Tekaška generalka za Planico z močno udeležbo

Smučarski tekačici Alenka Čebašek in Lea Einfalt v Dobbiacu pričakujeta zaključek Tour de Skija.

Objavljeno
07. januar 2016 21.36
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Resda so oči slovenskih privržencev smučarskega teka okrog preloma leta že tradicionalno uprte v novoletno turnejo, Tour de Ski, toda ta konec tedna ji bo del pozornosti ukradlo tudi tekmovanje za celinski pokal v Planici, ki bo odlična generalka pred prihodnjim koncem tedna, ko bo isto prizorišče gostilo šprinterski dvojček svetovnega pokala.

Že danes (štart kvalifikacij ob 9. uri, izločilnih bojev dve uri pozneje) se obeta lepa udeležba večine najboljših srednjeevropskih šprinterjev v prosti tehniki, ki so predčasno končali svoje nastope na Touru, med tekmovalci bo tudi trojica Slovencev, ki se je iz Lenzerheide namesto v Oberstdorf preselila na trening v domovino – Vesna Fabjan, Nika Razinger in Miha Šimenc. Vsi trije so že v Švici nakazali dvig forme, dekleti sta se prvič v sezoni prebili v polfinale, Šimencu pa je le malo zmanjkalo do krstnih izločilnih bojev, a se glavni slovenski trener Marko Gracer nadeja, da bi utegnil ravno v Planici izničiti pol sekunde zamude, ki ga še loči do dobitnikov točk. »Ta korak je najzahtevnejši, vseeno verjamem, da ga bo do domače preizkušnje sposoben storiti,« se zaveda Gracer. Jutri bo v Zgornjesavski dolini na sporedu individualna klasična distančna preizkušnja in v nedeljo še tekma na 10 oziroma 15 km v prosti tehniki.

Alenko Čebašek in Leo Einfalt pa danes v okviru Tour de Skija čaka nastop na petkilometrski preizkušnji v prosti tehniki v Dobbiacu, ki bi utegnila biti – kot poudarja tudi Gracer – lepa priložnost za vrhunski rezultat vsaj za Čebaškovo, ki je bila uvodoma v Ruki v tej disciplini že deseta. Tedaj jo je denimo do šestega mesta ločilo manj kot pet sekund, do stopničk 12, bila pa je edina neskandinavska predstavnica v elitni deseterici. »Alenka stopnjuje formo in postaja vse močnejša, ima pa še rezervo v tem, da bi formo držala dlje časa,« je pojasnil Gracer.