Felixova zmaga za desetico

Nemška alpska smučarja Felix Neureuther in Fritz Dopfer sta bila na vrhu nočnega slaloma.

Objavljeno
23. december 2014 00.02
ALPINE-SKIING/MEN
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Madonna di Campiglio – Felix Neureuther je bil glavna zvezda spektakla pod žarometi na sloviti slalomski progi, ki je v preteklosti prinesla veliko uspeha tudi slovenskim smučarjem. Nemec je skupaj z rojakom Fritzem Dopferjem našel najboljšo rešitev za zahtevne razmere, Avstrijec Marcel Hirscher je tokrat z dolgim nosom obstal na 7. mestu.

Zdelo se je, kot da se je najboljši smučar zadnjih sezon po sijajni veleslalomski zmagi v sosednji Alta Badii energetsko izpraznil, že na prvi progi sta bila Nemca za razred boljša. Predvsem sta smučala z veliko boljšim občutkom na progi, s katero so imeli italijanski prireditelji veliko dela, največ težav so jim povzročile zlasti visoke temperature – 8 stopinj Celzija. Kot je ocenil glavni trener slovenske reprezentance Klemen Bergant, je Hirscher smučal preveč grobo, glede na to, da podlaga tokrat ni bila ledena, na kakršnih ponavadi blesti Avstrijec. Na drugi strani je prav Neureuther mojster za bolj »spomladanske« proge in tako se je lahko oddolžil velikemu tekmecu za zadnji poraz na tem prizorišču ter tudi za zadnji slalom v Åreju, ko je vodil po prvem nastopu, nato pa, kot že tolikokrat doslej, končal na drugem mestu. »Tokrat sem želel vse narediti tako, kot je treba, in dobro se je izšlo. Želel sem si le lepo smučati, a ni bilo lahko. V nekaterih zavojih so že bile luknje, a so se dobro videle, zato nisem imel težav,« je ocenil 30-letni smučar, ki je sijajno smučal tudi na drugi progi, zlasti v spodnjem delu je stopnjeval hitrost in odpihnil tekmece s prednostjo 82 stotink.

Za Neureutherja je bila to posebna zmaga: deseta v njegovi karieri (deveta slalomska), s čimer je postal tudi najboljši nemški smučar vseh časov in za seboj pustil Markusa Wasmeierja. Po težavnem začetku sezone, ko so ga mučile bolečine v hrbtu, je zdaj očitno ujel pravi ritem in že izzval Hirscherja na nov dvoboj za mali kristalni globus v slalomu. Na naslednji postaji bo nosil rdečo majico vodilnega v tej disciplini, Avstrijec pa je z dvema zgolj solidnima predstavama zapravil tudi novo vodstvo v skupni razvrstitvi. Koledarsko leto, ki se bo končalo s smukom v Santa Caterini, bo tako na prvem mestu sklenil Norvežan Kjetil Jansrud.

Dolgih 21 let in dva dni od sijajne zmage Jureta Koširja na tem prizorišču je bila podoba slovenske reprezentance zopet bleda. Tokrat je bil na štartu le Matic Skube in na 33. mestu finale zgrešil za 49 stotink sekunde. »Naredil je dve manjši napaki, a pomembno je, da vemo, v čem je težava oziroma kaj je tisto, kar mu ne prinaša želenih časov. Gre za tehnično podrobnost, malo slabši ima začetek zavoja, vhod je preveč direkten. Za zdaj mu tega še ni uspelo popraviti,« je ocenil Bergant. Slovenski trener je tudi povedal, da je bila proga glede na razmere dobro pripravljena. »Gotovo pri Maticu ni bila taka kot pri številki 1, toda videlo se je, da se da, nekaj fantov se je iz ozadja prebilo v finale. A treba je bilo pač dobro smučati. Skube je nastopil tako, kakor je trenutno sposoben, nič bolje in nič slabše, zdaj ima nalogo, da v prihodnje izboljša nekaj stvari.« Kot je še povedal, je tokrat Miha Kürner ostal doma, saj trenutno ne smuča dobro, za seboj ima dve slabi tekmi evropskega pokala. »Trenutno ni v takem stanju, da bi lahko smučal v svetovnem pokalu. Verjamem, da se Matic lahko pripelje v finale, čeprav mu tokrat ni uspelo. Tudi v nadaljevanju bo tako, da bo na svetovnem pokalu štartal tisti, ki dejansko ima možnosti za osvojitev točk.«