Flisar četrti v ruskem Sunny Valleyju

Zmagal je Francoz Arnaud Bovolenta. Svetovni pokal se bo končal 5. marca v Blue Mountainu.

Objavljeno
25. februar 2017 12.07
Sweden Skicross
A. V.
A. V.
Soči - Mariborčan Filip Flisar je v ruskem Sunny Valleyju na trinajsti, predzadnji tekmi sezone za svetovni pokal v smučarskem krosu v finalu zasedel četrto mesto. V svoji polfinalni in četrtfinalni skupini je zmagal, v četrtfinalni pa je bil drugi. Zmagal je Francoz Arnaud Bovolenta pred Nemcema Timom Hronekom in Danielom Bohnackerjem.

Svetovni prvak se na zadnjih tekmah ni najboljše počutil, kazal je znake zasičenosti, svoje je dodalo tudi dejstvo, da je izgubil možnosti za uvrstitev med najboljše tri v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kot je dejal po tekmah na Švedskem, bo zadnji tekmi vzel za trening, seveda pa ni izgubil želje po visoki uvrstitvi, kar je v ruski sončni dolini dokazal že kvalifikacijah, v katerih je dosegel deseti čas.

"Ne glede na vse, čeprav večjih pričakovanj nisem imel, vedno želim biti najboljši. Čeprav je vseeno, ali si v skupnem seštevku svetovnega pokala četrti, peti ali šesti, kar so moje možne uvrstitve, sem ravno v tem našel motivacijo. Čeprav je to le boj za trdo štruco kruha, v njem vidim zabavo. V tem boju sem danes dobil veliko, a moral bom biti dober tudi v Kanadi. Moram pa reči, da mi je 14 dnevni odmor prišel zelo prav, pridobil sem nekaj na telesni moči, in lahko rečem, da pred svetovnim prvenstvom, ki je moj fokus, vse poteka tako, kot mora," je bil dobre bolje Flisar.

Mariborčan je v vseh bojih odlično startal, kot je sam dejal, pa je bilo zelo težko zadržati prednost pred ciljno ravnino. "Zaradi sneženja ni bilo veliko zvoženih linij, če si zapeljal v cel sneg, si bil ob hitrost. Proga je bila zelo počasna, po zadnjem zavoju si zelo težko zadržal vodstvo. Moram reči, da sem pokazal svoj maksimum, več nisem mogel doseči, čeprav mi je do zmage zmanjkalo le nekaj stotink in je moral razvrstitev vseh v finalu pokazati šele fotofiniš. Žal sem bil jaz tisti, ki je bil na nesrečnem četrtem mestu," je dejal Flisar, ki je bil v Sunny Valleyju navdušen nad progo.

"To je bila ena najlepših tekem svetovnega pokala. Manjkalo je lepo vreme, organizacijsko pa je bilo vse na visoki ravni. Proga je odlična, takih bi moralo biti več. Ni bilo tistih smrdljivih negativnih zavojev, v katerih se pobijamo med sabo. Bila je tekoča, nenevarna, a za gledalce zelo zanimiva. Svoje so dodale še majhne razlike," je organizatorje pohvalil svetovni prvak.

Pred zadnjo tekmo v Blue Mountainu v Kanadi je že znan zmagovalec svetovnega pokala. Spet bo to olimpijski prvak Francoz Jean Frederic Chapuis, ki v Rusiji ni blestel, a se mu je vseeno izšlo, da si je priboril neulovljivo prednost. Srdit boj bo potekal za drugo mesto, v njem bosta sodelovala Kanadčan Brady Leman in Švicar Aley Fiva, loči ju le 11 točk. Flisar se bo za četrto mesto boril s Švicarjema Arminom Niedererjem in Marcom Bischofsbergerjem.

Tudi pri ženskah je boj za globus odločen, Kanadčanka Marielle Thompson je zmagala tudi v Sunny Valleyju, s šesto zmago v sezoni pa si je priborila neulovljivo prednost pred Sandro Naeslund, ki je bila tudi tokrat druga. Tretje mesto je zasedla francoska veteranka Opheli David.

Izidi:
- moški:

1. Arnaud Bovolenta (Fra)
2. Tim Hronek (Nem)
3. Daniel Bohnacker (Nem)
4. Filip Flisar (Slo)
5. Francois Place (Fra)
6. Kevin Drury (Kan)
7. Jonas Lenherr (Švi)
8. Paul Eckert (Nem)
9. Marc Bischofsberger (Švi)
10. Armin Niederer (Švi)

- vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Jean Frederic Chapuis (Fra) 763
2. Brady Leman (Kan) 621
3. Alex Fiva (Švi) 610
4. Filip Flisar (Slo) 465
5. Armin Niderer (Švi) 444
6. Marc Bischofsberger (Švi) 434
7. Jonas Devouassoux (Fra) 353
8. Christoph Wahrstötter (Avt) 341

- ženske:
1. Marielle Thompson (Kan)
2. Sandra Naeslund (Šve)
3. Ophelie David (Fra)
4. Marte Hoeie Gjefsen (Nor)
5. Marielle Berger Sabbatel (Fra)
6. Anastasia Chirtcova (Češ)
7. Sami Kennedy-Sim (Avs)
8. Brittany Phelan (Kan)

- vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Marielle Thompson (Kan) 865
2. Sandra Naeslund (Šve) 710
3. Heidi Zacher (Nem) 624
4. Fanny Smith (Švi) 623
5. Ophelie David (Fra) 433