Flisar na štart čakal od Sočija, vmes tudi pekel piškote

Smučarski kros: Filip Flisar in Blaž Ogorelc v Val Thorensu šele začenjata tekmovalno sezono.

Objavljeno
08. januar 2015 01.28
press/smucarski kros
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Val Thorens – Šele z novim koledarskim letom se zares začenja sezona tekem svetovnega pokala v smučarskem krosu. Nestrpnost slovenskih tekmovalcev Filipa Flisarja in Blaža Ogorelca pred današnjim štartom kvalifikacij je zato toliko večja. Kam lahko posežeta, je za zdaj še uganka.

Premiera svetovnega pokala je sicer v začetku decembra že bila na sporedu v Nakiski, a so uvodno tekmo nekateri zaradi napornega urnika izpustili. Ko so zaradi pomanjkanja snega odpadle preizkušnje v Val Thorensu in Innichenu se je natrpani program s petimi zaporednimi tekmami spremenil v mesec dni dolgo čakanje, ki pa je naposled na francoskem prizorišču le prineslo prvi štart za Slovenca.

»Vse je v redu, nimam se kaj pritoževati, komaj čakam, da bo končno tekma. Uspeli so nekako pripraviti progo, snega ni veliko, ampak za prvo silo bo,« se je s francoskega prizorišča oglasil Flisar, ki sicer v Val Thorensu doslej še ni dosegel vidnejšega rezultata, najvišje je bil na 19. mestu. V Franciji je imel Mariborčan pogosto težave zaradi časovne razlike po prvi tekmi v Kanadi, padla mu je odpornost in mučile so ga zdravstvene težave. Prav zato se je letos odločil, da se prvi tekmi odpove. A ni pričakoval, da bo moral še dodatni mesec dni čakati na štart, potem ko s svetovno konkurenco ni tekmoval vse od OI v Sočiju, torej skoraj že leto dni.

Čakanje je bilo precej mučno, razmere za trening so bile v Evropi slabe. »Nihče ni vedel, kaj naj počne. Na začetku decembra so večino prog za kros podrli, nihče ni vedel, kje in kako naj trenira. Tako smo uživali v veselem decembru, pekli piškote in se družili z najbližjimi,« je bil v svojem slogu duhovit Flisar, ki pa je zaradi dolge odsotnosti toliko bolj motiviran za nastop v današnjih kvalifikacijah, ki jim bo sledila jutrišnja tekma (11), v soboto je na sporedu še ena preizkušnja s polnim programom. »Težko je reči, kako sem pripravljen, treba je počakati na tekmo in bomo videli. Zdi pa se mi, da dobro smučam, tudi primerjave so bile kar obetavne,« se je dobre uvrstitve nadejal 27-letni smučar.

Blaž Ogorelc je decembra bil bitko s časom, da bi lahko nadoknadil zamujeno med pripravami, zato so mu odpovedi šle na roko. Nekoliko mu jo je zagodla poškodba trebušne prepone, a vseeno bo skušal Štajerec ubraniti svoj položaj v svetovnem pokalu, ki si ga je izboril v svoji premierni sezoni, ko se je že povzpel do 26. mesta v skupni razvrstitvi.