Fantje še spodbudili slovenske skakalke

Ženski smučarski skoki: novi zmagi Japonke Sare Takanaši, nove stopničke za Emo Klinec.

Objavljeno
01. februar 2016 01.18
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Oberstdorf – V ženskih smučarskih skokih na vrhu ni nič novega: japonska skakalna zvezdnica Sara Takanaši je prepričljivo dobila tudi obe tekmi v Oberstdorfu in tako naredila naslednja skoka proti tretjemu velikemu kristalnemu globusu po sezonah 2012/13 in 2013/14. Za nove slovenske stopničke je poskrbela Ema Klinec, ki je v soboto osvojila tretje mesto.

Mlada skakalka žirovske Alpine se je tako drugič zapored in skupno tretjič v svetovnem pokalu povzpela na zmagovalni oder, s čimer je presenetila še samo sebe. »Moram priznati, da si pred tekmo – ker na treningu še nisem dobila najboljših občutkov – nisem predstavljala, da se bom prebila med najboljše tri. To je potrditev trdega dela, ki ga vlagamo,« je Klinčeva razkrila »skrivnost« uspeha.

Da njen nov odličen dosežek, ki jo je ob »pečici« grel na položaju za vodilno tekmovalko, na katerem je stala le v kratki majici, ni bil naključen, je potrdila že včeraj. Na drugi preizkušnji na srednji napravi pod Senčno goro je namreč v močnem deževju pristala na nehvaležnem četrtem mestu, pri čemer jo je od tretjeuvrščene Norvežanke Maren Lundby ločilo vsega 0,9 točke. »V oba skoka se mi je prikradla manjša napaka, vendar sem zadovoljna z rezultatom,« je omenila 17-letna skakalka s Poljan nad Škofjo Loko, ki je v točkovanju napredovala na sedmo mesto.

Najboljša Slovenka pa ostaja tretjeuvrščena Maja Vtič, ki je v Oberstdorfu skočila na četrto in šesto mesto. Po včerajšnji tekmi je obžalovala napake, ki jih je delala, kajti brez njih bi bila lahko – kot je dejala – uvrščena dosti višje. Na skupni seštevek se ne ozira, pričakuje pa še hud boj za tretje mesto.

Ob ta čas naših najboljših dveh skakalkah so se obakrat v finale uvrstile tudi Urša Bogataj (9. in 17.), Špela Rogelj (12. in 13.) in Eva Logar (14. in 16.), le enkrat pa se je do točk dokopala Katja Požun (26.), ki si je tako za las zagotovila nastop na četrtkovem spektaklu na veliki napravi na Holmenkollnu, na katerem bo nastopilo le najboljših 30 tekmovalk iz svetovnega pokala.

Glavni trener slovenske vrste Stane Baloh je bil vesel novega ekipnega uspeha, zaradi katerega mu je bilo vseeno, če je bil zaradi stanja na dežju premočen do kože. Ob tem je dodal, da so v soboto zjutraj nadvse uživali ob spremljanju trojne zmage Slovencev v Saporu, ki so z odličnimi nastopi spodbudili tudi njegove izbranke.

Za vse pa nerešljiva uganka ostaja Takanašijeva, ki je včeraj slavila že sedmo zaporedno zmago, osmo v sezoni in skupno 38. v svetovnem pokalu. Na prvi tekmi, na kateri je s 104 in 107 metri dvakrat izboljšala (ženski) rekord skakalnice v Oberstdorfu, je 19-letna Japonka kar za 26,8 točke ugnala drugouvrščeno Danielo Iraschko-Stolz, na drugi pa je omenjeno 32-letno Avstrijko preskočila za 13,6 točke.