Freund verjame, da je Peter premagljiv

Smučarski skoki: v zadnjih 15 letih le Janne Ahonen po dvanajstih tekmah z več točkami kot Peter Prevc.

Objavljeno
12. januar 2016 00.22
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Bojazen, da bi utegnila naporna novoletna turneja psihično in telesno izčrpati Petra Prevca, je bila povsem odveč. »Zlati orel« iz Selške doline je svoje mišice napel in tekmecem vnovič pokazal tudi predvčerajšnjim v Willingenu, kjer je še enkrat prepričljivo opravil s tokrat nekoliko okrnjeno konkurenco in tako naredil naslednji korak k velikemu kristalnemu globusu.

Ker pa Peter stopa korak za korakom in ne preskakuje stopnic, je z mislimi zdaj bolj ali manj le pri naslednjem tekmovanju – svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih od četrtka do nedelje v Bad Mitterndorfu oziroma Tauplitzu. »Upam, da bom tudi na Kulmu skakal na takšni ravni in nadaljeval uspešni niz,« si je slovenski as zaželel po podvigu v osrčju Nemčije, po katerem se je že desetič zapovrstjo zavihtel na zmagovalni oder v svetovnem pokalu.

Da pa se lahko v tem športu hitro marsikaj postavi na glavo, se je lahko prepričal tudi na sobotni ekipni preizkušnji, na kateri ga je odneslo le do 124 metrov. »Ko ti gre enkrat tako dobro od nog, moraš ostati previden, da ne zaspiš,« je »opozorjen« Peter Prevc, ki ima po dvanajstih tekmah na svojem računu kar 1024 točk; torej že 245 več od najbližjega zasledovalca, Nemca Severina Freunda.

V zadnjih petnajstih letih je imel po toliko preizkušnjah večji izkupiček zgolj Janne Ahonen, in sicer v zimi 2004/05, v kateri je finski šampion v sezono štartal z neverjetnimi desetimi zmagami in dvema drugima mestoma (skupaj 1160 točk!). To sta tudi edina skakalca, ki sta v tem obdobju premagala mejo 1000 točk, blizu so ji bili le še Poljak Adam Malysz (995 – 2001/02), dvakrat Avstrijec Thomas Morgenstern (990 – 2007/08 in 983 – 2010/11) in Švicar Simon Ammann (957 – 2008/09).

Najboljši slovenski športnik navdušuje tudi z velikansko prednostjo, s katero zmaguje na tekmah. V Willingenu, kjer je – mimogrede – eden od gledalcev želel ob doskočišče pripeljati kamelo (!?), sicer izvrstno navijaško vzdušje pa je zasenčil množični pretep nogometnih huliganov iz Bielefelda in Hannovra (štiri so morali oskrbeti v bolnišnici, sedem pa so jih aretirali), je imel 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih 15,5 točke naskoka pred drugouvrščenim Norvežanom Kennethom Gangnesom in že 30,7 pred tretjeuvrščenim Freundom. Vendar pa za 27-letnega Bavarca to ni realna slika.

»Prevc je pokazal, zakaj je dobil turnejo. A moj zaostanek 30 točk je vendarle pretiran, ocenjujem, da razlika med nama v resnici ni tako velika,« je omenil Freund in dodal, da je Peter že nekaj časa v vrhunski formi, ki pa je nihče ne more zadržati v nedogled. »Vsakega niza je enkrat konec, zato verjamem, da je tudi on premagljiv,« je še presodil nemški zvezdnik, pri čemer je bil z zadnjimi besedami v mislih pri Kulmu, rekoč še, da mu je tamkajšnja letalnica od nekdaj ustrezala. To je navsezadnje dokazal tudi lani, ko je zmagal pred Avstrijcem Stefanom Kraftom ter Jurijem Tepešem in Prevcem.

Tudi nosilec rumene majice vodilnega v skupnem seštevku je dal vedeti, da se poletov zmeraj izjemno veseli. A se po drugi strani zaveda, da na letalnici ne smeš biti preveč evforičen, saj se ti lahko to hitro maščuje. »Zato moram še naprej ostati zbran, se na četrtkov prvi dan prvenstva umirjeno podati na vrh zaletišča, preveriti napravo in paziti, da ne bi naredil kakšne velike neumnosti,« je Peter Prevc še razkril, kako bo začel »navezovati stik« s kulmsko velikanko, ki so jo od lani, ko so skakalci nad hrbtiščem leteli izjemno visoko, spet nekoliko spremenili.