Fenningerjeva suvereno do veleslalomskega zlata, Mazejeva peta

Anna Fenninger je s skoraj devema sekundama prednosti slavila v veleslalomu, Tina Maze prvič na tem SP brez odličja.

Objavljeno
12. februar 2015 14.16
Posodobljeno
12. februar 2015 16.30
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Beaver Creek - Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je na svoji četrti tekmi svetovnega prvenstva prvič ostala brez odličja, potem ko je v veleslalomu osvojila peto mesto.

Suvereno je zmagala Avstrijka Anna Fenninger, ki je imela po prvi vožnji 81 stotink prednosti pred konkurenco, na koncu pa je najbližjo zasledovalko prehitela za sekundo in 40 stotink ter si priborila tretje odličje na tem prvenstvu.

Drugo mesto je osvojila Nemka Viktoria Rebensburg, ki se je do srebra prebila z enajstega mesta, tretja pa je bila Švedinja Jessica Lindell-Vikarby (+1,49).

Tina Maze je imela danes pred očmi osvojitev svojega četrtega odličja v Vailu, vendar pa se žal ni izšlo po njenih načrtih. Črnjanka je bila po prvi vožnji na 4. mestu (+1,10), nato pa v drugo smučala nekoliko slabše in ob prihodu v cilj osvojila tretje mesto, do konca pa sta jo prehiteli še Lindell-Vikarbyjeva in Fenningerjeva.

»Mislim, da sem že v prvi vožnji naredila preveč napak, v drugo pa sem čutila utrujenost in je bilo zahtevno smučati. Priganjala sem se, a nisem imela dovolj energije. Proga je bila pred mojim drugim nastopom malce načeta, a nič omembe vredno,« je za nacionalno televizijo povedala Mazejeva.

Slovenija je imela v finalu štiri predstavnice, Katarina Lavtar je bila 21. (+3,83), Ana Drev 24. (+4,18) in Ilka Štuhec 25. (+4,39).

PRVA VOŽNJA

Slalomsko preizkušnjo je začela Švedinja Maria Pietilä Holmner in s progo opravila brez večjih težav, njen čas je bil 1:10,63.

Za njo se je po progi spustila olimpijska prvakinja v veleslalomu Tina Maze. Ta je pri prvi primerjavi zaostala za dve stotinki in pri drugi že imela imela sedem stotink prednosti, zavoljo dobrega zaključka pa je Švedinjo prehitela za 55 stotink.

S številko tri je nastopila Američanka Mikaela Shiffrin, ki ji je čas Mazejeve prestavljal prevelik izziv, saj je po polovici proge zaostaja za 20 stotink, na koncu pa zasedla tretje mesto (+0,62).

Sledil je nastop najboljše veleslalomistke v svetovnem pokalu, Avstrijke Eve Marie Brem, ki je že v zgornjem delu naredila veliko napako in odstopila.

Tina Maze je vodila vse do vožne Švedinje Jessice Lindell-Vikarby. Ta je bila pri prvi primerjavi hitrejša za 9 stotink, pri drugi pa že za 38 stotink, ciljno črto pa je prečkala z 20 stotinkami prednosti pred Črnjanko.

Kot sedma se je s progo spopadla Avstrijka Anna Fenninger, tretja z zadnjega svetovnega prvenstva. Avstrijka je smučala odlično in že pri prvi primerjavi vodila za skoraj pol sekunde (-0,41), nato pa je tudi v spodnjem delu svojo nalogo opravila z odliko in si prismučala 90 stotink prednosti.

Prvo desterico sta z neuspešnima vožnjama zaključili Švicarka Lara Gut in Francozinja Anemone Marmottan. Švicarka je odstopila že v zgornjem delu, medtem ko je Francozinja obetavno začela in za Fenningerjevo zaostajal za dobre štiri desetinke, nato pa naredila napako v spodnjem delu.

Uvrstitve na vrhu je presenetljivo premešala Avstrijka Michaela Kirchgasser s številko 19, ki je imela po polovici proge 57 stotink zaostanka za Fenningerjevo, na koncu pa je zasedla odločno drugo mesto (+0,81) in Mazejevo potisnila na četrto.

Druga slovenska predstavnica Ana Drev je imela številko 25. Drevova je bila v zgornjem delu občutno počasnejša od najboljših in si je privozila več sekundo in pol zaostanka (+1,60), kar ji je zadostovalo za 17. mesto (+2,44).

Katarina Lavtar je imela številko 28 in v zgornjem delu smučala počasneje od Drevove (+1,70), ciljno črto pa je prečkala z 18. časom (+2,41).

Zadnja slovenska smučarka Ilka Štuhec je štartala s številko 43. Štuhčeva je pri drugi primerjavi zaostajala za sekundo in pol, v spodnjem delu pa je smučala nekoliko slabše in se uvrstila na 28. mesto (+2,69).

FINALNA VOŽNJA

Med slovenskimi tekmovalkami je v finalni vožnji prva nastopila Ilka Štuhec, 28. po prvi vožnji, ki je svoje delo opravila dobro in ob prihodu v cilj prevzela vodstvo, domačinko Julio Mancuso je prehitela za 24 stotink.

A že po naslednji tekmovalki je prišlo do spremembe na vrhu, domača zvezdnica Lindsey Vonn je čas Štuhčeve izboljšala za kar sekundo in sedemnajst stotink.

Vonnova je ostala na prvem mestu tudi do nastopa Ane Drev, ki je imela 22. čas prve vožnje. Drevova je imela na štartu prednost 23 stotink, kar pa je zapravila že do prve primerjave (+0,12), nato pa je do druge le še poslabšala svoj položaj (+0,67) in zasedla 6. mesto (+0.96).

Takoj za Drevovo se je po progi spustila še Katarina Lavtar, njena prednost pred Vonnovo je znašala 26 stotink. Tudi ona je že v zgornjem delu zapravila vso prednost (+0,11) in po polovici zaostajala za 57 stotink, kar je ob prihodu v cilj zadostovalo za 4. mesto (+0,61).

Vonnovo je kot prva prehitela Francozinja Tessa Worley, 20. po prvi seriji, ki ji je 27 stotink prednosti zadostovalo za prevzem vodstva (-0,11), na prvem mestu pa je ostala tudi pred zadnjo petnajsterico.

Pred elitno deseterico je bila v najboljšem položaju Nemka Viktoria Rebensburg s čaosm 2:20,56, druga je bila Avstrijka Kathrin Zettel (+0,75) in tretja Američanka Mikaela Shiffrin (+1,07).

Rebensburgova je vodila tudi pred nastopom Tine Maze. Črnjanka je imela iz prve vožnje 60 stotink prednosti, do prve primerjave pa ji je ostalo le še 33 stotink. Najboljša slovenska smučarka je do polovice izgubila še nekaj prednosti (-0,16) in ob prihodu v cilj osvojila le tretje mesto (+0,34).

Za Mazejevo je na vrsto prišla Švedinja Jessica Lindell-Vikarby, ki je imela zajetnih 80 stotink prednosti. Švedinja je v zgornjem smučala občutno bolje in po polovici zadržala prednost 39 stotink, kar pa je izgubila v spodnjem delu in prismučala na drugo mesto (+0,09).

Drugi čas prve vožnje je imela Avstrijka Michaela Kirchgasser. Ta je štartala s prednostjo 89 stotink in na polovici proge zadržala le še 39 stotink naskoka, nato pa je tudi v spodnjem delu smučala prepočasi in zasedla peto mesto (+0,35).

Presenetljivo zmago Viktorie Rebensburg, 11. po prvi vožnji, je lahko preprečila le Anna Fenninger. Avstrijka se je na progo podala s prednostjo sekunde in 70 stotink, kar je do polovice še povečala (-1,80), nato pa kljub napaki brez težav osvojila zlato kolajno (-1,40).

Rezultati veleslaloma

1. Anna Fenninger (Avs) 2:23,09

2. Viktoria Rebensburg (Nem) +1,40

3. Jessica Lindell Vikarby (Šve) +1,49

4. Tina Weirather (Lie) +1,55

5. Tina Maze (Slo) +1,74

6. Michaela Kirchgasser (Avs) +1,75

7. Kathrin Zettel (Avs) +2,15

8. Mikaela Shiffrin (ZDA) +2,47

9. Maria Pietilä Holmner (Šve) +2,68

10. Sara Hector (Šve) +2,80

...

21. Katarina Lavtar (Slo) +3,83

24. Ana Drev (Slo) +4,18

25. Ilka Štuhec (Slo) +4,39