Favoriti Toura prvič skupaj v Kataloniji

Kolesarstvo: uvodna, šprinterska etapa Božičevemu kapetanu Nacerju Bouhanniju. Vrnitev Mateja Mohoriča.

Objavljeno
21. marec 2016 23.17
Vito Divac
Vito Divac

Barcelona – Boruta Božiča ni bilo v ospredju, ko je francoski šprinterski as Nacer Bouhanni v slogu Maria Cipollinija in Marka Cavendisha zmagoslavno dvignil roke v Calelli, obmorskem letovišču v severnem delu Katalonije. Svoje delo pomočnika je namreč opravil med etapo in v cilj prikolesaril v eni zadnjih skupin, skupaj z Janom Polancem in Matejem Mohoričem.

Ob prihodu v cilj je bil seveda zelo zadovoljen. Tudi zato, ker se je Francoz tekmecem, še zlasti Britancu Benu Swiftu, maščeval za poraz v Sanremu. Medtem ko je v soboto obstal sredi zaključne akcije, jo je v Kataloniji vrhunsko izpeljal do konca. »Za glavnino sem zaostal na zadnjem vzponu, ko je dež zdesetkal karavano. Katalonija sicer ni prava dirka za mojo trenutno pripravljenost, upam pa, da bo dobra za klasike, predvsem Pariz–Roubaix. Pedala vrtim precej bolje kot sem jih pred tednom dni, ko sem bil kandidat za nastop na prvi veliki klasiki Milano–Sanremo. Ker nisem bil sposoben dirkati na tako visoki ravni, sem se nastopu odpovedal. Menim, da je bila to prava odločitev. Tekmeci so imeli v nogah eno hitrost več. Na Kataloniji mi gre že bolje. Čakajo nas zelo zahtevne etape, danes pa je na sporedu še ena šprinterska. Upam, da bom boljši in bom lahko šprintal,« je Božič povedal o uvodni etapi in razlogih, zakaj je zaostal z dobrih šest minut. V zmagoviti skupini je bil od štirih Slovencev le Primož Roglič, ki je v ekipi Lotto-NL za skupno razvrstitev drugi mož (za Gesinkom). Polanc in Mohorič se po daljšem premoru vračata na dirke. Polanc ni dirkal že dober mesec – od francoske preizkušnje v pokrajini Haut Var. Pravi sicer, da se dobro počuti, pozna pa se mu, da nima dirk v nogah. Želi si, da bi formo stopnjeval iz etape v etapo. Mohorič je po zlomu komolca v Katarju dobra dva tedna počival, nato pa začel trenirati. »Na kolesu sem že mesec dni. Komolec me še vedno ovira, a ne več v tolikšni meri, da ne bi mogel trenirati in dirkati. Ta čas nisem pripravljen za dirkanje v visokem ritmu. Po Kataloniji bom dirkal z mislijo na nadaljevanje sezone. Upam, da bom lahko dirko dokončal in pomagal fantom v ekipi. Za natančen program v nadaljevanju sezone še ne vem, precej bo odvisno od forme. Za zdaj imamo v mislih Amstel Gold Race in kasneje dirki po Romandiji ali po Turčiji,« je Mohorič povedal ob povratku na preizkušnje WorldToura.

Četrta dirka WorldToura bo prvo pravo soočenje favoritov Toura – Chrisa Frooma (Sky), Naira Quintane (Movistar), Alberta Contadorja (Tinkoff), Richieja Porta (BMC), Joaquima Rodrigueza (Katjuša), Fabia Aruja (Astana) in Rigoberta Urana (Etixx). Na štartu so bili vsi zadržani. V prvi etapi so lovili ritem za tretjo in četrto etapo, ki se bosta končali v pirenejskih smučarskih središčih La Molina in Port Aine. Obe etapi bosta tudi velika preizkušnja za Rogliča.