Fenningerjeva se je vrnila na izhodišče finala

Tina, Anna in njuni ekipi so prepričani, da bo o zmagovalki svetovnega pokala odločil nedeljski veleslalom.

Objavljeno
19. marec 2015 21.30
Tina Maze in Anna Fenninger Meribel 19.3. 2015
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec

Meribel – Po drugem mestu Anne Fenninger v superveleslalomu in tretjem Tine Maze je na dlani, da bosta veliki tekmici o skupni zmagi v svetovnem pokalu odločili v nedeljskem veleslalomu. Sodeč po hitrih disciplinah bo to bitka do zadnjega centimetra, pravzaprav do zadnje stotinke sekunde. Smukaško-superveleslalomski dvoboj se je namreč končal neodločeno.

Mazejeva je bila na zelo dobro pripravljeni progi »Roc de Fer« boljša v smuku, Fenningerjeva pa v superveleslalomu. Slovenka ni v celoti izkoristila smukaškega spodrsljaja oziroma le osmega mesta Avstrijke. Nosilka rdeče majice pa se je v superveleslalomu po sicer veliko informacijah o težavah s poškodbo levega kolena v svoji paradni disciplini vrnila v velikem slogu. Sama meni, da smučanje ni bilo idealno, vendar pa je bilo v danih razmerah (ob veliki utrujenosti in za njen slog smučanja zelo zahtevni progi) v bistvu eden njenih najboljših nastopov sezone. Koliko bo smučanje na robu zmogljivosti vplivalo na telesno kondicijo, se bo seveda videlo v nedeljo.

Dvoboj se je po dveh izmed štirih zaključnih dejanj tako vrnil na začetno stanje pred Meribelom. Prednost 32 točk Avstrijke ni velika in je seveda zlahka nadoknadljiva, če bo Mazejeva v slalomu smučala tako, kot zna oziroma v povprečju letošnje sezone (v osmih slalomih je na tekmo osvajala po 48 točk). Zato tudi po tretjem mestu v superveleslalomu ni bila razočarana, čeprav je bila v drugem dejanju finala za odtenek slabša od Fenningerjeve. »V dveh tekmah sicer nisem naredila rezultatskega preobrata, kot sem se nadejala, a sem vendarle dobro smučala. To pa je zame najbolj pomembno. Zato sem zadovoljna, čeprav bi bila v superveleslalomu brez napake nemara precej boljša,« je Mazejeva ocenila vrhunsko smučanje v hitrih disciplinah, kar četrto in tretje mesto zagotovo je. Tudi v superveleslalomu je imela lepo priložnost prehiteti Fenningerjevo, če ne bi naredila napake pred zaključno strmino. Zgrešila je smer in potem bolj kot hitrost izgubila ritem gibanja. Za Avstrijko je takrat zaostajala le še 18 stotink sekunde. »Zmagovalne stopničke so seveda zelo dober dosežek, vendar pa se v položaju, ko je tekmica, s katero se boriš za prestiž, boljša, ne moreš iskreno veseliti uspeha,« je svetovna prvakinja v smuku in podprvakinja v superveleslalomu razložila zadržanost po zadnjem nastopu v hitrih disciplinah.

V četrtek je bila po tekmi veliko bolj mirna, kot je bila po sredinem smuku. Pritisk medijev zaradi dvoboja s Feninngerjevo je ne moti. Pravi, da se obremenjuje le toliko, kot se pač mora. Na drugi strani arene, pri ljudeh okrog Fenningerjeve je razpoloženje enako, čeprav je bilo po smuku čutiti veliko napetost. Fenningerjeva se je za 24 ur zaprla v svoj krog. Po superveleslalomski zmagi je resnoba izginila z lica. Vrnila sta se nasmeh in prijaznost, kar je najbolj razveselilo avstrijske novinarje. Po smuku so namreč ostali brez neposredne izjave.

Vsi v krogu Anne in Tine se strinjajo, da bo o skupni zmagi odločil veleslalom. Massi je novinarje spomnil, da je že po Åreju dejal, da bo veleslalom odločilna tekma. »Kljub zmagam v smuku na OI in SP sta Tinini najboljši disciplini veleslalom in slalom. Veleslalom je paradna, v slalomu pa je med tremi najboljšimi v sezoni. Če ne bo v soboto osvojila najmanj 40 točk, potem naj gre globus Anni,« je bil zgovoren po prvih dveh dejanjih oziroma polčasu. Presenetljivo dobre volje je bil. Kot bi se mu po superveleslalomu odvalil velik kamen od srca. Čeprav so bile na koncu sezone na zmagovalnih stopnicah le tri izjemne tekmice, ga je bilo očitno strah, da ne bi katera od letošnjih »drugokategornic« skočila med Vonnovo, Anno in Tino. Tako kot v smuku.

Mazejeva je bila videti za odtenek bolj sveža od Fenningerjeve, a še vedno močno utrujena. Prepričana je, da je za zadnji dve dejanji sezone dobro pripravljena. »Seveda moram razliko najprej izničiti v slalomu, nato pa napasti na vse ali nič v veleslalomu,« je Mazejeva napovedala zaključni dejanji velike zgodbe o kristalnem globusu. Fenningerjeva se bo o slalomskem nastopu odločila tik pred zdajci. »Če bom nastopila v slalomu, upam na kakšno točko, jasno pa mi je, da je Tina tako dobra slalomistka, da lahko zmaga. V veleslalomu pa naju čaka dvoboj, v katerem morava smučati najbolje, kar znava. Katera bo zmagala, bo odločila štoparica,« Fenningerjeva ni bila v zadregi, ko je govorila o dvoboju s Tino. Po smuku prav zaradi vprašanj o Tini ni želela govoriti s sedmo silo. Medtem pa je Avstrijkin menedžer hitel razlagati, kako njegova varovanka od utrujenosti komaj stoji na nogah ...