Freund javno snel kapo pred Prevcem

Smučarski skoki: glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus na Poljskem znova z najmočnejšo zasedbo.

Objavljeno
02. marec 2016 19.24
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – V Visli na jugu Poljske, kjer bodo drevi kvalifikacije za jutrišnji poznovečerni spektakel na napravi, poimenovani po domačem šampionu Adamu Malyszu, bo začel Peter Prevc skakati svoj »častni krog« v sezoni 2015/16. Glede na to, da si je slovenski as v nedeljo dokončno zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu, bi lahko na preostalih preizkušnjah le še užival. Toda Peter ne bi bil Peter, če bi razmišljal o užitku.

Najboljši smučarski skakalec na svetu je še naprej stoodstotno osredotočen zgolj na skoke. Še kako dobro se namreč zaveda, da je na takšen način »priplezal« povsem na vrh in da bo na njem ostal le, če bo tako razmišljal tudi v prihodnje. Zato ima v iztekajoči se zimi – dasiravno je osvojil že pravzaprav vse, kar je bilo mogoče osvojiti – pred očmi še nekaj ciljev.

Tako si želi lovoriki na novoletni turneji, naslovu svetovnega prvaka v poletih in velikemu kristalnemu globusu dodati še skupno zmago v posebnem seštevku poletov, v katerem ima pred zadnjima dvema posamičnima tekmama v Planici (18. in 20. t. m.) kot vodilni 80 točk naskoka pred drugouvrščenim Norvežanom Kennethom Gangnesom.

Zagotovo pa se – čeprav tega javno ni priznal – vsaj malo spogleduje tudi z najboljšimi (sezonskimi) dosežki Gregorja Schlierenzauerja. Potem ko je v Almatiju izenačil rekord avstrijskega zvezdnika po številu zmag v eni tekmovalni zimi (13:13), bi ga lahko jutri tudi izboljšal, že po sobotni preizkušnji pa bi lahko ob optimalnem razpletu dohitel 26-letnega Tirolca še po številu doseženih stopničk (18 : 20) in ga prehitel po osvojenih točkah (1898 : 2083).

Vendar Prevc v Visli – če odštejemo njegovo prvo mesto poleti 2014 za veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS) – še ni okusil slasti zmage. Ji je bil pa dvakrat že zelo blizu. Na lanski tamkajšnji tekmi z eno samo serijo je moral premoč priznati zgolj Avstrijcu Stefanu Kraftu, pred dvema letoma pa je bil peti, a ni veliko manjkalo, pa bi mu uspel podoben podvig kot pred dobrima dvema tednoma v Vikersundu, kjer je bil najboljši, čeprav je s celim hrbtom podrsal po snegu.

Podobno je namreč na hrbtu po izjemnem poskusu, dolgem kar 140,5 metra (to je še vedno najdaljši skok na napravi Adama Malysza), pristal tudi januarja '14 in kljub temu le za 3,5 točke zaostal za takratnim zmagovalcem, Nemcem Andreasom Wellingerjem. Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je sicer včeraj proti Visli, kjer si rekord skakalnice s 139 metri iz leta 2013 lasti Kraft, odpeljal našo najmočnejšo zasedbo; nosilcu rumene majice Petru Prevcu, Robertu Kranjcu (skupno 17. v svetovnem pokalu), Juriju Tepešu (23.) in Jaki Hvali (47.) sta se na poti znova pridružila Anže Lanišek (21.) in novopečeni mladinski svetovni podprvak Domen Prevc (13.).

Spored v Visli, danes: 16.00 – uradni trening, 18.00 – kvalifikacije; jutri: 19.00 – poskusni skok, 20.30 – 1. serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev; sobota: 14.30 – kvalifikacije, 16.00 – 1. serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev.