Freitag napovedal konec 16-letne nemške suše

Richard Freitag je z zmago in drugim mestom v Engelbergu potrdil, da je trenutno razred zase v svetovnem pokalu.

ned, 17.12.2017, 14:56; spremenjen: 16:18
Fannemel ubranil desetinko

V soboto sta skakalcem nagajala spremenljiv veter in sneženje. V prvi seriji je ugodne razmere (brezvetrje) izkoristil Anders Fannemel, ki je prejšnji konec tedna v Neustadtu osvojil 48. mesto, in si pred najbližjimi zasledovalci zagotovil šest točk prednosti. V drugi seriji je s četrte pozicije močno napadel Freitag, a je Norvežan ubranil desetinko točke in zmagal prvič v sezoni. Tretji je bil Stoch. Peter Prevc in Zajc sta bila po polovici tekme v stiku z najboljšimi, a sta pokvarila svoji uvrstitvi; prvi je osvojil 16., drugi pa 24. mesto. Do točk sta prišla še Semenič (26.) in Domen Prevc (29.). Prvič v sezoni je izven finala ostal zmagovalec Kuusama Damjan.

Engelberg - Richard Freitag je z zmago in drugim mestom v Engelbergu potrdil, da je trenutno razred zase v svetovnem pokalu. Prednost pred drugouvrščenim rojakom Andreasom Wellingerjem pred novoletno turnejo, kjer Nemca na domačih tleh čaka izjemen pritisk javnosti, zdaj znaša že 151 točk. Peter Prevc je bil s 14. in 16. mestom najboljši v slovenskem taboru.

Po polomu v sobotnem finalu - prav vsi Slovenci so nazadovali - je bil trener Goran Janus jasen: »Z današnjo tekmo nisem zadovoljen, jutri je cilj deseterica!« Sprva je kazalo, da mu bo željo izpolnil Peter Prevc, saj si je po prvi seriji delil deveto mesto, a je v finalu znova pokvaril svojo uvrstitev in končal 14., dve mesti višje kot v soboto. Vseeno je lahko bil dvakratni zmagovalec Engelberga izpred dveh let deloma zadovoljen, saj je na skakalnici Titlis pokazal nekaj dobrih skokov: izstopalo je predvsem peto mesto v nedeljskih kvalifikacijah.

»Danes sem prikazal tri kar dobre skoke, najslabši je bil verjetno finalni. Forma se počasi stopnjuje, a moram biti umirjen. Škoda, da se zadnji skok ni poklopil. Očitno mi je rezultat okrog 15. mesta malce usojen. Ko s trenerji delamo analizo, se vidi, da so skoki lepši, na rezultatu pa se to še ne pozna. A tako je v športu, treba je biti potrpežljiv, enkrat se bo obrestovalo tudi na rezultatih,« je bil Prevc optimističen po temi.

Potrdil vlogo favorita na turneji

Čeprav je v svetovnem pokalu Jernej Damjan še vedno pred njim, je jasno, da bo Prevc glavni slovenski adut na novoletni turneji, ki se bo v nemškem Oberstdorfu pričela čez dva tedna. Tam bo posebej vroče zaradi izjemne forme Richarda Freitaga, ki ga čaka izjemen pritisk navijačev, medijev in vseh drugih, ki so kakorkoli povezani s smučarskimi skoki. Nemci zmago na turneji namreč čakajo že dolgih 16 let: nazadnje jih je na nepozaben način razveselil Sven Hannawald, ki je kot edini v zgodovini na eni turneji zmagal na vseh štirih skakalnicah.

A če se malce poigramo s statistiko, včerajšnja zmaga za Freitaga ni preveč dober obet za uspeh na nemško-avstrijskem skakalnem prazniku. V preteklih desetih letih sta le dva zmagovalca zadnje tekme pred turnejo v Bischofshofnu prejela zlatega orla. Leta 2012 je to uspelo Gregorju Schlierenzauerju (mimogrede: »Schlieri« je bil letos v Engelbergu 46. in 34.), pred dvema letoma pa Petru Prevcu. Oba sta nato osvojila tudi veliki kristalni globus ...

Sedmerica na turnejo

Freitag je bil danes zelo prepričljiv, saj je Kamila Stocha na drugem mestu premagal za 11,6 točke. Tretji je bil Stefan Kraft. Z zelo dobrim finalnim skokom se je s repa razpredelnice finalistov na 21. mesto zavihtel Tilen Bartol, mesto za njim je bil Jernej Damjan. Domen Prevc je osvojil tri točke, Anže Semenič pa je bil za las prekratek na 31. mestu. Robert Kranjec in Timi Zajc sta obstala v kvalifikacijah.

Trener Goran Janus je bil z doseženim bolj zadovoljen kot v soboto: »Žal mi je Petrovega drugega nastopa. Nakazal je, da je lahko uspešen, a moramo biti potrpežljivi. Zdaj je dovolj časa za trening v Planici. Določene stvari za novoletno turnejo moramo še popraviti. Tam bomo imeli sedem skakalcev, Žiga Jelar je naredil kvoto, celotna ekipa pa bo znana v naslednjem tednu.«

IZIDI PRVE SERIJE

1. Richard Freitag (Nem) 141,3 točke (137.5 metra)
2. Džunširo Kobajaši (Jap) 137,4 (137.5)
3. Kamil Stoch (Pol) 137,3 (137)
4. Markus Eisenbichler (Nem) 135,6 (133.5)
5. Stefan Kraft (Avs) 135,5 (137)
6. Johann Andre Forfang (Nor) 133,7 (133.5)
7. Andreas Wellinger (Nem) 133,3 (134)
8. Piotr Zyla (Pol) 132,8 (134)
9. Peter Prevc (Slo) 131,7 (134)
9. Andreas Stjernen (Nor) 131,7 (133)
25. Jernej Damjan (Slo) 117,2 (125)
27. Domen Prevc (Slo) 116,0 (126.5)
29. Tilen Bartol (Slo) 113,8 (125)
_________________________________________
31. Anže Semenič (Slo) 113,5 (125)

Prijavi sovražni govor