Felix in štirje letni časi odnesli tekmo

Tina Maze si je v Bad Kleinkirchheimu povrnila občutek za hitre discipline, a se ni odrekla slalomu.

Objavljeno
12. januar 2015 00.05
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Bad Kleinkirchheim – V areni Klammerjevega smuka v koroški smučarski metropoli so dva dni med čakanjem na sicer odpovedana smuk in superveleslalom gledalcem ritem ohranjali s smučarsko himno »Schifoan-Ski fahren«, veliko bolje pa bi se razmeram prilegli Vivaldijevi »Štirje letni časi«. V dobrih tridesetih urah so se na Koroškem namreč zvrstili pomlad, poletje, jesen in zima.

V pomladnih temperaturah, ki so se dvignile na 15 stopinj Celzija, na soncu pa tudi na več kot dvajset, je sobotni smuk uničil pravi poletni »fortissimo« orkana Felix, katerega sunki so dosegali tudi do 130 km/h. Nedeljski superveleslalom so sprva onemogočile jesenske temperature, dež in mehka snežna podlaga, potem pa so se v obraze premraženih gledalcev z ostrino »staccata« začele zaletavati ledene kaplje in v močnem vetru poigravajoče se snežinke. Ker se je veter stopnjeval, sneženje pa okrepilo, ni bilo nobenega dvoma več, da tekme ne bo. Šef ženskega pokala Atle Skaardal in koroški organizatorji so se vdali. Narava je bila močnejša.

Razmere za tekmo so bile nemogoče, kar so po odpovedi – nastopilo je enajst tekmovalk – potrdile tudi favoritinje. Od Lindsey Vonn in Lare Gut, ki sta bili že takoj po ogledu najbolj glasni, češ da je tekmo zaradi mehke steze treba odpovedati, do Tine Maze, ki si je zelo želela nastopiti, a ni dobila priložnosti, da bi pokazala, da se je vrnila v formo za zmagovalni oder. »Organizatorji so odlično pripravili progo, žal pa je veter nevarno nagibal kole, tako da je bilo prenevarno smučati,« se je vodilna smučarka sveta strinjala z odpovedjo.

Za Mazejevo je zagotovo velika škoda, da tekem v Bad Kleinkirchheimu ni bilo. Proga Franza Klammerja je namreč za ženske zelo zahtevna, a pravšnja za njen premišljeni slog in tehnično znanje. Smučarski trener Črnjanke Valerio Ghirardi je bil prepričan, da bo Tina v superveleslalomu zmagala. Po nekaj zanjo povprečnih nastopih se njena forma namreč dviguje, za Ghirardija pa je najbolj pomembno, da je spet telesno in psihično v smučini, ki obeta zmagovite nastope. »Pobiram se. Tudi svežino, ki jo potrebujem za slalom, občutim bolj, kot sem jo v Zagrebu. Smuk in superveleslalom sta sicer odpadla, kar pa me ni vrglo s tira. Najbolj pomembno je, da sem priklicala občutke za hitre discipline. Zato komaj čakam, da to pokažem,« je povedala Mazejeva o počutju pred nadaljevanjem svetovnega pokala, v katerem bodo v ospredju hitre discipline. Na Koroškem je torej uspešno naredila preskok iz slaloma v smuk oziroma superveleslalom, vendar pa ni pozabila na slalom. Čeprav se je zdelo v primerjavi z Vonnovo, Fenningerjevo in Gutovo »nelogično«, je Andrea Massi vsako popoldne s treningom ohranjal slalomski tonus, saj Mazejevo že jutri čaka še zadnji slalom pred svetovnim prvenstvom.

»Zaradi slaloma Tina ni izgubila občutka za smuk. V smučanju je vedno treba gledati naprej. Tega ritma s treningom po nastopu je vajena,« je Massi obrazložil, zakaj najboljša smučarka sveta ne gre po poti tekmic v hitrih ali tehničnih disciplinah, ki niti pomislijo ne, da bi stopile iz okvira disciplin, ki ne sodijo v njihovo specialnost. Mazejeva je prav zaradi tega, ker vrhunsko tekmuje v vseh petih disciplinah, tudi prva dama in prepričljivo vodilna v svetovnem pokalu.

Glede na formo in največje tekmice v obeh hitrih disciplinah, še zlasti pa v skupnem seštevku svetovnega pokala, je Mazejeva v Bad Kleinkirchheimu zagotovo precej izgubila. Morda celo dve zmagi. Zelo dobro zanjo pa je, da bodo smuk in superveleslalom nadomestili v Cortini d'Ampezzo in St. Moritzu, njej sicer zelo ljubih smučiščih, na katerih je zmagovala. Na koncu je ugotovila, da je bilo v slabem tudi nekaj dobrega. Malce prehlajena je imela dva dni tekmovalnega počitka, kar ji bo prišlo zelo prav in jo zdravstveno utrdilo za nadaljevanje sezone, še zlasti pa za svetovno prvenstvo.