Faka ni več v izbrani družbi povabljencev

49. svetovno prvenstvo v biatlonu: po prostem dnevu danes šprint, jutri zasledovanje.

Objavljeno
04. marec 2016 21.22
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Oslo – Časi se spreminjajo. Ko so pred enim letom ob začetku svetovnega prvenstva pri Fischerju, največjem opremljevalcu biatlonske karavane, pripravili novinarsko konferenco, so Jakova Faka predstavili kot enega svojih glavnih adutov. Tokrat pa našega reprezentanta ni bilo med izbranimi povabljenci. Za današnji šprint pa je prav posebej motiviran.

»No, pa imamo pravo zimo,« smo večkrat slišali med včerajšnjim uradnim treningom na prizorišču prvenstva pred prihajajočim živahnim koncem tedna z današnjim šprintom (moški ob 11.30, ženski ob 14.30) in jutrišnjim zasledovanjem (moško ob 13.30, žensko ob 14.45). Oslo se je namreč prebudilo v mešanici snega in dežja, na znamenitem hribu nad mestom, zibelki nordijskih športnih panog, pa je ves dan snežilo kot za stavo. Smučina je bila počasna, vidljivost na strelišču ne prav imenitna. A tekmovalci so se vsaj vrnili k nepredvidljivim razmeram, kakršne so bile nekoč redno v zimskem sporedu, zdaj so pogostejši zapleti s pomanjkanjem snega. Tega pa je v teh dneh na Norveškem dovolj.

»Ne zavidam ravno našim serviserjem, saj imajo ob takšnem vremenu polne roke dela. Sneženje prinaša pogoste spremembe, veliko preizkusov morajo opraviti. Moja naloga je lažja, vzamem izbrane smuči in tekmujem,« je omenil naš vodilni tekmovalec, seveda globoko razočaran nad dosedanjim delom sezone, a obenem tudi zadovoljen po spodbudnem nastopu na četrtkovi premieri prvenstva. V zadnji predaji mešanih štafet se je po času približal Avstrijcu Dominiku Landertingerju in francoskemu šampionu Martinu Fourcadu, od vseh drugih je bil hitrejši. »Umirjena analiza po tekmi mi je zvečer potrdila spoznanje, da je dinamika v smučini dobra, tudi nad občutki se ne morem pritoževati,« je pripovedoval dan po tekmi, ne glede na ta osebno lep uvod pa je vlogo favoritov za današnji šprint prepustil tekmecem: »Vsekakor so najresnejši kandidati za vrt tisti, ki so v vrhu skupnega seštevka sezone.« Ta pa Faku ne napoveduje ničesar dobrega – tekmovalec, ki je prejšnjo zimo sklenil na izjemnem 3. mestu, je zdaj v Oslo prišel kot komaj 43. z le eno uvrstitvijo med deseterico!

Zato seveda tudi ni presenetljivo, da ga ni bilo v izbrani Fischerjevi druščini, ko so poročevalcem v nabito polnem novinarskem središču govorili o pričakovanjih prvenstva Laura Dahlmeier, Tarjei Bø, Tiril Eckhoff, Anton Šipulin, Kaisa Mäkäräinen in Gabriela Soukalova. S slednjo, prepričljivo vodilno v svetovnem pokalu, bomo poseben pogovor, tudi o Pokljuki in prijateljstvu s Fakom, objavili v naslednjih dneh. Naš nekdanji reprezentant Tomas Globočnik in zdaj kot strokovni komentator TV Slovenija sosed za delovno mizo na Holmenkollnu pa nam je ob koncu te Fischerjeve predstavitve omenil: »Vidite, tako je to v vrhunskem športu in poslu. Če ne potrjuješ tekmovalnega ugleda, nisi več med povabljenci …«

A ko se je na včerajšnji dan v slovenskem taboru beseda sukala okrog Faka, ni bilo zaskrbljenosti. Vsi do zadnjega so prepričani o njegovem uspešnem in težko pričakovanem vzponu. Drugače pa je s Tejo Gregorin, našo edino biatlonko z olimpijsko kolajno, ki je za uvod povsem odpovedala. Prav veliko časa za zasuk ni imela, ni iskala izgovorov, niti ni govorila o slabem počutju dan pred tekmo niti o težavah z nabojem. »Sama se zdaj poskuša kar najbolj zbrati za začrtano nalogo. Dejala mi je, da zato noče razmišljati o kakšnih težavah, zato vam jih niti ni omenjala,« je dejal včeraj glavni slovenski trener Tomaš Kos. Dobro se zaveda pomembnosti tega prvenstva, saj po vrnitvi k reprezentanci, lani poleti, doslej še zdaleč ni uresničil ciljev. Danes bo sicer na štartno črto poslal Faka, Klemna Bauerja, Roka Tršana in Miho Dovžana, v ženski konkurenci pa Gregorinovo, Andrejo Mali in Anjo Eržen. Časov, ko je kvota slovenski ženski vrsti dovoljevala štiri nastope na SP, ni več …