Finančne težave prirediteljev ZOI 2018

Pred naslednjimi zimskimi olimpijskimi igrami 2018 so prireditleji v Južni Koreji zbrali le del načrtovanih sredstev.

Objavljeno
28. december 2014 23.52
South Korean artists perform during the closing ceremony of the 2014 Winter Olympics, Sunday, Feb. 23, 2014, in Sochi, Russia. Pyeongchang will host the 2018 Olympic Winter Games. (AP Photo/Matt Dunham)
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Seul - Prireditelji zimskih olimpijskih iger leta 2018 v južnokorejskem Pjongčangu se ubadajo z velikimi finančnimi težavami. Raziskave so namreč pokazale, da je prirediteljem v letih 2013 in 2014 uspelo pridobiti le delček načrtovanih sponzorskih sredstev.

Organizatorji so letos pridobili za slabih 26 milijonov evrov sponzorskih sredstev, lani pa ničesar. Prvotni načrt je bil, da v letu 2013 zberejo 130 milijonov, letos pa 500 milijonov. Zaradi pomanjkanja denarja je organizacijski komite najel za 139 milijonov evrov več kreditov, kot so sprva načrtovali.

V Južni Koreji sicer odmeva tudi škandal hčerke predsednika organizacijskega komiteja Čo Jang Hoja. Ta je namreč v New Yorku tik pred vzletom zahtevala, da se letalo vrne k terminalu, potem ko so ji tam postregli oreščke v papirnatem škrniclju namesto na krožniku.

Čo Hjun Ah je zaradi zapleta na letališču John F. Kennedy v New Yorku že odstopila z mesta podpredsednice letalske družbe Korean Air. Njen oče, tudi prvi mož Korean Aira, zatrjuje, da bo kljub temu ostal predsednik.