Gregorinova pridobila deset mest

Zmage na 10-kilometrski zasledovalni preizkušnji biatlonk za svetovni pokal v Oberhofu se je veselila Marie Dorin Habert.

Objavljeno
07. januar 2017 17.39
Germany Biathlon World Cup
J. P.
J. P.

Oberhof - Na današnji 10-kilometrski zasledovalni preizkušnji biatlonk za svetovni pokal v Oberhofu se zmagovalna trojica v primerjavi z včerajšnjim šprintom ni spremenila, le vrstni red je bil nekoliko premešan. Povsem na vrh se je namreč zavihtela Francozinja Marie Dorin Habert, ki je imela na štartu tretje izhodišče, a je bila ena od štirih udeleženk, ki so na štirih strelskih postankih v prazno ustrelile zgolj po dvakrat, s čimer se je dokopala do zelo prepričljive zmage, druge v sezoni - po šprintu na uvodni postaji v Östersundu.

Prvo zasledovalko, včerajšnjo zmagovalko Gabrielo Soukalovo, ki je imela nepobeljene tri tarče, je pustila debele pol minute za seboj, že tretjeuvrščena Finka Kaisa Mäkäräinen, ki je na njen račun tudi izgubila eno mesto v primerjavi s šprintersko preizkušnjo, pa je zamudila več kot minuto in četrt. Med petim in sedmim mestom so se zvrstile tri tekmovalke, ki niso štartale v najboljši petnajsterici, a so se izkazale na strelišču s po zgolj dvema neuspešnima poskusoma.

Medtem ko je Anja Eržen, ki je štartala kot zadnja, sicer pridobila nekaj mest, a na 51. mestu ostala brez točk, se je zelo spodoben nastop posrečil drugi slovenski zastopnici Teji Gregorin. Roka ji je zadrhela petkrat, od tega trikrat zgolj na tretjem postanku, vseeno pa se je dvignila za deset mest in zasledovalno preizkušnjo končala kot 23., kar je njen najboljši dosežek v tej tekmovalni zimi. Jutri bosta program v Oberhofu zapečatili še tekmi s skupinskim štartom (brez slovenske udeležbe), moška z začetkom ob 12.30 in ženska ob 14.40.

»Bilo je kar dobro. Po prvem streljanju stoje je kazalo na slabši rezultat, zdelo se je, da se bo Teja vnovič uvrstila nekje med 30. in 35. mestom. Dobro, da je šla potem na prvo strelsko preprogo, saj je bilo v prvem delu strelišča relativno več vetrovnega zatišja. Na koncu je zgrešila samo enkrat in v zadnjem krogu ulovila še pet, šest tekmic. Tokrat je bila tudi zelo hitra v smučini. Na vsaki tekmi kak zgrešen strel manj in možnosti bi imela tudi za skupinski štart,« je nastop Gregorinove pospremil glavni trener Tomaš Kos.

V skupni razvrstitvi je do četrte postaje v koledarju svetovnega pokala vodilna Nemka Laura Dahlmeier, ki si je vzela nekaj dni dodatnega premora in se bo v tekmovalno karavano vrnila jutri, zdrsnila na tretje mesto, v žepu ima 410 točk oziroma devet manj kot vodilna Koukalova in štiri manj kot drugouvrščena Mäkäräinenova, tudi četrta Dorinova Habertova ne zaostaja veliko (399 točk), medtem ko Gregorinova, ki je na dosedanjih desetih preizkušnjah osvojila 62 točk, zaokroža štirideseterico.

IZIDI ŽENSKEGA ZASLEDOVANJA (10 KM)

1. (3.) Marie Dorin Habert (Fra) 34:33,3 (2)
2. (1.) Gabriela Koukalova (Češ) + 38,8 (3)
3. (2.) Kaisa Mäkäräinen (Fin) 1:19,1 (4)
4. (5.) Maren Hammerschmidt (Nem) 2:05,9 (5)
5. (18.) Anais Bescond (Fra) 2:13,3 (2)
6. (34.) Vanessa Hinz (Nem) 2:23,4 (2)
7. (24.) Marte Olsbu (Nor) 2:32,4 (2)
8. (6.) Dorothea Wierer (Ita) 2:34,4 (4)
9. (4.) Anais Chevalier (Fra) 2:38,2 (4)
10. (38.) Galina Višnjevska (Kaz) 2:44,9 (3)
23. (33.) Teja Gregorin (Slo) 3:50,1 (5)
51. (60.) Anja Eržen (Slo) 8:07,4 (8)