Finale – slovenski cilj planiške premiere v teku

Svetovni pokal v Planici: danes prvič doslej tekaška karavana za točke v bližini slovitih skakalnic.

Objavljeno
16. januar 2016 00.38
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Planica – Pogosto je bilo slišati, češ da zibelka skokov pri nas pogreša tekaški del do prave nordijske zgodbe. Zdaj ga je le dočakala! Danes bo na skrajnem slovenskem severozahodu, tik pod tromejo naše dežele z Avstrijo in Italijo, prvič doslej tekma svetovnega pokala v smučarskem teku. Cilj domače vrste je nastop v finalu.

Glede na dolga desetletja spektaklov na skakalnicah, zlasti mogočni letalnici, je bil kar nenavaden pogled ob živžavu v tistem delu doline, ki ga v marčnih dneh zasede množica avtobusov z razposajenimi obiskovalci finala sezone v skokih iz vseh slovenskih regij in kajpak tudi onstran mejá. Zdaj namreč prizorišče pripada tekačem, njihovim serviserjem in prvim radovednežem, ki so si elito klasične smučarske panoge hoteli ogledati od blizu že med včerajšnjim uradnim treningom. Danes bo gneče kajpak več, nikakor pa ne gre pričakovati skakalne »norije«: slovenski pač ne premore šampiona na ravni Petra Prevca, tradicija spremljanja te panoge pri nas ne ponuja takšne vznesenosti širšega okolja, glede na premiero pa bi tudi pri promociji prireditve kazalo storiti več …

A kakorkoli – za tekaško karavano je novoletni švicarsko-nemško-italijanski Tour, zdaj je napočil čas za šprintersko planiško preizkušnjo, najprej danes med posamezniki, nato jutri v konkurenci ekip. Kajpak bolj kot na prizoriščih v tujini so tokrat pod povečevalnim steklom slovenski aduti, med katerimi središče pozornosti pripada Vesni Fabjan. In dasiravno prvi mož stroke Marko Gracer ne bo pokazal s prstom proti bronasti olimpijki, ko bo kot glavni cilj pred današnjo tekmo omenil eno domačo uvrstitev v finale, je glede na razmerje moči, sposobnosti in izkušnje jasno, da bi se prav Besničanka spet lahko najbolj vidno približala svetovni eliti. Kandidatk za vrh pa je med imenitnimi šprinterkami precej, predvsem iz izbranih vrst Norveške, Švedske, Nemčije in Švice. Resda manjka norveška šampionka Therese Johaug, vodilna v svetovnem pokalu, toda njena moč udari na plano v drugih disciplinah, najboljše iz šprinterske razvrstitve, Maiken Caspersen Falla, Stina Nilsson in Ingvild Flugstad Østberg, vse tri kakopak z evropskega severa, pa so včeraj pridno vadile na gorenjskem snegu.

»Proga je bila na uradnem treningu mehkejša kot pred dnevi, toda na tekmi bo najbrž drugače, zato ne smemo več razmišljati o petkovih razmerah,« je omenila Fabjanova, po nastopu na planiški generalki ob prejšnjem koncu tedna vesela treh dni počitka v domačem okolju, nato pa ob vrnitvi v Zgornjesavsko dolino v običajnem ritmu priprave na pomemben nastop. Danes bodo sicer kvalifikacije že zgodaj, marsikateri smrtnik se takrat še niti ne bo prebudil v sobotno jutro. »Ha, bo treba bolj zgodaj v posteljo,« je bronasta olimpijka dejala po koncu uradnega treninga, ko jo je sicer čakalo še nadaljevanje znanega popoldanskega urnika dan pred tekmo – kosilo, krajši počitek, masaža in kros.

Podobno kot drugi pri slovenski reprezentanci se seveda veseli nastopa v domačem okolju, mikavnost slednjega je posebej podčrtala Nika Razinger: »Sama pač kot tekmovalka še nisem doživela tekme svetovnega pokala v Sloveniji, zato si lahko mislite, da sem že prav neučakana.« Obe omenjeni reprezentantki sta sicer označili planiško progo za zelo zahtevno, a kot udeleženki tekme celinskega pokala sta jo vendarle bolj podrobno spoznali kot Alenka Čebašek. Slednje namreč prejšnji teden na planiški generalki ni bilo, po prihodu pod Ponce in Ciprnik pa si je bila hitro na jasnem: »Tu ni počitka, ostri ovinki so zelo zahtevni, le garanje mi lahko odpre vrata v želeni polfinale.«

V moški konkurenci se realno slovenska zasedba ne more spogledovati s tako visokimi cilji, a za Miho Šimenca ni dvoma: »Kot sem dejal že pred enim tednom po tekmi celinskega pokala, bom tukaj meril na uvrstitev med dobitnike točk.« Vsem je zaželela srečo Petra Majdič, najuspešnejša v zgodovini smučarskega teka pri nas. Prizorišče je obiskala s hčerko Ano, ki je prav na včerajšnji dan dopolnila 10 mesecev, naša upokojena šampionka bi sicer danes sodelovala pri popestritvi planiškega praznika, posebnem snežnem dnevu promocije različnih panog na snegu za najmlajše.