Fourcade že pred novim mejnikom

Tekma na 20 km: Francoz nepremagljiv, kolajni Avstrijcem, prve točke Tršana.

Objavljeno
10. marec 2016 23.03
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Oslo – Razplet moške posamične preizkušnje na 20 km tokrat za spremembo ni razveselil le francoskega tabora, z naskokom najuspešnejšega doslej na 49. svetovnem prvenstvu v biatlonu, nasmejani so bili tudi Avstrijci in Slovenci. Slednji so zaploskali drugemu odmevnemu nastopu zapored Jakova Faka, a tudi premierni uvrstitvi med dobitnike točk Roka Tršana.

Marseljeza, znamenita francoska himna, je vnovič odmevala na slovesni razglasitvi najboljših treh na prostorni ploščadi v najožjem mestnem središču norveškega metropole, tik ob kraljevi palači, gledališču in parlamentu. Po sredini zmagi Marie Dorin Habert je bil včeraj v najdaljši posamični disciplini moškega sporeda, na 20 km, na vrhu Martin Fourcade. Že četrtič je v Oslu stal na najvišji stopnički, pred njim je zdaj naslednji izziv – napad na dosežek, kakršnega doslej na prvenstvih še ni bilo – da bi le en tekmovalec na enem prizorišču osvojil naslove v vseh štirih posamičnih disciplinah. »Seveda bi bilo to lepo, toda v nedeljo bom imel ob sebi še 29 tekmecev, ki bodo prav tako štartali na zmago,« je poskusil odgnati evforijo med poročevalci iz Francije, ki jih je zdaj v Oslu več kot na vseh šampionatih v zadnjem desetletju skupaj.

Več pozornosti kot nekoč pa namenjajo biatlonu tudi severno od Karavank, kjer so vendarle dolga leta pozimi častili le svoje junake alpskih strmin in orle s skakalnic. A odmevna tekmovanja v Hochfilznu, tudi prizorišču naslednjega svetovnega prvenstva, so Avstriji približala biatlon, zvišali so se tudi tekmovalni cilji. V taboru naših sosedov so bili v pričakovanju kolajne v Oslu že malce nestrpni, nakar pa sta včeraj udarila kar dva rdeče-belo-rdeča: Dominik Landertinger in Simon Eder sta se na strelišču odrezala brez zgrešene tarče, v smučini je bil od njiju hitrejši le nenadkriljivi Fourcade.

Sicer pa pri nekaterih reprezentancah v Oslu doslej niso uresničili začrtanih ciljev, močne češke reprezentance še ni na seznamu dobitnikov kolajn, glede na izjemna vlaganja in široko bazo je prav senzacionalen pogled na stopničke brez članov ruske izbrane vrste. Tudi Slovenija še čaka na svojo kolajno, o kateri je pred prvenstvom govoril vodja ekipe Janez Ožbolt, včeraj je bil glede učinka svojih biatloncev najbolj nasmejan v zadnjih dneh in tednih.

Jakov Fak je s 6. mestom – po 5. v zasledovanju – dejansko potrdil, da se uspešno vrača na nekdanjo raven, Rok Tršan se je razveselil svojih prvih točk doslej med elito, za 33. mesto jih je dobil 8, prav blizu jim je bil na 43. mestu tudi novinec Miha Dovžan. Le Lenart Oblak je po štirih zgrešenih strelih kot 69. padel v drugo polovico 99 uvrščenih. Za slednjega je bil to tudi edini nastop v Oslu. »Presenečen sem bil ob odločitvi Tomaša Kosa, da me ni bilo na štartu v šprintu, a trener je ta, ki sestavlja ekipo, na to pač tekmovalci ne moremo vplivati,« je omenil. V lepšem spominu si bo to prvenstvo ohranil Tršan. »Za svojo drugo sezono v biatlonu sem lahko zadovoljen, da imam zdaj vendarle tudi točke, a povsem sem si na jasnem, da jih bom v prihodnji zimi moral pogosteje osvajati,« je poudaril in se spomnil tudi prejšnjega trenerja Uroša Velepca: »Tokrat sem v smučini storil napako, na katero me je prav Uroš opozarjal že v prejšnji sezoni – štartal sem prepočasi in se prepuščal ritmu utrujenih tekmecev z nižjimi štartnimi številkami. Pri tem bom moral biti pazljiv.« Sicer pa je včerajšnja tekma pred 12.500 gledalci res vrnila vsaj malce nasmeha slovenskemu taboru, kakšna bo njegova končna podoba na tem prvenstvu, pa bodo razkrili prihajajoči preizkusi v štafetah in skupinskem štartu.