FIS prižgal zeleno luč: 52. Zlata lisica potrjena

Kontrolor pri Mednarodni smučarski zvezi Filip Gartner je po ogledu pohorskega smučišča prižgal zeleno luč za tekmovanje.

Objavljeno
21. januar 2016 12.23
maribor
G. L.
G. L.

Maribor - Kontrolor pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) Filip Gartner si je danes ogledal smučišče na mariborskem Pohorju in prižgal zeleno luč za izvedbo tradicionalne 52. Zlate lisice. Najboljše slalomistke in veleslalomistke na svetu se bodo za točke svetovnega pokala merile 30. in 31. t. m: v soboto od 10. ure naprej v veleslalomu, v nedeljo pa pol ure prej še v slalomu.

Pohorska strmina je sicer že nekaj časa zelo dobro pripravljena, saj je začetek leta 2016 zaradi večje količine snega in nižjih temperatur bolj naklonjen prirediteljem v Mariboru kot v nekaterih prejšnjih letih. V naslednjih dneh je sicer napovedana manjša otoplitev, a bodo temperature ponoči še vedno pod lediščem, zato bo sneg na progi obstal, prav tako pa ga bo mogoče še naprej pridobivati s pomočjo topov.

Kot je to že v navadi, je današnjo snežno kontrolo opravil dolgoletni kontrolor pri FIS in stari znanec mariborskega smučišča Gartner, ki je bil z videnim zelo zadovoljen: »Proga je odlična, organizatorjem lahko samo čestitam. Če vprašate mene, lahko tekmovanje pričnemo že danes.«

»Od štarta do cilja je na progi dovolj snega, ne bom rekel, da ga je preveč, a je še v rezervi, za morebitne vremenske neumnosti. To pomeni, da je sneg tudi že prepariran in se ga lahko obdela, da bo tekma na visokem standardu. Preko polovico snežne podlage je star sneg, zmrznjen, tako da je kot beton, zadnji teden se bo zgornji del še predelal in bo proga res v odličnem stanju. Nikjer ne bo preozko, ogrevalna proga na Habakuku je zasnežena in pripravljena. Fisu bom poročal, da je vse pripravljeno,« je dodal Gartner.

Bojazni, da bi se ponovil scenarij iz nekaterih prejšnjih sezon, ko so morali kar štirikrat tekmovanje prestaviti drugam oziroma ga odpovedati, torej ni. Sploh če upoštevamo, da je tamkajšnjim prirediteljem lani uspelo izpeljati tekmovanje v celoti, pa čeprav so se prvi dan tekmovanja temperature ob sončnem vremenu povzpele do 10 stopinj celzija, drugi dan pa je progo močil močan dež.

Tedaj so množico gledalcev v iztek proge vabili predvsem odlični rezultati Tine Maze skozi sezono, a je Črnjanka na domači tekmi pogorela in na obeh tekmah končala v snegu. Slovenski apetiti kljub (začasnemu) slovesu kraljice belih strmin letos niso veliko manjši - z drugim mestom na zadnji veleslalomski tekmi v Flachauu jih je povečala zlasti Šmarčanka Ana Drev, ki bo tudi zadnji januarski konec tedna glavna slovenska adutinja.