih. Pozitivno je, da se tekaška pripravljenost počasi dviguje, seveda na čarobni preskok čez noč ne moremo upati, je bilo pa danes to tisto, kar smo si obetali. Še so rezerve, zato sem zelo optimističen. Pomembno je, da se je nekaj premaknilo in da gredo zadeve naprej. Z ničlo, ki je bila zelo blizu, bi bil v prvi deseterici, kar se mi zdi zelo spodbuden rezultat. Ni še pripravljen povsem za vrrh, a gre v tej smeri. Lenarta pa čaka sploh prva zasledovalna tekma na tej ravni. V zadnjem krogu je sicer malce popustil, toda dosežek je nagrada za vloženo delo in to me zelo veseli,« je strnil vtise glavni trener Tomaš Kos.

IZIDI MOŠKEGA ŠPRINTA V ANTERSELVI

1. Simon Schempp (Nem) 23:01,2 (0)
2. Maksim Cvetkov (Rus) + 5,8 (0)
3. Tarjei Bø (Nor) 10,8 (0)
4. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 12,1 (0)
5. Anton Šipulin (Rus) 13,6 (1)
6. Simon Eder (Nem) 15,8 (0)
7. Krasimir Anev (Bol) 17,7 (0)
8. Johannes Thingnes Bø (Nor) 21,0 (2)
9. Arnd Peiffer (Nem) 24,3 (0)
10. Simon Fourcade (Fra) 29,4 (0)
15. Jakov Fak (Slo) 43,3 (1)
60. Lenart Oblak (Slo) 1:52,6 (0)
74. Rok Tršan (Slo) 2:20,1 (2)
82. Miha Dovžan (Slo) 2:31,5 (1)