Freundova fotografija dviguje prah

Novoletna turneja: skače nemški zvezdnik Severin Freund s prevelikim tekmovalnim dresom?

Objavljeno
04. januar 2016 20.02
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Bischofshofen – V minulih dneh so se znova pojavila namigovanja, po katerih naj bi si nekateri vodilni smučarski skakalci pomagali s prevelikimi tekmovalnimi dresi. Vročo razpravo je sprožila fotografija Severina Freunda, ki je zaokrožila po medmrežju in na kateri se med njegovim letom v Oberstdorfu jasno vidi, da ima v razkoraku predolg kombinezon.

Zato se mnogi sprašujejo, kako je lahko uspešno prestal kontrolo, ki je v tej sezoni strožja, kot je bila, saj drese pregledujejo že na vrhu zaletišča. Sepp Gratzer, ki je kot predstavnik Mednarodne smučarske zveze (FIS) zadolžen za nadzor skakalne opreme, odgovarja, da je bil kombinezon 27-letnega Nemca doslej vselej v skladu s pravili, po katerih nikjer ne sme prekoračiti treh centimetrov. Vsak dodatni centimeter se v zraku seveda precej pozna, po mnenju poznavalcev lahko prinese tudi nekaj dodatnih metrov.

Freund očitkov ni želel komentirati, ga je pa na včerajšnji novinarski konferenci nemške reprezentance v bran – razumljivo – vzel glavni trener Werner Schuster. »Ne spremljam vsega, kar kroži po svetovnem spletu. Zato o tej fotografiji ne morem veliko povedati. Je pa že leta znano, da potrebuješ dober dres, če želiš biti v vrhu. V tej sezoni so pristojni izboljšali meritve in uvedli dodatno kontrolo na zaletišču. Menim, da je to korak v pravo smer,« je presodil 46-letni Avstrijec.

Najpozneje od prireditve za svetovni pokal v Lillehammerju, kjer so diskvalificirali kar pet Norvežanov, je jasno, da se v določenih reprezentancah sprehajajo na meji dovoljenega, pri čemer jo nekateri tudi prestopijo. »Nobena novost ni, da moraš imeti – če hočeš biti konkurenčen – vrhunsko opremo. Tako kot mi si zanjo prizadevajo tudi Norvežani, Avstrijci in Slovenci,« je prepričan Schuster, ki ne verjame, da so si velesile pri tem ustvarile kakšno bistveno prednost.

»V Innsbrucku je bil, denimo, po uvodni seriji na osmem mestu Francoz Vincent Descombes Sevoie, kar dokazuje, da se lahko v ospredje prebijejo tudi skakalci iz manjših ekip,« je dejal glavni trener nemške skakalne vrste in se strinjal, da igrajo kombinezoni pomembno vlogo, še pomembnejša pa je po njegovem zaletna hitrost. »Če želiš biti v vrhu, moraš biti predvsem hiter. Kenneth Gangnes je skoraj zmeraj eden od najhitrejših, blizu sta tudi Peter Prevc in Severin Freund,« je pojasnil Schuster in mimogrede okrcal prireditelje tekme v Innsbrucku, češ da so slabo pripravili doskočišče. Zaradi tega je po njegovem Freund v poskusni seriji tudi grdo padel.

Tako je uspešno spremenil temo pogovora, h kateri pa so se »vrnili« v avstrijskih medijih, v katerih iščejo vse mogoče razloge za slabše nastope svojih skakalcev, ki bodo – kakor vse kaže – prekinili niz sedmih zaporednih zmagoslavij na novoletni turneji. Po treh preizkušnjah je namreč najboljši Avstrijec Michael Hayböck »šele« na četrtem mestu, pri čemer za vodilnim Prevcem zaostaja že za 43,1 točke. Toda slovenskemu asu ne očitajo ničesar, na njihovi tarči so predvsem Freund in Norvežani.

Fotografijo Severinovega spornega kombinezona si je med drugimi pozorno ogledal tudi Stefan Kraft, lanski junak tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji. »Ne vem, kaj naj si ob tem mislim, videti pa je čudno,« je omenil 22-letni Avstrijec, doma iz Goldegga, nedaleč stran od Bischofshofna. Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus za namigovanja nima komentarja, Prevčev odgovor pa je znan: »Moja oprema je v skladu s predpisi. Enostavno si jih ne upam prekršiti. Zato bi lahko moje drese po dolgem in počez premerili že v izteku, medtem ko si morajo nekateri najprej vzeti še malo časa in se ustrezno pripraviti, preden odidejo na kontrolo ...«