Felix zmago podelil z očetom

Slovenski alpski smučarji iz Azije s slalomskimi točkami Matica Skubeta za 27. mesto.

Objavljeno
14. februar 2016 22.19
Mojca Finc
Mojca Finc

Juzava Naeba – Ko so se alpski smučarji leta 1975 pomerili v svetovnem pokalu na Japonskem, se je v slalomu na stopničke uvrstil tudi Christian Neureuther. Po več kot štirih desetletjih se je karavana vrnila na to prizorišče, na vrh zmagovalnega odra pa se je v svoji paradni disciplini zavihtel njegov sin Felix – dvanajstič v karieri, prvič v tej sezoni.

»Poleti sem imel težave s hrbtom in zato moral spremeniti trening. Nove težave so se pojavile z iskanjem ustreznega smučarskega čevlja. Od nočne tekme v Schladmingu pa se počutim kot v prejšnji sezoni,« je Neureuther, drugi slalomist minule zime, pojasnil, zakaj je potreboval osem poskusov, da je osvojil vrh, in se spomnil januarskega spektakla v Schladmingu, kjer je vodil na prvi progi, na drugi pa odstopil. »Če sem povsem iskren, bi raje slavil v Schladmingu, saj je to zadnji veliki slalom, ki ga še nisem osvojil. Seveda pa je tudi tukaj imenitno zmagati,« je 31-letni as nakazal, da še ni prebolel odstopa pred 40.000 navijači. Uspeh v deželi vzhajajočega sonca je na daljavo podelil z očetom Christianom. »Vedno je lepo, ko si uspešen tam, kjer so bili tudi tvoji starši,« je dejal Neureuther, ki je v Aziji prekinil niz štirih zaporednih slalomskih zmag Henrika Kristoffersena. Norvežan je v tej zimi dobil šest od osmih slalomov, tokrat je bil 7. Zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala za vodilnim Marcelom Hirscherjem (domov se vrača s 6. mestom v veleslalomu in odstopom v slalomu) je »viking« zmanjšal na 88 točk.

Slalomski teren v Juzavi Naebi je eden od lažjih v tej sezoni, vendar so ga začinile zahtevne vremenske razmere. Temperature so se dvignile, smučarji so tekmovali na mokrem snegu, smučine, ki so nastale na progi, so motile njihov ritem. V drugem nastopu so vidljivost poslabšale megla in dežne kaplje, ki so se nabirale na smučarskih očalih. »Vso noč je deževalo, prireditelji so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči. Proga je na koncu dobro zdržala, a tekma je bila težka. Najbolj problematične razmere so imeli v finalu najboljši s prve proge,« je povedal slovenski trener za tehnične discipline Klemen Bergant. Potem ko njegov varovanec Žan Kranjec ni izkoristil premiernega štarta med najboljšo trideseterico v veleslalomu, je za točke v slalomu drugič v tej zimi poskrbel Matic Skube.

»Na prvi progi je v spodnjem delu smučal dobro, zgoraj, kjer je najbolj ravninski del, pa si je nabral precej zaostanka. Tudi v drugo tam ni nastopil dobro, nato pa se mu je primerila še velika napaka,« je Bergant ocenil nastop Škofjeločana, ki si je, potem ko se je za las izognil odstopu, na 27. mestu nabral 8,14 sekunde zaostanka: »Prevečkrat dela napake. Če se mu ne pripetijo na prvi progi, se na drugi. S tem se ukvarjamo že vse pripravljalno in tekmovalno obdobje. Tokrat je imel lepo priložnost, saj so imele prve številke v drugem nastopu boljšo progo in vidljivost.«

Slovenska ekipa se pred naslednjimi tekmami dogovarja za trening v Avstriji, želi pa si vadbo tudi v Kranjski Gori. »Vemo, da so šolske počitnice in upam, da zaradi tega ne bo veliko težav. Trening bi bil od 6. do 9. ure, vsaj nekajkrat bi presmučali teren in ohranili na vitranških tekmah nekaj domače prednosti. Da ne bomo marca, tako kot vsi drugi tekmeci, prvič prišli na to strmino,« se najboljšega scenarija za vadbo nadeja Bergant. M. F.