FIS je najvišja avtoriteta, a v Sloveniji ni pristojni organ

Afera Vanesse Mae: Kranjska državna tožilka Helga Dobrin je zavrnila kazensko ovadbo kranjske policije in prijavo SZS.

Objavljeno
07. januar 2016 23.55
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Kot kaže, se bo olimpijska afera tajske alpske smučarke Vanesse Vanakorn, za katero se skriva svetovno znana pop violinistka Vanessa Mae, zaključila, čeprav je zadnja z olimpijskega veleslaloma v Sočiju 2014 povedala, da razmišlja o tožbi proti FIS (Mednarodni smučarski zvezi).

Potem ko je CAS (Častno športno razsodišče v Lozani) junija lani razveljavilo štiriletno prepoved nastopanja, ker FIS ni predložila utemeljenih dokazov, da je Vanessa Mae sama (neposredno) manipulirala z izidi na spornih oziroma neregularnih tekmah na Krvavcu, s katerimi si je zagotovila olimpijsko normo, ji je MOK (Mednarodni olimpijski komite) pred dnevi vrnil status olimpijke in zadnje, 67. mesto na veleslalomu v Sočiju 2014. V MOK za razliko od CAS, FIS in SZS svoje odločitve niso obrazložili.

V oči bode neusklajenost med MOK in CAS. V Lozani so namreč trije ugledni pravniki oziroma sodniki – prof. dr. Martin Schimke iz Nemčije, Patrice Brunet iz Kanade in Mark Hovell iz Velike Britanije – drugo pritožbo Mae zavrnili in potrdili sklep FIS, da so bile tekme na Krvavcu zaradi prirejanja rezultatov neregularne in posledično razveljavljene.

Afera ima seveda tudi svojo slovensko zgodbo. FIS je kaznovala prireditelje razveljavljenih tekem – vodjo tekmovanja Boruta Hrobata z dvema letoma prepovedi sodelovanja pri kateremkoli dogodku FIS, glavnega sodnika Vlada Makuca, časomerilca Matjaža Goltesa in štarterja Uroša Šinkovca z enoletno. Po svoje jih je kaznovala tudi SZS, ki se je, kot je pojasnil nekdanji direktor Jurij Žurej, v izogib pravnim zapletom zaradi »lukenj« v pravilnikih oziroma statutu odločila, da z vpletenimi zaradi objektivne odgovornosti (v skladu s pristojnostmi) ne bo sodelovala štiri leta. A tudi v SZS je prišlo do svojevrstnega paradoksa. Častno razsodišče, ki naj bi odločilo o kazni, je sprejelo sklep, da ni pristojno za postopke in izrekanje kazni, ker Hrobat, Makuc, Marinček, Goltez, Šinkovec in delegat Fabio de Cassan niso člani SZS niti nobenega od organov zveze, ustanovljenih s statutom …

V to »pravno godljo« se je te dni vključilo tudi okrožno državno tožilstvo iz Kranja. Kazensko ovadbo kranjske policije (na podlagi prijave SZS) o sumu storitve kaznivega dejanja overovitve lažne vsebine je okrožna državna tožilka Helga Dobrin zavrgla, ker niso izkazani znaki očitanega kaznivega dejanja niti kateregakoli drugega uradno pregonljivega dejanja. Sodnica je ugotovila, da FIS, ki je sicer najvišja avtoriteta v vseh zadevah smučarskega športa na svetu, ne predstavlja pristojnega organa po 258. členu KZ-1B. Pristojni organ je namreč le tisti, ki lahko izdaja v okviru pooblastil javne in poslovne listine. FIS pa takšnih ne izdaja, ampak ima na podlagi dogovora ekskluzivno pristojnost za postopke, v katerih športniki pridobivajo določene točke na tekmovanjih pod njegovim okriljem. Čeprav je pomen FIS velik za svet smučarskega športa, pa ni mogoče zaključiti, da gre za pristojni organ, je zapisala sodnica Dobrinova. Obrazložitev je zaokrožila, da je iz dokumentacije razvidno, da so bile vse listine (zapisnik tekme, štartni seznam) izdane od pooblaščenih oseb, zato ni mogoče govoriti o ponarejanju oziroma uničenju in posledičnem kaznivemu dejanju. Obenem ugotavlja, da te listine niso bile izdane na podlagi zakona ali drugih predpisov in bi bile pomembne za poslovni promet, povezan z gospodarsko in finančno dejavnostjo ali pač kot podlaga za davčni nadzor. Zelo zanimiva je ugotovitev sodnice, da tehnični delegat ne predstavlja uradne osebe, ker FIS ni te vrste mednarodna organizacija, katere članica bi bila Republika Slovenija, ampak je njena članica SZS.

Gradiva za ponedeljkovo sejo izvršnega odbora SZS je vsekakor veliko. Okrožno državno tožilstvo iz Kranja je namreč podalo vrsto zanimivih ugotovitev in razlag. Žurej, avtor prijave SZS, pravi, da se ne bo čudil, če bo zaradi afere Vanesse Mae prišlo do izrednega nadzora na kranjskem okrožnem tožilstvu.

Ne glede na to, kaj bo 37-letna Tajka storila v sporu FIS in kako se bo njena olimpijska zgodba končala v Sloveniji, je slovita violinistka napovedala, da se bo potegovala za nastop na olimpijskih igrah 2018 v Pjongčangu. Že marca naj bi se vrnila tudi na tekme FIS. Kje in kako bo dosegla zahtevano normo, pa bomo še videli.