Flisar za 30. rojstni dan v Londonu

Pravi oddih si je brkati tekmovalec v smučarskem krosu privoščil konec junija, ko sta z dekletom raziskovala Kubo.

Objavljeno
08. oktober 2017 11.01
Mojca Finc
Mojca Finc
Resda se bo tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar v olimpijsko sezono pognal šele decembra, a to ne pomeni, da ta čas sedi križem rok. Prav zdaj se zanj začnejo intenzivnejši treningi na snegu. Pravi, da še nikoli ni bil tako dobro kondicijsko pripravljen, kot je letos. Vse je podredil vadbi za svoje tretje olimpijske igre, vendar tudi na počitniški odklop ni pozabil. Nazadnje ga je dekle za 30. rojstni dan presenetilo z izletom v London.

 »Bilo je super, uživala sva v dobri hrani, poceni jastogih in lepem morju, ki je sicer pretoplo. Imel pa sem sila neprijetno izkušnjo, saj sem se tako zastrupil s hrano, da sem skoraj umrl. Namesto da bi si baterije napolnil, sem si jih spraznil,« se je z grenkim priokusom spomnil poletnih počitnic. Prejšnji konec tedna je vadbeno rutino prekinil še z izletom v London k dobremu prijatelju Petru Whelanu, prav tako smučarju. Časa za dokazovanje na kolesu BMX, ki ga ima tako rad, v poletno-jesenskem obdobju ni imel prav veliko, udeležil se je zgolj dveh tekem. »Več sem vozil štirikros. Sicer pa nisem hotel tvegati kakšne poškodbe, osredotočen sem bil na trening za olimpijske igre,« je povedal Flisar, ki je v prejšnji zimi v svetovnem pokalu štirikrat stal na stopničkah.

Dobra popotnica

V pripravah za novo zimo se je držal preverjenega recepta. Časa za eksperimentiranje ni več. »V medolimpijskem obdobju sem iskal način, kako trenirati, koliko in kje ter s kakšno ekipo. Cilj je bil, da vse to uredim do olimpijske sezone, da vse brezhibno deluje in mi ni treba ničesar spreminjati. V prejšnji zimi sem to storil, zato ne bom več ničesar spreminjal,« je Flisar pomirjen, da je že lani našel pravo formulo. Tudi v italijansko-ameriško-francoski ekipi, s katero trenira. Meni, da je v pripravljalnem obdobju kakovostno vadil, tako dobro ni bil pripravljen še nikoli: »Seveda to ni nobeno zagotovilo, je pa dobra popotnica.«

Napredoval je predvsem v dveh pogledih: »V primerjavi s prejšnjo sezono sem neprimerljivo bolj eksploziven in močan. Pri smučanju je primarna tehnika. Ampak če hočeš biti zares konkurenčen, moraš izboljšati vse. En del sem že, zdaj bo večji poudarek še na smučanju,« je pojasnil sogovornik, ki je v lanskem pripravljalnem obdobju shujšal osem kilogramov. To težo zdaj vzdržuje. Precej bolje se počuti, je bolj eksploziven in okreten. Drastičnih sprememb ni naredil, prilagodil si je jedilnik in si pravilneje razporedil obroke.

Osem dni snežnega treninga

Brkati mož ima za seboj šele osem dni snežnega treninga, kar za ta čas v smučarskem krosu ni prav nič nenavadnega. »Nam se začnejo priprave na snegu pozneje kot pri alpskih smučarjih. Zdaj gremo na polno,« je nakazal, kaj ga čaka v prihajajočih tednih. Štarte je že izpilil, vadbo so mu omogočili na snegu v planiškem nordijskem centru. Mogoče jih je vaditi tudi na plastični podlagi, a snežna je tista, ki ga bo čakala tudi na preizkušnjah, zato je hvaležen nordijskemu centru. »To je bila kar prednost, za katero menim, da mi bo zelo pomagala v sezoni. Šport je sestavljanka, vsak košček nekaj doda v mozaik. Predvsem ko se boriš za zmage, vsaka malenkost šteje. Verjamem, da se mi bo tudi ta trening poznal na tekmah,« je razpredal svetovni prvak, ki je naslov osvojil v sezoni 2014/15. Na psihološke igrice na štartu ne prisega: »Francozi se jih gredo, grdo igro imajo. Jaz se temu izogibam. Želim si zmagati pravično.«

Zelo ga mikajo olimpijske igre, ki jih bo februarja prihodnje leto gostila Južna Koreja. Na najprestižnejšem športnem tekmovanju bo nastopil tretjič. »Prve (Vancouver 2010) so bile najboljše. Sem namreč takšen človek, da pri novih stvareh dobim velik sunek motivacije. Zato so se mi še posebej vtisnile v spomin. Povsem drugače velja za Soči, nič novega, bil je umazan in ničemur podoben. V Južno Korejo pa odhajam bolj izkušen, natančno vem, kaj potrebujem, občutek je veliko boljši, kot je bil v Rusiji. Proga bo čisto drugačna, položna je, ima ogrom­no skokov in tehničnih prvin, ki mi ustrezajo,« je povzel pričakovanja.