Z nasmehom za slovo od Francije

Fourcade je na tekmi s skupinskim štartom zadel vseh 20 tarč in prvič zmagal na domačih tleh. Fak je bil osmi.

Objavljeno
17. december 2017 10.16
Posodobljeno
17. december 2017 17.42
Tekmovalni premor do Oberhofa

Biatlonci so se razveselili prihajajočega tekmovalnega premora, saj so tri dolge in zahtevne postaje (Östersund, Hochfilzen, Annecy) pobrale veliko energije. Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala v Nemčiji, v prvih dneh januarja bo, kot že dolgo veleva tradicija, karavano gostil Oberhof. Slovenska vrsta se bo kmalu zbrala na Pokljuki, kjer bo tik pred novim letom tudi tekma državnega prvenstva. Prav v slovenskem biatlonskem centru pa bo tudi Fakov trener Uroš Velepec, saj bodo tu vadile tudi njegove ukrajinske reprezentantke.

Annecy - Francija še zdaleč ne sodi med znana biatlonska okolja, toda zlasti uspehi Martina Fourcada so smučarski tek in streljanje približali javnosti velike športne dežele. Navzoči pa so včeraj še kako uživali, saj sta obe zmagi v skupinskem štartu, moška in ženska, ostali doma. Naš Jakov Fak je bil tokrat 8, v svetovnem pokalu po prvi tretjini tekem ostaja na izjemnem 3. mestu.

Potrdil dobro pripravljenost

Resda na francoskem prizorišču, ki sicer ne sodi med redna v koledarju svetovnega pokala v biatlonu, vodilni slovenski reprezentant ni ponovil sanjskih predstav s prejšnje postaje v Avstriji, ko se je v obeh posamičnih preizkušnjah uvrstil na stopničke, a vseeno je tudi tu potrdil dobro pripravljenost za sezono in se z nasmehom poslovil od Annecyja. V prejšnji zimi je zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav nastopil le v Ruhpoldingu, pa še to komaj opazno, tudi sezono 2015/16 bi najraje pozabil, če ne bi bilo uspešnih nastopov na svetovnem prvenstvu (5., 6. in 7. mesto).

Toda po vrnitvi k programu Uroša Velepca, sicer trenerja ženske ukrajinske ekipe, se je očitno pridružil najboljšim na svetu. In to je bilo opazno tudi včeraj v skupinskem štartu, ko je bil med izbrano elito najboljše trideseterice 8., torej pet mest višje kot v petkovem šprintu in nato tudi sobotnem zasledovanju. Tokrat je zgrešil le eno tarčo, in sicer pri prvem postanku, primanjkuje pa mu še hitrosti na strelišču in tudi v smučini. Kot pravi, bo v prihodnje bolj odločen. »Iz prejšnje sezone, v kateri sem bil daleč od tekmovalne konkurenčnosti, sem se zdaj preselil k novi zgodbi. Moram biti pozitiven in z doslej doseženim zadovoljen, še posebej s prvo in drugo postajo. V Franciji je bilo malce nihanja, a vidimo, kje so rezerve. Zdaj moram delati na tem, da se stanje še izboljša, da bom v teku nekoliko hitrejši, na strelišču prav tako, ter da se lahko bolj agresivno kot doslej lotim tekem,« napoveduje Fak, čigar odličen štart v sezono po omenjenih dveh zimah hudih zdravstvenih težav zdaj potrjuje tudi visoko 3. mesto v skupnem seštevku.

Drugi krepko zaostajajo

Pred njim sta le veliki biatlonski šampion Martin Fourcade in Norvežan Johannes Thingnes Bø, ki pa je očitno imenitno pripravljen dočakal začetek olimpijske sezone. Povrh sta oba nazadnje v Hochfilznu izpustila nedeljsko štafetno tekmo in si tako priborila še en dan več počitka in umirjene priprave na francosko preizkušnjo. V Fakovem primeru pa po tej poti ni šlo, saj je imela slovenska moška vrsta na prizorišču le štiri tekmovalce, tako da so morali v štafeti nastopiti vsi. Štafetne preizkušnje v Annecyju ni bilo, velika junaka sklepnih predstav v skupinskem štartu sta bila Fourcade in s svojo prvo zmago doslej Justine Braisaz, lani na Pokljuki druga v šprintu. Fak je včeraj zelo solidno opravil nalogo, drugi v našem taboru, delno z izjemo Klemna Bauerja, krepko zaostajajo. Zato jih tudi ni bilo med elito skupinskega štarta.