Glavnemu trenerju odločitev ni šla lahko iz ust

SP v nordijskem smučanju: veter že kroji spored. Ob Emi Klinec, Maji Vtič in Špeli Rogelj v kvalifikacijah tudi Nika Križnar.

Objavljeno
23. februar 2017 01.03
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Lahti – Slovenski smučarski skakalci so se včeraj zaman pripeljali na tekmovališče Salpausselkä, ki že sedmič gosti nordijsko SP. Potem ko so finski prireditelji zaradi premočnega vetra hitro odpovedali prvi uradni trening pred sobotno posamično tekmo na srednji skakalnici, so člani reprezentance opravili skupno fotografiranje in se vrnili nazaj v Vierumäki, kjer so nastanjeni med prvenstvom.

Dosti bolje se ni godilo niti skakalkam, saj se jih je po zaletišču spustilo zgolj 21. Do prekinitve je s skokom, dolgim 93,5 metra, vodila Nika Križnar oziroma Kricznar, kakor je priimek 16-letne tekmovalke žirovske Alpine izgovarjal tukajšnji uradni napovedovalec.

»Čeprav je naprava s strmim naletom malce specifična, mi je všeč. Upam, da bom še naprej skakala čim bolje,« si je zaželela Križnarjeva, še preden je izvedela, da je dobila interni dvoboj z Uršo Bogataj za četrto slovensko mesto v današnjih kvalifikacijah (ob 13. uri po našem času) pred jutrišnjo tekmo (16.30).

Glavni trener naše ženske skakalne vrste Stane Baloh je poskušal medtem prepričati odgovorne, da bi pred današnjo poskusno serijo izvedli še eno za trening, vendar pa mu niso ugodili. Zaradi tega je bila odločitev o četrti tekmovalki toliko težja, kot je sam poudaril, pa se je za Križnarjevo odločil na podlagi torkovega treninga in ne včerajšnjega skoka.

»Nika je bila v torek (92,5 m/16., 81 m/25. in 84 m/18.) skupno boljša od Urše (86 m/17., 85,5 m/18. in 81 m/23.),« je pojasnil Baloh, že od daleč pa je bilo videti, da mu ni lahko. Verjetno mu je bilo še toliko težje pri srcu, ker je bila Špela Rogelj (78 m/20., 83,5 m/20. in 77,5 m/24.), ki je imela zaradi rezultatov v sezoni ob Emi Klinec in Maji Vtič že vnaprej zagotovljeno mesto v ekipi, predvčerajšnjim pravzaprav v vseh treh serijah krajša od klubske kolegice Bogatajeve.

Kakorkoli že; tudi Rogljeva je obžalovala včerajšnjo odpoved. Želela si je pač pokazati, da ima precej več v svojih nogah. »Škoda, kajti še kakšen skok bi mi – glede na prvi trening, ko sem bila vsakič prezgodnja – prišel zelo prav,« je priznala 22-letna članica Ilirije in si pred nadaljevanjem sporeda zaželela, da bi z odrivom končno počakala do konca odskočne mize.

Ob odsotnosti obolele Maje Vtič, ki je v Lahti pripotovala šele v torek popoldne, se je tako pričakovano v najlepši luči predstavila Ema Klinec, ki je od 84,5 metra, kar je bila 13. ocena, stopnjevala svoje nastope prek 88 metrov (11.) do 93,5 metra, s katerimi je zaostala le za favoriziranima Japonkama Juki Ito (99 m) in Saro Takanaši (96,5 m) ter Nemko Svenjo Würth (94 m).

»Pri prvem skoku sem se še malo lovila, kar je normalno, v drugo je že bilo dosti bolje, tretji pa je bil že pravi, čeprav so še določene malenkosti, ki jih lahko odpravim oziroma dodam,« je razmišljala 18-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko, ki se že od nekdaj na severu Evrope počuti zelo v redu. »O prirediteljih in prvenstvu lahko izrečem le lepe stvari. Vse je tako, kot mora biti in prav nič me še ni razočaralo,« nima pripomb Klinčeva, ki je v smehu pripomnila, da ima med drugim ves čas na voljo tudi lososa, ki ga prav obožuje.

Kot zadnja je v mešano cono prikorakala Vtičeva, ki še vedno pokašljuje. Čeprav je bila po tekmah na Ljubnem, kjer je z 10. in 11. mestom izvlekla manj od želja, slišati že malce obupana, je bila včeraj – čeprav po virozi še ni stoodstotna – spet dobro razpoložena. »Nazadnje sem bila res malo razočarana, ker vem, da sem sposobna doseči več in mi nikakor ne uspe postaviti pike na i. A brez skrbi, ne bom se kar tako vdala!« je poudarila 29-letna članica SD Zabrdje in pribila, da bo poskušala skočiti čim bolje, potem pa bo, kar bo. Da včeraj ni dobila priložnosti, pa je ne skrbi, saj običajno svoj najboljši skok prikaže prav v prvem poskusu.

Za razliko od skakalk in skakalcev so včeraj vse tri skoke za trening opravili nordijski kombinatorci, med katerimi vrhunsko skakalno pripravljenost potrjuje Marjan Jelenko, ki je imel z 99,5 metra celo najboljši dosežek tretje serije. A prav veliko krajši ni bil niti predtem s 95,5 (4.) in 97,5 metra (8.). To je zelo dobra napoved za jutrišnjo posamično tekmo, na kateri bo od Slovencev nastopil še Vid Vrhovnik, ki se je včeraj sukal med 31. in 40. mestom.