Flisar ne dela rad napak, vendar pa ni robot

Smučarski kros: Filip Flisar po treh letih spet zmagal v svetovnem pokalu, blizu novega uspeha tudi na drugi tekmi.

Objavljeno
15. februar 2016 00.34
Špela Robnik
Špela Robnik
Idre Fjäll – Ko je najboljši slovenski tekmovalec v smučarskem krosu na prvi tekmi tako z lahkoto premagoval tekmece, se je morda vse skupaj zdelo zelo preprosto. Ko se je nato včeraj znova napovedoval zmagoviti scenarij, a je v polfinalu naredil manjšo napako, pa je bilo na dlani, kako hitro se lahko izmuznejo najvišja mesta.

Zato je vsaka zmaga vredna toliko več. Na razplet vpliva ogromno dejavnikov . Ne le dobra forma in hitro smučanje, temveč tudi prava taktika premagovanja tekmecev, ki so Flisarja zadnji konec tedna večinoma gledali v hrbet. Mariborčan je svojo največjo prednost na tej progi videl v dobrem obvladovanju vseh tehničnih prvin. Tekme svetovnega pokala je to švedsko prizorišče gostilo prvič, a Flisar je bil nad tekmovališčem pri priči navdušen. »Takšne bi morale biti vse proge v svetovnem pokalu. Vsebovala je veliko različnih skokov, ovir in zavojev, veliko je bilo prostora za prehitevanje. Sam sem lahko pridobival na valovih, pa tudi na ravnini, kjer je bilo veliko drsenja. To mi ustreza. Če je kdo naredil napako, si lahko hitro pridobil, a tudi obratno, hitro si lahko izgubil. Verjamem tudi, da je bila privlačna za gledalce,« je po tekmi povedal brkati smučar in bil po uspešnem koncu tedna, po zmagi in 7. mestu, kajpak zelo zadovoljen, a tudi izmučen:

»Sneg je bil počasen, če si bil spredaj, je bilo še posebej težko, saj so te lovili v zavetrju.«

Tako ga je v polfinalu druge tekme ukanil Kanadčan Louis-Pierre Helie, a tudi sam je pred tem naredil napako na enem od dvojnih skokov. Tudi v taktiki se je uštel in smučal za Švedom, poznejšim zmagovalcem Victorjem Öhling-Norbergom, da bi prihranil nekaj energije. Pa se mu ta poteza ni obrestovala. »Skočil sem malo predaleč in tako s seboj vzel premalo hitrosti za naslednji val. Kanadčan za menoj pa je v zavetrju ujel 'šus'. Težko bi ga ulovil. Tako se pač zgodi,« se je moral hitro sprijazniti z za las izgubljeno uvrstitvijo v veliki finale. »Jezen sem bil nase, ne delam rad napak, a nato sem to sprejel, kaj pa naj, saj nismo roboti.« Čeprav je bil že po sobotnih obračunih zelo utrujen, se je tudi včeraj počutil, da ima dovolj moči za napad na še eno zmago »Kazalo je, da bo še en uspešen dan, bil sem sposoben iti do konca. A hitro gre kaj narobe, ena napaka, pa se vse konča. Kaj moreš ... Smučanje je vseeno bilo zelo dobro, ob toliko nastopih narediti eno napako, pa tudi ni tako slabo. Bolje, da sem jo naredil v polfinalu kot pa v osmini finala,« se je še potolažil.

A je vseeno tudi vedel, da je zapravil izjemno priložnost za še eno uvrstitev pri vrhu. V tej sezoni mu pač vse proge niso tako ustrezale, imel je tudi smolo, enostavno se stvari niso sestavile v zmagoviti mozaik. Je pa vseskozi tudi vedel, da ne smuča slabo. To je poudarjal vso sezono, potem ko po uvodnih dveh uvrstitvah na zmagovalni oder ni več posegel po najvišjih mestih. Tudi nazadnje na tekmi v Nakiski, ko so mu sicer razmere in proga šle na roko (najboljši v kvalifikacijah), a se je nato tekma zanj spet hitro in nesrečno končala, pa niti sam ni vedel, zakaj. »Včasih se je v takšnih trenutkih težko motivirati, a se je treba. Zaupati moraš v svoje smučanje in verjeti, da ni nič narobe,« je dejal o premagovanju nekoliko slabšega niza rezultatov, a po peti zmagi v karieri in prekinitvi triletne suše v svetovnem pokalu (nazadnje je zmagal v Telluridu decembra 2012) mu je zelo odleglo. »Ta konec tedna je bil zame res odličen, oddahnil sem si, to sem potreboval za nadaljevanje. Hitro ti pade volja, ko ti na nekaj tekmah ne gre. A to je treba prebroditi. Zdaj se definitivno počutim veliko bolje.«

Je s to zmago zdaj tudi že izpolnil cilj sezone? » Morda. Cilj je bil, da v tej zimi najdem neko pot in okolje, v katerem bom lahko dobro deloval. Še se bom poskusil izboljšati v prihodnji sezoni. Vsi ti rezultati so ob tem le še češnja na torti. Zadovoljen sem že zdaj, a čakata me še dve tekmi, na katerih bom znova poskusil doseči kakšen lep rezultat,« je zaključil 28-letni smučar, četrti v skupni razvrstitvi, ki ga v začetku prihodnjega tedna čaka še pot v Korejo, nato pa zaključek v Arosi.