Flisar: Če ne greš na zmago, je brezveze tekmovati

Filip Flisar se je s šestim časom kvalifikacij uvrstil v današnji finale smučarskega krosa.

Objavljeno
24. januar 2015 23.12
Špela Robnik, poročevalka
Špela Robnik, poročevalka
Kreischberg – Po desetih dneh deskarskih in smučarskih spektaklov ob vznožju smučišča v Kreischbergu se bo svetovno prvenstvo danes zaključilo s tekmo smučarskega krosa. Upati je, da bo eno od glavnih vlog ob zaključku tekmovanja, ki je bilo za Slovence nadvse uspešno, odigral tudi Filip Flisar.

Mariborčan je včeraj poskrbel za dobre obete, bil je prepričljiv v kvalifikacijah, čeprav mu na treningih ni šlo najbolje. Proga, za katero je dejal, da je bolj primerna za kakšno državno kot svetovno prvenstvo, je kratka, brez spektakularnih skokov in njemu ne preveč pisana na kožo. Vseeno je na njej včeraj že začutil nekaj več tekmovalnega adrenalina in pokazal najboljšo predstavo doslej. »Bil sem šesti, to je dobro. Sploh zaradi tega, ker so danes na treningu malo spremenili progo. Drugače sem preračunal taktiko, saj sem na prejšnjih treningih vozil slabo. Ti valovi so zdaj večji, zato ni treba iti prek vsakega posebej, temveč moraš skakati prek njih. To mi bolj ustreza,« je v cilju povedal Flisar.

Za snežno podlago je dejal, da je kot »nočna smuka na Pohorju 1. marca«, predelan in mokast sneg, ki se ne sprime več skupaj. »Ponekod so se naredili kupi, to te lahko precej zaustavi, če zapelješ vanje. Temu se bo treba izogibati,« je dejal, opozoril pa kajpak tudi, da bo na tekmi veliko vlogo odigral štart. »Lahko bom prvi izbiral štartno mesto, kar bo zelo pomembno, saj je takoj po štartu že ovinek. Moral bom hitro začeti. Tudi prehitevati bo težko, a sem že naštudiral linije, če ostanem malo zadaj,« je še zagotovil in dejal, da sicer v telesni moči nima več veliko rezerv, gotovo pa se lahko še višje prebije s svojo iznajdljivostjo v četverobojih. Dober rezultat v kvalifikacijah ga je navdajal z optimizmom, tako je napovedal napad na zmago. »Cilj za SP je jasen, vendarle ta tekma šteje več kot svetovni pokal. Nimam še kolajne, zelo si jo želim in jasno je, da bom štartal na prvo mesto. Če ne greš na zmago, je brezveze, da sploh tekmuješ. Mislim, da je dober rezultat zelo realen,« je še povedal edini slovenski finalist, potem ko se oboleli Blaž Ogorelc ni prebil med najboljših 32.

Flisar bo danes v osmini finala nastopil v šesti skupini s Kanadčanom Delboscom in Švedoma Anderssonom in Forslundom, ob tem pa ga bo spodbujala tudi velika skupina navijačev iz Maribora, za katere se bo kajpak še posebej potrudil. Smučarski kros naj bi si ogledalo vsaj toliko ljudi, kot se jih je sinoči trlo na tribunah ob finalu deskarskih akrobatskih skokov. V množici jih je nekaj stiskalo pesti tudi za Slovenko Urško Pribošič, ki je poskrbela za sijajne obete v kvalifikacijah (prejela je drugo najvišjo oceno), a nato v boju za kolajne podlegla pritisku. V vseh treh poskusih je skok končala na tleh in zaključila na končnem 6. mestu. »Žal se ni izšlo po načrtih. Očitno je bil to prevelik pritisk zame,« je 24-letna Blejka povedala po ne preveč uspešnem večeru, a zgodovinskem za dekleta, ki so na SP prvič tekmovala v tej disciplini. »Vse je odvisno od začetka skoka, takoj se ve, ali bo pristanek dober ali ne. Tu na tekmi nisem imela najboljšega občutka. Pričakovala sem, da sem ob dobrem skoku lahko visoko, a bi potrebovala več samozavesti.«