Finale bi v tekaški tabor prinesel nasmešek

Smučarski tek: na uvod sezone svetovnega pokala v Kuusamu najbolj ambiciozno Katja Višnar.

Objavljeno
28. november 2014 01.29
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Kuusamo – Medtem ko so pripravljalno obdobje pospremili z najvišjimi ocenami, bodo slovenski tekači jutri prešli v obdobje prakse, in to kar na začetku že z disciplino, ki je v zadnjih letih postala njihova paradna – šprintom. Uvod v novo zimo svetovnega pokala bi moral biti povsem po okusu Katje Višnar, specialistke za klasični slog, v Kuusamu pa bo v smučino stopilo še pet Slovencev.

Višnarjeva, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Lea Einfalt, Nika Razinger in Boštjan Klavžar so včeraj že prispeli na prizorišče, potem ko so minuli konec tedna »generalko« v Beitostølnu izkoristili predvsem za edino tekmovalno nabiranje povratnih informacij o tem, v kakšnem stanju so pred odprtjem zime na evropskem severu. Višnarjeva je denimo potrdila svojo moč v klasičnem šprintu, zato se bo jutri upravičeno podala v smučino z najvišjimi pričakovanji, nekoliko bolj izrazita utrujenost, s katero sta se pred dnevi spopadali Fabjanova in Razingerjeva, pa v reprezentanci ta čas očitno ne zbuja pretirane skrbi. Za vse druge so namreč cilje zastavili nižje, četudi že tli tudi tiha želja po točkah na nedeljski tekmi na daljši razdalji.

»Glede Katjine moči ni nobenih neznank, vemo, da je zmožna teči tudi v finalu, če bo vse, kot je treba,« se je s poti v Kuusamo včeraj oglasil glavni trener Marko Gracer, pri čemer ne gre le za strokovno ceno, marveč tudi odkrito željo blejske tekačice, ki jo je predvsem taktična izvedba v zadnjih letih stala tega, da bi se še pogosteje prebila v finale, če ne celo na zmagovalni oder. S preizkusom v Beitostølnu je bila zadovoljna, prepričana je o svoji moči, veliko pa bo odvisno tudi od razmer med tekmo, četudi pretiranega mraza na severu ne napovedujejo. Tudi zato je denimo zeleno luč za nastop dobila Fabjanova, ki bi se ob za Finsko običajnem polarnem mrazu zagotovo odpovedala tekmi.

»Ker napovedujejo temperature do največ šest stopinj pod ničlo, nas ne skrbi, drugo pa je, kakšno bo vreme, saj bi to močno vplivalo na delo serviserjev in tudi rezultate. Za začetek si postavljamo realne cilje, vemo, da v klasičnem šprintu druge tekačice niso tako močne kot Katja, zato bi bili zadovoljni s četrtfinalom. Ko bodo prišle na vrsto tekme v prostem slogu, bomo lahko tudi bolj ambiciozni,« pravi Gracer, ki je še v dvomih, kakšno zasedbo naj pošlje na štart nedeljske ženske tekme na 10 km klasično. Višnarjeva in Fabjanova kot izraziti šprinterki pač tudi to zimo ne bosta za vsako ceno trošili energije na dolgih razdaljah, po drugi strani sta obe zatrdili, da bosta poskušali nastopiti, če bo šprint prva tekma konca tedna.

»A na daljši razdalji bosta bolj pod drobnogledom Lea Einfalt in Alenka Čebašek, ki je prejšnjo zimo pokazala, da je prišla do stabilnosti, s katero lahko domala vsakič računa na točke na razdalji. Opazno je tudi napredovala, a pri napovedih je treba biti vseeno previden, saj je tekma nekaj drugega. Druga zgodba je Lea, ki šele začenja svojo člansko kariero, a po drugi strani je pri njej čutiti, da bi znala v tej zimi tudi že presenetiti in morda priteči do prvih točk. To bi bil zanjo velikanski uspeh,« je dejal Gracer, medtem ko bi Razingerjeva svoj potencial lahko vnovič pokazala že naslednji teden, ko bo v Lillehammerju šprint v drsalnem koraku, ki je sicer Vesni Fabjan na letošnjih ZOI prinesel tudi olimpijski bron.