Finale le vrnil nasmeh, a smuči botrovale jezi

Smučarska tekačica Vesna Fabjan po virozi šesta v šprintu. Lep ekipni nastop Katje Višnar in Anamarije Lampič.

Objavljeno
16. januar 2017 00.15
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Dobbiaco – V taboru slovenske tekaške reprezentance sbolj nasmejani italijansko-avstrijski meji kot pred enim tednom. Takrat so namreč predčasno sklenili Tour de Ski, zdaj so dočakali prvi nastop v šprinterskem finalu, po zaslugi Vesne Fabjan, v prosti tehniki. Tudi Katja Višnar in Anamarija Lampič sta opozorili nase, in sicer v ekipnem šprintu.

Prav pretiranega optimizma v pričakovanju šprinterskega konca tedna v Dobbiacu nismo zasledili, kar pa niti ni presenečalo, saj dosedanji izidi v sezoni niso uresničevali željá, povrhu je še Vesno Fabjan pred dnevi napadla viroza. Toda bronasta olimpijka se je pravočasno pobrala in povrhu priborila slovenskemu taboru prvi finalni nastop v sezoni. Zadovoljna je bila, ker se je po zdravstvenih težavah spet približala najboljšim, a obenem ji je bilo tudi žal, da priložnosti za vzpon k vrhu ni še bolje izkoristila. Toda, kot je nato omenila po 6. mestu, so ji zagodle tudi smuči.

»Moja naloga je, da kar najbolje opravim svoje delo na progi. Zato tudi moram sodelovati s serviserji, jim ponuditi povratno informacijo. Kaj se je dogajalo pozneje, ne vem. Verjamem, da se fantje trudijo po najboljših močeh. Toda po videnem bi bilo tokrat bolje, če bi tekmovala s takšnimi smučmi, kot sem jih imela v polfinalu. Seveda pa se moram k prihodnosti ozirati pozitivno že zavoljo uvrstitve v finale, četudi po bolezni seveda še nisem na najvišji ravni tekmovalne pripravljenosti,« je poudarila Fabjanova v upanju, da bo poslej še hitrejša. Pred vrati je sicer švedska turneja, uvodni dnevi februarja pripadajo predolimpijski preizkušnji v Pjongčangu.

Tam pa bo, podobno kot zdaj na Južnem Tirolskem, tudi ekipni šprint, v katerem sta včeraj zelo lepo nastopili Lampičeva in Višnarjeva. V finalu sta med petnajsterico zasedli 8. mesto in četudi je prvo omenjeno v pričakovanju tekme mučila utrujenost, slednjo pa astmatični kašelj, sta se ustrezno zbrali za konkurenčno predstavo. »Uspešni sva bili predvsem v predajah, te so nama vlivale moč za prodor naprej,« je omenila Katja Višnar po tekmi, v kateri je bila najboljša ruska naveza, v med moškimi dvojicami pa kanadska. Pri teh se Luka Prosen in Miha Dolar nista uvrstila v finale, Dolar je sicer z 42. mestom povsem spodobno opravil nalogo dan prej v svojem ognjenem krstu na tekmi najvijšje ravni.